Jak uprawiać bazylię w domu? Znajdź dla niej odpowiednie miejsce w swojej kuchni, a będzie rosnąć jak szalona
Uprawa bazylii w domu jest bardzo prosta. Bazylia jest jednym z najłatwiejszych ziół do pielęgnowania. Dodatkowo, korzyści jakie z niej mamy są nieocenione. Jeśli chcesz mieć własna bazylia, nawet w środku zimy, oto najważniejsze porady:
Jak zasiać bazylię? Jak uprawiać bazylię w domu?
Bazylia, którą możesz kupić w doniczce w sklepie, nie nadaje się do zakładania hodowli w domu.
Przygotuj nieduży pojemnik i ziemię. Musi być ona lekka i bogata. Bez problemu znajdziesz taką ziemię w sklepie ogrodniczym.
Bazylię siać możesz przez cały rok, chociaż zaleca się robić to głownie wiosną.
Wysianych nasion nie przykrywamy ziemią, ponieważ najlepiej kiełkują one na świetle. Na doniczkę o średnicy 12 cm potrzebujesz ok. 20 nasion
W jakim miejscu hodować bazylię?
W trakcie kiełkowania znajdź miejsce dla doniczki w miejscu, które będzie ciepłe i nasłonecznione. Świetnie sprawdzi się do tego parapet.
Warto przykryć doniczki folią z otworami.
Gdy pojawią się pierwsze rośliny- rozsadzamy je. Bazylia nie może rosnąć w zbyt dużym zagęszczeniu.
Jak często podlewać bazylię?
Najwięcej wody nasza roślina potrzebuje w czasie kiełkowania. Bardzo ważna jest regularność. Bazylia, nawet już wyrośnięta, powinna mieć stale wilgotną ziemię w doniczce. Nie przelewaj jej jednak, bo po prostu zgnije.
Roślinę podlewamy rano lub wieczorem. W czasie upałów należy robić to codziennie.
Minimum 5h dziennie słońca
Zioła to piękna ozdoba dla kuchni. Jednak ogrodnicy podkreślają, że blat nie zawsze będzie najlepszym miejsce dla rośliny. Bazylia wymaga stanowiska, w którym przez min. 5h dziennie będzie miała dostęp do promieni słonecznych. Zapewniając jej takie warunki od razu zobaczysz, że zioło szybciej rośnie!
Nie obrywaj łodyg!
Kiedy będziesz potrzebował listków bazylii do swojego dania- nie obywaj ich razem z łodygami. Najlepiej zbierać je z wierzchołków pędów, bo pozwoli to roślinie na rozkrzewienie.
Bazylia jest nieoceniona w kuchni
Jest ziołem o bardzo bogatym aromacie i smaku. Sprawdzi się jako składnik pesto, jest fantastycznym dodatkiem do kanapek i makaronów. Zaparzone liście bazylii będą również świetnym lekiem na problemy żołądkowe.