Jak szybko i skutecznie wyczyścić zlew kuchenny? Wystarczy tani produkt ze sklepu

Szorowanie zlewu kuchennego nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Niestety, nawet wdrażając wszelkie środki ostrożności podczas jego użytkowania, komora w końcu nadaje się już tylko do mycia. Jak więc szybko wyczyścić zlew kuchenny? Wystarczy do tego jeden tani składnik.

ObrazekCzyszczenie zlewu kuchennego - Pyszności; foto: Canva

Odpowiedzialny domownik traktuje czyszczenie zlewu kuchennego niezwykle poważnie. Wszyscy wiemy (lub - powinniśmy wiedzieć), jakie szkody mogą wyrządzić zalegające tam resztki jedzenia. Od nieestetycznych zarysowań i odbarwień na ścianach komory, przez wylęgnięcie się muszek owocówek, aż do zatkania się odpływu i powstanie śmierdzącego osadu w rurach. Co to, to nie, a już na pewno nie w kuchni. Na pewno zgodzisz się, że lepiej do tego nie doprowadzać.

Obrazek
Czyszczenie zlewu kuchennego - Pyszności; foto: Canva

Wbrew pozorom używanie zmywarki nie zawsze jest gwarancją idealnie czystego zlewu. Bywa nawet wręcz odwrotnie, kiedy pewni tego, że zaraz większość pracy wykona za nas zmywarka, pozwalamy sobie na dłuższy pobyt brudnych naczyń w zlewie.

Następstwem takiej sytuacji może być to, że nawet gdy oczyścimy zlew z brudu, okazuje się, że w komorze powstały brzydkie, rudobrązowe ślady. Powodują je między innymi wylewane do zlewu napoje, takie jak kawa czy herbata. Czy trzeba wtedy od razu sięgać po drażniące i drogie środki chemiczne? Nie! Idealny do tego specyfik leży już w twojej szafce.

Jak wyczyścić zlew kuchenny domowym sposobem?

Obrazek
Czyszczenie zlewu kuchennego - Pyszności; foto: Canva

O idealnie czystą komorę zlewu zadba... soda oczyszczona. Ten środek jest tani, bezpieczny i totalnie łatwy w obsłudze.

Jak się za to zabrać? Nic prostszego. Zatkaj odpływ komory, a następnie wsyp do niej solidną ilość sody. Następnie napuść do zlewu ciepłej wody i zostaw ją tam na pół godziny. Po tym zabiegu wystarczy "przejechać" ścianki komory gąbką i gotowe.

Jeśli wolisz, możesz też stworzyć z sody pastę. Dodawaj do niej stopniowo wody, aż utworzy się z niej papka. Następnie wyszoruj nią zlew. Będzie wyglądał jak nowy.

Pamiętaj też o zasadzie, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Warto dbać o zlew każdego dnia. Zwykle wystarczy po każdym użyciu spłukać go ciepłą wodą. Przydatne jest też regularne smarowanie zlewu olejem spożywczym, który zabezpieczy ścianki przed brzydkimi śladami.

Czyszczenie zlewu kuchennego sodą oczyszczoną to sprawa łatwa i przyjemna, ale nie tak bardzo, jak te słodkie rogaliki z borówkami i budyniem. Zobacz przepis - prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej