Jedz garść do śniadania. Twój mózg będzie działał jak komputer

Każdy chce, aby jego mózg pracował jak najsprawniej. Jeśli chciałbyś poprawić działanie swojego najważniejszego organu, to według naukowców z Wielkiej Brytanii, wystarczy tylko garść orzechów, które znajdziesz w każdym sklepie.

Orzechy włoskie to bogactwo zdrowiaOrzechy włoskie to bogactwo zdrowia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Od tysięcy lat ludzie zastanawiają się, jak najlepiej rozpocząć dzień, aby wyciągnąć z niego jak najwięcej. Poranny jogging, mocna kawa, medytowanie – to są najpopularniejsze przepisy na wysoką produktywność. Okazuje się, że wystarczy dorzucić do swojego śniadania garść orzechów włoskich, aby zapewnić swojemu mózgowi możliwość działania na wysokich obrotach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rurki faworkowe niczym włoskie cannoli - z pistacjami i czekoladą smakują obłędnie

Orzechy włoskie to paliwo dla mózgu

Badacze z University of Reading w Wielkiej Brytanii przeprowadzili eksperyment, który wykazał, że już 50 gramów orzechów włoskich na śniadanie może poprawić zdolności poznawcze i sprawność umysłową w ciągu dnia. Grupa młodych dorosłych w wieku 18-30 lat wzięła udział w badaniu, spożywając dwa różne śniadania – jedno z dodatkiem orzechów włoskich, a drugie bez nich. Następnie przez 6 godzin monitorowano aktywność ich mózgu i przeprowadzano testy poznawcze. Wyniki wykazały, że osoby, które zjadły orzechy, miały szybszy czas reakcji i lepiej radziły sobie z zadaniami wymagającymi pamięci oraz koncentracji. Warto dodać, że korzyści wynikające ze zjedzenia orzechów ujawniały się dopiero po jakimś czasie od śniadania.

Eksperci podkreślają, że orzechy włoskie mogą wspomagać pracę mózgu poprzez korzystny wpływ na poziom glukozy we krwi oraz dostarczanie kwasów tłuszczowych omega-3, polifenoli i białka. To właśnie te składniki sprawiają, że mózg funkcjonuje efektywniej, zwłaszcza w trakcie intensywnej pracy umysłowej.

Zdrowotne właściwości orzechów włoskich

Oprócz wpływu na zdolności poznawcze orzechy włoskie mogą również wspierać zdrowie serca, jak i redukować stan zapalny w organizmie, który odpowiada za wiele chorób przewlekłych, takich jak:

  • choroby serca i nadciśnienie,
  • choroba Alzheimera,
  • choroby autoimmunologiczne,
  • stany lękowe i depresja.

Właściwości przeciwzapalne orzechów wynikają z wysokiej zawartości antyoksydantów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają regulować poziom cholesterolu i poprawiają pracę układu nerwowego.

Orzechy włoskie dostępne na wyciągniecie ręki

Orzechy włoskie to łatwo dostępny i naturalny sposób na poprawę zdrowia. Wystarczy tylko garść dziennie, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych i wesprzeć pracę mózgu. Możesz je dodawać do śniadań, np. owsianki, jogurtu lub musli, jak i spożywać jako oddzielną, zdrową przekąskę. Są również doskonałą bazą masła orzechowego lub dodatkiem do ciasta bądź sałatki.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Dobre dla serca i jelit. Ale nie w każdej sytuacji
Dobre dla serca i jelit. Ale nie w każdej sytuacji
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami
Klejnot żydowskiej kuchni. Gęsie pipki w nowoczesnej odsłonie
Klejnot żydowskiej kuchni. Gęsie pipki w nowoczesnej odsłonie