Dietetyk grzmi. Najgorszy rodzaj tłuszczu, nie jedz pod żadnym pozorem

Święta Bożego Narodzenia obfitują w dania smażone i ciasta. Na pierwszy ogień idą smażony karp i odsmażane pierogi, tuż za nim podążają klasyczny schabowy, kurczak w panierce, smażone pieczarki czy grzyby leśne. Do kuchennego szaleństwa warto podejść z głową. Dr Bartek Kulczyński odradza nie tylko olej rafinowany, ale także kilka innych produktów, które nadal cieszą się dużą popularnością.

Nadmierne jedzenie smażonych potraw zwiększa ryzyko udaru mózguNadmierne jedzenie smażonych potraw zwiększa ryzyko udaru mózgu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ekspert na swoim kanale na Youtube "Dr Bartek Kulczyński" regularnie dzieli się informacjami, jak kształtować codzienne menu, aby dostarczać organizmowi najlepszych składników. Tym razem wskazał, że nie wszystkie tłuszcze są złe. Na liście Bartka Kulczyńskiego znajduje się wiele tłustych produktów, które warto spożywać regularnie. Wśród nich wysoką pozycję zajmuje wigilijny śledzik, a także popularne w wypiekach świątecznych orzechy włoskie. Dietetyk wypowiada się też na temat olejów roślinnych – nie wszystkie nadają się tylko do silnika, a na niektórych można nawet smażyć. Byle krótko i w nie za wysokiej temperaturze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczona ryba z warzywami. Sprawdzony patent na piątkowy obiad

Śledzie nie tylko na Wigilię

Dr Kulczyński na swoim kanale na Youtube zwraca uwagę na zdrowotne właściwości popularnych śledzi. Nie tylko zawierają one kwasy tłuszczowe omega-3, ale także potas i selen, który u wielu osób występuje w niedoborze. Ryby morskie są także źródłem witaminy B12 i choliny. Badania wykazują, że spożywane już 2 x tygodniowo zmniejszają ryzyko powstawania chorób sercowo-naczyniowych o 16 proc. Jedzenie ryb morskich poprawia sprawność umysłową i zmniejsza stopień otłuszczenia wątroby. Jeśli nie przepadasz za śledziem, sięgnij po makrelę, łososia lub sardynki.

Nie wszystkie oleje roślinne są złe

Oleje nierafinowane tłoczone na zimno, takie jak oliwa z oliwek, olej z wiesiołka, owoców rokitnika, czarnuszki, lniany czy kiełków pszenicy to tłuszcze, po które możesz sięgać bez obaw. Osoby z problemami krążenia powinny się zaopatrzyć nie tylko w oliwę z oliwek, ale także w olej lniany. Nie musisz go pić na czczo, wystarczy, że dodasz do sałatki, polejesz nim pomidory na kanapce lub surówkę do obiadu. Jeśli borykasz się z obrzękami stawów, alergią lub astmą, sięgnij po olej z czarnuszki lub wiesiołka. Ten drugi ma dodatkowo bardzo pozytywny wpływ na skórę – łagodzi wysypkę i zmiany trądzikowe.

Jakie inne tłuszcze warto spożywać regularnie?

Na liście dobrych produktów tłuszczowych dr Kulczyńskiego znalazły się pestki dyni, nasiona słonecznika, siemię lniane, nasiona sezamu i pestki winogron. Szczególną uwagę zwraca na siemię lniane, które ma najbardziej wszechstronne zastosowanie. Nasiona lnu pomagają obniżyć poziom cukru we krwi, redukują ciśnienie tętnicze i zmniejszają stopień otłuszczenia wątroby. Sezamol, obecny w nasionach sezamu, pomaga dodatkowo na zapalenia stawów.

W codziennej diecie warto uwzględnić orzechy i migdały, które podobnie jak kakao i gorzka czekolada mają bardzo pozytywny wpływ na pracę mózgu i układu krążenia. Tłuszcze zawarte w orzechach włoskich, laskowych, brazylijskich, w pistacjach i migdałach nie tylko poprawiają nastrój, ale chronią przed demencją i są naturalnymi prebiotykami. Do zdrowych tłuszczów dr Kulczyński zalicza też jajka i awokado.

Tłuszcze, które należy omijać

Dietetyk ostrzega przed szkodliwym działaniem potraw smażonych. Spożywane w nadmiarze zwiększają ryzyko udaru mózgu nawet o 21 proc. Na czarnej liście wysoką pozycję zajmują chipsy ziemniaczane i smażone frytki. W tych popularnych przekąskach znajduje się akrylamid, który może powodować nieodwracalne zmiany w układzie neurologicznym.

Kolejnym produktem zakazanym, o którego negatywnym działaniu wiele osób nie ma pojęcia, jest serek topiony. W odróżnieniu od serów żółtych czy twarogu jest to produkt wysokoprzetworzony i zawiera nawet 20 proc. niskiej jakości tłuszczu. Należy wystrzegać się także orzechów smażonych, solonych i w czekoladzie mlecznej, niskiej jakości kremu orzechowego i smażonych słodkości, takich jak faworki czy pączki. W przypadku wyboru masła orzechowego zwróć uwagę, czy w składzie na pierwszej pozycji nie znajduje się cukier. 

Na jakich tłuszczach można smażyć?

Bartek Kulczyński odradza smażenie w domu. Jeśli jednak chcesz sięgnąć po patelnię, smaż krótko i bez dodatkowych tłuszczów. Do smażenia możesz użyć oliwy z oliwek, oleju z awokado, masła klarowanego lub tłuszczu z gęsi.

Źródło: www.youtube.com/@drbartekpl

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej