Jedyny słuszny wybór do panierowania krokietów i karpia. Inaczej dosłownie "palą się" na patelni

Chrupiąca, złocista panierka to dla wielu osób jeden ze smaczniejszych punktów wigilijnego menu. Otula karpia albo krokiety i po prostu idealnie komponuje się z barszczem czy ziemniaczanym puree. Żeby nie odpadała, nie paliła się i po prostu wyszła smakowita, kluczowy jest wybór odpowiedniej bułki tartej.

Panierka przy smażeniu odgrywa kluczową rolęPanierka przy smażeniu odgrywa kluczową rolę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Czym więc kierować się, żeby nie zadymić całej kuchni i finalnie nie ściągnąć z patelni przypalonego jedzenia? Najlepszy wybór to domowa bułka tarta o czystym, prostym składzie. Liczy się jednak jej tekstura i przechowywanie.

Dlaczego bułka tarta się pali na patelni?

Panierowanie ryby czy krokietów to jeden z elementów wigilijnych przygotowań. Podstawa to jajko, mąka, a także trzeci element, czyli bułka tarta. Gotowe produkty, choć wygodne w użyciu, nie zawsze mają czysty i odpowiedni skład. Zawartość to często mieszanka okruchów, które są odpadami z różnych rodzajów pieczywa. Tymczasem najlepsza bułka to po prostu starte bułki, o niezbyt drobnej strukturze. Wszelkie inne mieszanki np. z chałką, to prosta droga do efektu szybkiego przypalania panierki na patelni. Podobnie zadziałają też większe okruchy pieczywa w domowej wersji, dlatego kluczowe jest odpowiednie jej przygotowanie. Bułkę tartą dobrze jest zetrzeć na tarce, a następnie przesiać przez sito.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Panierowane trójkąty z camemberta rozpływają się w ustach. Błyskawicznie znikają z talerza

Jak przechowywać bułkę tartą, by zachować jej świeżość?

Prawidłowe przechowywanie bułki tartej jest równie ważne, jak jej przygotowanie. Aby zapobiec pochłanianiu wilgoci, bułkę tartą najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku i trzymać w suchym, ciemnym miejscu. Przestrzegając tych zasad, można cieszyć się jej świeżością na 1-2 miesiące. Dla dłuższego przechowywania, doskonałym rozwiązaniem jest mrożenie. W tym celu bułkę tarta umieszczamy w szczelnych foliowych woreczkach i wkładamy do zamrażarki, gdzie może przetrwać do pół roku bez utraty jakości.

Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier