Opóźnia proces starzenia, poprawia koncentrację. Przygotujesz w kilka chwil

Na pierwszy rzut oka nie jest to najbardziej apetyczna potrawa świata, jednak po spróbowaniu na pewno zmienimy zdanie na jej temat, gdyż zupa z czarnego sezamu potrafi zachwycić smakiem i aromatem, o czym od wieków doskonale wiedzą Chińczycy. Jak ją przygotować?

Black Sesame Soup
Black Sesame Soup
Źródło zdjęć: © Getty Images | vanillaechoes

Sezam to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Pochodzi prawdopodobnie z Afryki, ale już w czasach starożytnych upowszechnił się w Azji – mieszkańcy Babilonii nazywali go "przyprawą bogów". Ówczesne legendy głosiły, że wyciąg z nasion pili stwórcy świata. Wielką moc przypisywano roślinie także w dawnych Indiach – jak wynika z badań archeologów w dolinie Indusu była tam uprawiana blisko 5 tysięcy lat temu! Ceniono fakt, że sezam jest odporny na suszę i rośnie nawet na nieurodzajnych glebach.

Równie wcześnie odkryto dobroczynne właściwości sezamu, o czym świadczą wzmianki w tzw. papirusie Ebersa, czyli pochodzącym z ok. XV wieku p.n.e. staroegipskim dokumencie dotyczącym chorób i sposobów łagodzenia dolegliwości. Starożytni medycy zalecali spożywanie ziaren i tłoczonego z nich oleju osobom cierpiącym z powodu schorzeń układu pokarmowego. W Chinach od wieków docenia się korzystny wpływ rośliny na pracę śledziony, trzustki i żołądka. Sezam uważany jest także za afrodyzjak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowa choinka. Hit wśród świątecznych przekąsek

Chińczycy, zwłaszcza mieszkańcy południowych prowincji, a także Hongkongu czy Tajwanu, szczególnie cenią czarną odmianę sezamu, wyróżniającą się bardziej wyrazistym, orzechowym smak ze słodkawą nutą. W tutejszej kuchni wykorzystuje się go na wiele sposobów, jednym z najciekawszych jest gęsta zupa zwana zhi ma hu, jadana zwykle po głównym posiłku, jako deser lub popołudniowa przekąska. Jak ją przyrządzić?

Czarny sezam – wartości odżywcze

To skarbnica cennych składników odżywczych, przede wszystkim wapnia – pierwiastka, który ma ogromny wpływ nie tylko na stan kości i zębów, ale i funkcjonowanie całego organizmu. Bez niego kiepsko sprawuje się zarówno układ mięśniowy, jak i serce. Minerał chroni również przed osteoporozą.100 g ziaren sezamu zawiera aż 1200 mg wapnia (dla porównania w takiej samej porcji mleka krowiego znajduje się tylko 118 mg, a żółtego sera – ok. 600 mg).

Solidna dawka magnezu w ziarnach sprzyja obniżeniu poziomu stresu, przywraca równowagę psychiczną i działa kojąco na nerwy. Z powodu dużej zawartości cynku czarny sezam powinni wprowadzić do jadłospisu mężczyźni, którzy chcą uniknąć problemów z prostatą.

Białko w ziarnach tej rośliny ma prawie taką samą wartość jak to pochodzące z jajek. Sezam dostarcza też organizmowi wielu cennych witamin, przede wszystkim: A (dba o sprawność widzenia i wpływa na kondycję skóry, paznokci oraz włosów), E (jeden z najsilniejszych antyutleniaczy, neutralizujący wolne rodniki, które mogą uszkadzać tkanki i przyspieszać proces starzenia się organizmu) oraz grupy B (wspomagają układ odpornościowy, poprawiają samopoczucie, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu i są niezbędne w procesie przemiany białek).

Ziarna sezamu zawierają również fitosterole, roślinne sterydy obniżające poziom "złego" cholesterolu LDL, chroniące przed chorobami serca i zapobiegające rakowi prostaty. Unikatowe składniki – sezamol i sezamolina to naturalne przeciwutleniacze. Przyprawa dostarcza sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które podnoszą poziom energii, zwiększają odporność i wspomagają działanie systemu immunologicznego. Dzięki wysokiej zawartości lecytyny sezam pozytywnie wpływa na naszą sprawność umysłową.

Black Sesame Soup
Black Sesame Soup © Getty Images | Meitu

Zupa z czarnego sezamu – przepis

Ważnym składnikiem zupy z czarnego sezamu jest ryż, najlepiej długoziarnisty (szklanka), który zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na 3-4 godziny. Następnie prażymy na suchej patelni czarny sezam (szklanka), przez około 2-3 minuty, pozostawiamy do ostygnięcia.

Ryż odcedzamy, po czym blendujemy z wodą (3 szklanki), aż do uzyskania gładkiej masy. Sezam mielimy, w moździerzu lub młynku do kawy, mieszamy z wodą (szklanka), by otrzymać gładką pastę. Dodajemy do ryżu i jeszcze raz blendujemy, przekładamy do garnka, dolewamy wodę (3,5 szklanki) oraz dosypujemy cukier trzcinowy (niepełna szklanka). Chińczycy używają często tzw. rock sugar, czyli tajskiego cukru o grubych kryształach, dostępnego w delikatesach orientalnych.

Doprowadzamy zupę do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 10-15 minut, aż potrawa uzyska odpowiednią gęstość. Miksujemy ją raz jeszcze, by uzyskać jedwabistą konsystencję. Danie jest gotowe.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej