Jak wybrać dobrą wędlinę? Dietetyk zdradza najlepszy skład, którego zawsze powinieneś szukać na opakowaniu

Jak wybrać dobrą wędlinę? Produkt ten z pewnością można znaleźć w lodówkach większości Polaków. Choć wielu z nas rezygnuje z jedzenia mięsa, to pomimo tego nadal wiele osób nie wyobraża sobie bez niego posiłku. Niestety skład dużej części wędlin nie jest korzystny dla naszego zdrowia. Poniżej zdradzamy więc na jakie składniki każdy konsument powinien zwrócić uwagę.

Obrazek
Paulina

Wędliny to taki produkt, który jest bogaty w białko, ale w przeciwieństwie do kurczaka, może być on też bogaty w bardzo dużą ilość tłuszczu. Dodatkowo sól i inne substancje. Często wędzone wędliny bogate są również w substancje kancerogenne. Wszystko to sprawia, ze wędliny nie powinny być podstawą naszej diety. Natomiast jeśli chcesz, by wędlina pojawiła się na twojej kanapce, warto wybrać produkt wysokiej jakości. Jak to zrobić? Tłumaczymy.

Obrazek
Szynka - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Ilość mięsa w produkcie

Pierwszy i najważniejszy aspekt to zawartość mięsa w produkcie. Najprościej ujmując, im wiecej miesa tym lepiej. Zazwyczaj ta wartości podawana jest w procentach. Często też ze względu na proces produkcji podczas wędzenia mięso traci wodę i wtedy jego ilość podawana jest na 100 g. Na przykład do wyprodukowania 100 g wędliny użyto 150 g mięsa. Oprócz ilości mięsa warto zwrócić uwagę także na inne aspekty takie jak substancje dodatkowe.

Obrazek

Najczęściej pojawiające się składniki dodatkowe w wędlinach- co oznaczają?

  • Glutaminian sodu- to substancja, którą dodaje się, by wzmocnić smak wędliny. Sprawia również, ze w danej wędlinie możemy znaleźć mniejszą ilość mięsa.
  • Stabilizatory takie jak di- i trifosforan- one wpływają na teksturę wędliny
  • Azotan sodu- to substancja konserwująca. Jest dodawana do wędlin, by zapobiec rozwojowi niebezpiecznych dla zdrowia szczepów bakterii.
  • Aromaty- to dodatek, który często pojawia się w wędlinach. Może stanowić zagrożenie dla osób z alergiami, nietolerancją laktozy czy celiakią, bo może zawierać te alergeny.
  • Przeciwutleniacze- dodawane są, by spowolnić proces jełczenia wędliny
  • Ekstrakty przypraw- dodaje się je, by dodać smak wędlinie, ale ekstrakt będzie wydajniejszy. Już mniejsza ilość tego dodatku sprawi, że uzyskamy pożądany smak i zapach produktu w porównaniu ze zwykłymi aromatami.
  • Skrobia- ją najczęściej znajdziemy w produktach o małej zawartości tłuszczu. Pozwala na to, by dana wędlina zachowała soczystości i kruchość.

Nie ma się co bać wielu dodatków wędlinach. Warto tylko dodać, że im krótszy skład, tym lepiej, Czasami uda się znaleźć tylko mięso i sól na etykiecie.

Jak zrobić deskę wędlin i serów? Zobacz nasz film na YouTube. 

Wybrane dla Ciebie
Nasi dziadkowie uwielbiali, a my nawet nie patrzymy w ich stronę. Gdy pojawiały się na stole, nikt nie pytał o kotlety
Nasi dziadkowie uwielbiali, a my nawet nie patrzymy w ich stronę. Gdy pojawiały się na stole, nikt nie pytał o kotlety
Mielone mojej babci były soczyste w środku i chrupkie z zewnątrz. Teraz już wiem, co wlewała do masy
Mielone mojej babci były soczyste w środku i chrupkie z zewnątrz. Teraz już wiem, co wlewała do masy
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem