Lubisz awokado? Zobacz, co się stanie, gdy będziesz jadł codziennie
Lubisz awokado? Dyplomowani dietetycy wyjaśniają, jakie skutki może nieść za sobą włączenie tego owocu do codziennego jadłospisu. Smaczliwka (inna nazwa awokado) nazywana jest dietetycznym skarbem. Zawiera zdrowe tłuszcze, lecznicze fitozwiązki, błonnik i niemałą ilość białka. Zobacz, co jeszcze warto wiedzieć o awokado.
24.07.2023 11:22
Dietetyk Kim Kulp, ekspert ds. zdrowia jelit przekazał w rozmowie z "Yahoo Life", że rekomendowana wielkość porcji awokado różni się w zależności od osoby, ale generalnie zaleca się spożywanie ok. jednej trzeciej owocu dziennie. Natomiast dietetyczka Stephanie Wells, ekspertka ds. żywienia dodaje, że jedzenie całego awokado zamiast tylko jednej trzeciej porcji nie jest niezdrowe. Zjadając większą porcję, dostarczamy organizmowi więcej białka i węglowodanów. Specjaliści wykazali też pięć skutków, jakie może nieść za sobą codzienne spożywanie tego owocu.
Dlaczego warto jeść awokado?
Awokado warto uwzględnić w śniadaniowym menu. Jeden owoc zawiera cztery gramy białka, 30 gramów tłuszczu, 13 gramów błonnika i 17 gramów węglowodanów, czyli wszystkie składniki odżywcze, które pomagają dostarczać organizmowi energii. Dietetyczka Wells wskazuje, że produkt ten jest bardzo sycący, co oznacza, że na dłużej zaspokaja głód. Specjalistka dodaje jednak, by pamiętać o zbilansowanych posiłkach. Zaleca więc włączenie awokado do koktajlu, jajecznicy czy tostów pełnoziarnistych.
Codzienne spożywanie smaczliwki może korzystnie wpływać zdrowie jelit dzięki zawartości błonnika pokarmowego. Stephanie Wells wyjaśnia, że dieta bogata w błonnik może zwiększyć różnorodność pożytecznych bakterii w jelitach. To z kolei wpływa na lepsze trawienie, a także wspiera działanie układu odpornościowego i zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, cukrzyca typu 2 i niektóre nowotwory.
Są jednak osoby, które mogą stwierdzić, że awokado negatywnie wpływa na zdrowie jelit. Dietetyk Kim Kulp wyjaśnia, że owoc ten zawiera rodzaj alkoholu cukrowego zwanego sorbitolem, który jest słabo wchłaniany w jelicie cienkim i może być drażniący dla osób z zespołem jelita drażliwego. Z tego powodu, jeśli cierpisz IBS, ogranicz spożycie tych ciemnozielonych owoców do około dwóch łyżek stołowych dziennie.
Skutki codziennego jedzenia smaczliwki
Włączenie smaczliwki do diety może korzystnie wpłynąć na stan serca. To ze względu na błonnik i tłuszcze nienasycone znajdujące się w tym produkcie. Składniki te utrzymują "zły cholesterol" na niskim poziomie, co zapobiega wzrostowi ciśnienia krwi. To z kolei zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Dietetyczka Stephanie Wells dodaje, że awokado jest dobrym źródłem karotenoidów, luteiny i zeaksantyny. Codzienne spożywanie porcji tego owocu może pomóc zachować zdrowie oczu podczas starzenia.
Awokado, według źródeł naukowych, powiązane jest z pomaganiem w walce z depresją. Jednonienasycone tłuszcze obecne w tych owocach wspierają odżywianie mózgu, a potas i magnez mogą działać uspokajająco. Smaczliwka, jako żywność o niskim indeksie glikemicznym, pomaga również ustabilizować poziom cukru we krwi, zapobiegając wahaniom nastroju i energii.
Dowiedz się więcej na temat kontrowersji związanych z uprawą awokado.