Opóźnia proces starzenia, poprawia koncentrację. Przygotujesz w kilka chwil
Na pierwszy rzut oka nie jest to najbardziej apetyczna potrawa świata, jednak po spróbowaniu na pewno zmienimy zdanie na jej temat, gdyż zupa z czarnego sezamu potrafi zachwycić smakiem i aromatem, o czym od wieków doskonale wiedzą Chińczycy. Jak ją przygotować?
31.12.2023 | aktual.: 31.12.2023 12:36
Sezam to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Pochodzi prawdopodobnie z Afryki, ale już w czasach starożytnych upowszechnił się w Azji – mieszkańcy Babilonii nazywali go "przyprawą bogów". Ówczesne legendy głosiły, że wyciąg z nasion pili stwórcy świata. Wielką moc przypisywano roślinie także w dawnych Indiach – jak wynika z badań archeologów w dolinie Indusu była tam uprawiana blisko 5 tysięcy lat temu! Ceniono fakt, że sezam jest odporny na suszę i rośnie nawet na nieurodzajnych glebach.
Równie wcześnie odkryto dobroczynne właściwości sezamu, o czym świadczą wzmianki w tzw. papirusie Ebersa, czyli pochodzącym z ok. XV wieku p.n.e. staroegipskim dokumencie dotyczącym chorób i sposobów łagodzenia dolegliwości. Starożytni medycy zalecali spożywanie ziaren i tłoczonego z nich oleju osobom cierpiącym z powodu schorzeń układu pokarmowego. W Chinach od wieków docenia się korzystny wpływ rośliny na pracę śledziony, trzustki i żołądka. Sezam uważany jest także za afrodyzjak.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chińczycy, zwłaszcza mieszkańcy południowych prowincji, a także Hongkongu czy Tajwanu, szczególnie cenią czarną odmianę sezamu, wyróżniającą się bardziej wyrazistym, orzechowym smak ze słodkawą nutą. W tutejszej kuchni wykorzystuje się go na wiele sposobów, jednym z najciekawszych jest gęsta zupa zwana zhi ma hu, jadana zwykle po głównym posiłku, jako deser lub popołudniowa przekąska. Jak ją przyrządzić?
Czarny sezam – wartości odżywcze
To skarbnica cennych składników odżywczych, przede wszystkim wapnia – pierwiastka, który ma ogromny wpływ nie tylko na stan kości i zębów, ale i funkcjonowanie całego organizmu. Bez niego kiepsko sprawuje się zarówno układ mięśniowy, jak i serce. Minerał chroni również przed osteoporozą.100 g ziaren sezamu zawiera aż 1200 mg wapnia (dla porównania w takiej samej porcji mleka krowiego znajduje się tylko 118 mg, a żółtego sera – ok. 600 mg).
Solidna dawka magnezu w ziarnach sprzyja obniżeniu poziomu stresu, przywraca równowagę psychiczną i działa kojąco na nerwy. Z powodu dużej zawartości cynku czarny sezam powinni wprowadzić do jadłospisu mężczyźni, którzy chcą uniknąć problemów z prostatą.
Białko w ziarnach tej rośliny ma prawie taką samą wartość jak to pochodzące z jajek. Sezam dostarcza też organizmowi wielu cennych witamin, przede wszystkim: A (dba o sprawność widzenia i wpływa na kondycję skóry, paznokci oraz włosów), E (jeden z najsilniejszych antyutleniaczy, neutralizujący wolne rodniki, które mogą uszkadzać tkanki i przyspieszać proces starzenia się organizmu) oraz grupy B (wspomagają układ odpornościowy, poprawiają samopoczucie, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu i są niezbędne w procesie przemiany białek).
Ziarna sezamu zawierają również fitosterole, roślinne sterydy obniżające poziom "złego" cholesterolu LDL, chroniące przed chorobami serca i zapobiegające rakowi prostaty. Unikatowe składniki – sezamol i sezamolina to naturalne przeciwutleniacze. Przyprawa dostarcza sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które podnoszą poziom energii, zwiększają odporność i wspomagają działanie systemu immunologicznego. Dzięki wysokiej zawartości lecytyny sezam pozytywnie wpływa na naszą sprawność umysłową.
Zupa z czarnego sezamu – przepis
Ważnym składnikiem zupy z czarnego sezamu jest ryż, najlepiej długoziarnisty (szklanka), który zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na 3-4 godziny. Następnie prażymy na suchej patelni czarny sezam (szklanka), przez około 2-3 minuty, pozostawiamy do ostygnięcia.
Ryż odcedzamy, po czym blendujemy z wodą (3 szklanki), aż do uzyskania gładkiej masy. Sezam mielimy, w moździerzu lub młynku do kawy, mieszamy z wodą (szklanka), by otrzymać gładką pastę. Dodajemy do ryżu i jeszcze raz blendujemy, przekładamy do garnka, dolewamy wodę (3,5 szklanki) oraz dosypujemy cukier trzcinowy (niepełna szklanka). Chińczycy używają często tzw. rock sugar, czyli tajskiego cukru o grubych kryształach, dostępnego w delikatesach orientalnych.
Doprowadzamy zupę do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 10-15 minut, aż potrawa uzyska odpowiednią gęstość. Miksujemy ją raz jeszcze, by uzyskać jedwabistą konsystencję. Danie jest gotowe.