Jak uprawiać bazylię w domu? Znajdź dla niej odpowiednie miejsce w swojej kuchni, a będzie rosnąć jak szalona

Uprawa bazylii w domu jest bardzo prosta. Bazylia jest jednym z najłatwiejszych ziół do pielęgnowania. Dodatkowo, korzyści jakie z niej mamy są nieocenione. Jeśli chcesz mieć własna bazylia, nawet w środku zimy, oto najważniejsze porady:

Obrazek
Ewa

Jak zasiać bazylię? Jak uprawiać bazylię w domu?

Bazylia, którą możesz kupić w doniczce w sklepie, nie nadaje się do zakładania hodowli w domu.

Przygotuj nieduży pojemnik i ziemię. Musi być ona lekka i bogata. Bez problemu znajdziesz taką ziemię w sklepie ogrodniczym.
Bazylię siać możesz przez cały rok, chociaż zaleca się robić to głownie wiosną.
Wysianych nasion nie przykrywamy ziemią, ponieważ najlepiej kiełkują one na świetle. Na doniczkę o średnicy 12 cm potrzebujesz ok. 20 nasion

Obrazek

W jakim miejscu hodować bazylię?

W trakcie kiełkowania znajdź miejsce dla doniczki w miejscu, które będzie ciepłe i nasłonecznione. Świetnie sprawdzi się do tego parapet.

Warto przykryć doniczki folią z otworami.
Gdy pojawią się pierwsze rośliny- rozsadzamy je. Bazylia nie może rosnąć w zbyt dużym zagęszczeniu.

Jak często podlewać bazylię?

Najwięcej wody nasza roślina potrzebuje w czasie kiełkowania. Bardzo ważna jest regularność. Bazylia, nawet już wyrośnięta, powinna mieć stale wilgotną ziemię w doniczce. Nie przelewaj jej jednak, bo po prostu zgnije.

Roślinę podlewamy rano lub wieczorem. W czasie upałów należy robić to codziennie.

Minimum 5h dziennie słońca

Zioła to piękna ozdoba dla kuchni. Jednak ogrodnicy podkreślają, że blat nie zawsze będzie najlepszym miejsce dla rośliny. Bazylia wymaga stanowiska, w którym przez min. 5h dziennie będzie miała dostęp do promieni słonecznych. Zapewniając jej takie warunki od razu zobaczysz, że zioło szybciej rośnie!

Nie obrywaj łodyg!

Obrazek

Kiedy będziesz potrzebował listków bazylii do swojego dania- nie obywaj ich razem z łodygami. Najlepiej zbierać je z wierzchołków pędów, bo pozwoli to roślinie na rozkrzewienie.

Bazylia jest nieoceniona w kuchni

Jest ziołem o bardzo bogatym aromacie i smaku. Sprawdzi się jako składnik pesto, jest fantastycznym dodatkiem do kanapek i makaronów. Zaparzone liście bazylii będą również świetnym lekiem na problemy żołądkowe.

Doniczki z bazylią to również piękna ozdoba kuchni!
Wybrane dla Ciebie
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy