Jak szybko i skutecznie wyczyścić zlew kuchenny? Wystarczy tani produkt ze sklepu
17.01.2023 11:00, aktual.: 17.01.2023 12:10
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Szorowanie zlewu kuchennego nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Niestety, nawet wdrażając wszelkie środki ostrożności podczas jego użytkowania, komora w końcu nadaje się już tylko do mycia. Jak więc szybko wyczyścić zlew kuchenny? Wystarczy do tego jeden tani składnik.
Odpowiedzialny domownik traktuje czyszczenie zlewu kuchennego niezwykle poważnie. Wszyscy wiemy (lub - powinniśmy wiedzieć), jakie szkody mogą wyrządzić zalegające tam resztki jedzenia. Od nieestetycznych zarysowań i odbarwień na ścianach komory, przez wylęgnięcie się muszek owocówek, aż do zatkania się odpływu i powstanie śmierdzącego osadu w rurach. Co to, to nie, a już na pewno nie w kuchni. Na pewno zgodzisz się, że lepiej do tego nie doprowadzać.
Wbrew pozorom używanie zmywarki nie zawsze jest gwarancją idealnie czystego zlewu. Bywa nawet wręcz odwrotnie, kiedy pewni tego, że zaraz większość pracy wykona za nas zmywarka, pozwalamy sobie na dłuższy pobyt brudnych naczyń w zlewie.
Następstwem takiej sytuacji może być to, że nawet gdy oczyścimy zlew z brudu, okazuje się, że w komorze powstały brzydkie, rudobrązowe ślady. Powodują je między innymi wylewane do zlewu napoje, takie jak kawa czy herbata. Czy trzeba wtedy od razu sięgać po drażniące i drogie środki chemiczne? Nie! Idealny do tego specyfik leży już w twojej szafce.
Jak wyczyścić zlew kuchenny domowym sposobem?
O idealnie czystą komorę zlewu zadba... soda oczyszczona. Ten środek jest tani, bezpieczny i totalnie łatwy w obsłudze.
Jak się za to zabrać? Nic prostszego. Zatkaj odpływ komory, a następnie wsyp do niej solidną ilość sody. Następnie napuść do zlewu ciepłej wody i zostaw ją tam na pół godziny. Po tym zabiegu wystarczy "przejechać" ścianki komory gąbką i gotowe.
Jeśli wolisz, możesz też stworzyć z sody pastę. Dodawaj do niej stopniowo wody, aż utworzy się z niej papka. Następnie wyszoruj nią zlew. Będzie wyglądał jak nowy.
Pamiętaj też o zasadzie, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Warto dbać o zlew każdego dnia. Zwykle wystarczy po każdym użyciu spłukać go ciepłą wodą. Przydatne jest też regularne smarowanie zlewu olejem spożywczym, który zabezpieczy ścianki przed brzydkimi śladami.
Czyszczenie zlewu kuchennego sodą oczyszczoną to sprawa łatwa i przyjemna, ale nie tak bardzo, jak te słodkie rogaliki z borówkami i budyniem. Zobacz przepis - prosto z naszego kanału na YouTube.