PoradyBanalne śliwki w occie do słoików na zimę. Z pięciu składników uzyskasz cudny efekt

Banalne śliwki w occie do słoików na zimę. Z pięciu składników uzyskasz cudny efekt

Śliwki w occie - Pyszności; Foto: Screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=N6RzLvXZXpc
Śliwki w occie - Pyszności; Foto: Screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=N6RzLvXZXpc
18.10.2022 10:33

Sezon śliwkowy powoli dobiega końca. To ostatni dobry moment, by przygotować tradycyjne, domowe śliwki w occie. Pomimo tego, że ostatnio straciły na swojej popularności, to warto o nich przypomnieć tu i teraz. Poznajcie najlepszą recepturę na tego typu przetwory.

Śliwki w occie - jak smakują i do czego je wykorzystać?

Zazwyczaj z przetworami, które przygotowujemy na bazie octu, jest tak, że albo się je kocha, albo nienawidzi. W przypadku śliwek trzeba podkreślić, że są one tak pyszne, że warto o nich przypomnieć właśnie teraz. Pomimo tego, że samo przygotowanie zajmuje trochę czasu, to idealnie sprawdzą się jako smaczny dodatek do pasztetów, sałatek jarzynowych, wędlin, serów czy pieczeni na zimno.

Śliwki - Pyszności; Foto: Canva.com
Śliwki - Pyszności; Foto: Canva.com

Jeśli zastanawiacie się nad tym, jak smakują tego typu przetwory, to dobrze wiedzieć, że znajdziemy w nich zarówno miodowy smak, jak i korzenny aromat. Śliwki w occie to przysmak, którego receptura sięga ponad 100 lat. Jest to przepis stary, ale na pewno wyjątkowy. Mają wszelakie zastosowanie - można je też zjeść zupełnie bez niczego. Zalewę zaś możecie wykorzystać do przygotowania sosów.

Ponad stuletnia receptura - jak przygotować takie śliwki?

Na pewno nie należą one do przetworów, które przygotujesz miło, łatwo i przyjemnie. Dobrze będzie wcześniej wydrylować śliwki, by pozbyć się pestek. Co ważne, nasze śliwki muszą być twarde - bez tego nasze przetwory mogą się nie udać. Pomimo dużej ilości pracy, ich smak powinien zachwycić każdego.

Składniki:

  • około 5 kg śliwek węgierek (najlepiej, żeby były twarde i niedojrzałe)
  • 250 ml octu 10%
  • 2,5 kg cukru
  • laska cynamonu
  • 4 goździki.

Sposób przygotowania:

Aby przygotować śliwki w occie, na pewno będziecie potrzebować czasu. Wszystko należy zrobić dokładnie i zgodnie z przepisem, aby otrzymać smaczne przetwory. Rozpoczynamy od umycia i osuszenia śliwek, które wkładamy do garnka. Do drugiego garnka wlewamy ocet, dolewamy niewielką ilość wody i wsypujemy cukier, cynamon i goździki. Całość gotujemy na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, do momentu aż nasz cukier się rozpuści i syrop się zagotuje. Kolejny krok to zalanie śliwek i odczekanie 12 godzin.

Śliwki marynowane - Pyszności; Foto Canva.com
Śliwki marynowane - Pyszności; Foto Canva.com

Po tym czasie, należy zlać syrop i ponownie go zagotować. Następnie, znowu zalewamy nim śliwki i znowu odczekujemy 12 godzin. Mówią, że do trzech razy sztuka, więc tę czynność wykonujemy ponownie. Spokojnie, to już na pewno ostatni raz. Po wykonaniu tej czynności, odcedzamy śliwki, gotujemy syrop i wrzucamy do niego nasze śliwki. Wszystko gotujemy przez 5 minut. Słoiki dokładnie wyparzamy i przekładamy do nich nasze śliwki z syropem. Dokładnie zakręcamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie, dobrze jest je wynieść do piwnicy lub spiżarni.

Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na domowe drożdżówki ze śliwką i kruszonką:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także