Zamiast podawać śledzie w oleju czy śmietanie, mielę je z warzywami. Tak powstaje genialny pasztet

Wiem, że zwolenników tradycyjnego śledzika z olejem nie brakuje, jednak wiele osób – podobnie jak ja – szuka innych pomysłów na podanie tych filetów w Wigilię. Nie warto rezygnować, bo wbrew pozorom, jeśli pochodzi z dobrego źródła, jest o wiele zdrowszy od innych popularnych gatunków morskich. Śledzie w pasztecie zyskują lekkość. Doskonale komponują się z marynowaną cebulą lub konfiturą z żurawiny.

Pasztet ze śledzi to świetna potrawa nie tylko na WigilięPasztet ze śledzi to świetna potrawa nie tylko na Wigilię
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Pasztet ze śledzi jest pyszny i bardzo praktyczny. Sprawdzi się nie tylko jako przekąska wigilijna. Z powodzeniem możesz go podać także w pierwszy i drugi dzień świąt. Do tradycyjnej jarzynowej jak znalazł, a i z marynowanymi grzybkami smakuje wyśmienicie. Jeśli zostanie po świętach, możesz go zamrozić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Konfitura żurawinowa — sprawdzi się w roli sosu do pieczonego pasztetu

Skąd tradycja przygotowywania pasztetów na święta?

W Polsce pieczenie pasztetów ma korzenie w zwyczajach szlacheckich. Po udanym polowaniu serwowano dania z dziczyzny, a mniej reprezentacyjne partie mięsa przerabiano na pasztet. Przez wiele lat była to potrawa symbolizująca obfitość i bogactwo. Z czasem tradycja rozprzestrzeniła się na wszystkie warstwy społecznej. 

W XVII i XVIII wieku we Francji zaczęto modyfikować przepis na pasztet, dodając więcej warzyw, a także ryby. Przepis na pasztet ze śledzi ma więcej wspólnego z francuską terriną niż z pasztetem staropolskim. Po upieczeniu ma zwartą strukturę – bardziej do pokrojenia nożem niż do rozsmarowania na pajdzie chleba.

Jakie wybrać filety na pasztet ze śledzi?

Do potrawy sprawdzą się popularne śledzie z solanki. Przy zakupie zwróć uwagę na świeżość ryby, zwłaszcza gdy decydujesz się na zakup prosto z beczki. Płaty powinny być jędrne, mięso białe, bez widocznego śluzu. Zapach śledzi, choć zawsze jest charakterystyczny, nie powinien być intensywny.

Solone śledzie wyjmij z zalewy i zalej zimną wodą. Dodaj do nich 2 ćwiartki cebuli i 2 liście laurowe, aby stały się bardziej delikatne. Odłóż do lodówki nawet na całą noc. Śledzie możesz moczyć też w mleku lub maślance.

Przepis na pasztet ze śledzi

Do pasztetu możesz dodać grzyby leśne i żurawinę. W przypadku suszonych grzybów, namocz je w ciepłej wodzie przez minimum 1 godzinę. Wodę po kapeluszach możesz wykorzystać do zupy grzybowej lub sosu.

Składniki:

  • 400 g odmoczonych śledzi,
  • 350 g ugotowanych ziemniaków,
  • 25 g namoczonych borowików,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 3 jajka,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżka kaszy manny,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę.
  2. Zeszklij na patelni z jedną łyżką oleju.
  3. Odmoczone i odsączone śledzie, ziemniaki i namoczone grzyby zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
  4. Wymieszaj z pozostałymi składnikami.
  5. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Masę na pasztet ze śledzi przełóż do prostokątnych foremek.
  7. Piecz przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem