Jedz garść do śniadania. Twój mózg będzie działał jak komputer

Każdy chce, aby jego mózg pracował jak najsprawniej. Jeśli chciałbyś poprawić działanie swojego najważniejszego organu, to według naukowców z Wielkiej Brytanii, wystarczy tylko garść orzechów, które znajdziesz w każdym sklepie.

Orzechy włoskie to bogactwo zdrowiaOrzechy włoskie to bogactwo zdrowia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Od tysięcy lat ludzie zastanawiają się, jak najlepiej rozpocząć dzień, aby wyciągnąć z niego jak najwięcej. Poranny jogging, mocna kawa, medytowanie – to są najpopularniejsze przepisy na wysoką produktywność. Okazuje się, że wystarczy dorzucić do swojego śniadania garść orzechów włoskich, aby zapewnić swojemu mózgowi możliwość działania na wysokich obrotach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rurki faworkowe niczym włoskie cannoli - z pistacjami i czekoladą smakują obłędnie

Orzechy włoskie to paliwo dla mózgu

Badacze z University of Reading w Wielkiej Brytanii przeprowadzili eksperyment, który wykazał, że już 50 gramów orzechów włoskich na śniadanie może poprawić zdolności poznawcze i sprawność umysłową w ciągu dnia. Grupa młodych dorosłych w wieku 18-30 lat wzięła udział w badaniu, spożywając dwa różne śniadania – jedno z dodatkiem orzechów włoskich, a drugie bez nich. Następnie przez 6 godzin monitorowano aktywność ich mózgu i przeprowadzano testy poznawcze. Wyniki wykazały, że osoby, które zjadły orzechy, miały szybszy czas reakcji i lepiej radziły sobie z zadaniami wymagającymi pamięci oraz koncentracji. Warto dodać, że korzyści wynikające ze zjedzenia orzechów ujawniały się dopiero po jakimś czasie od śniadania.

Eksperci podkreślają, że orzechy włoskie mogą wspomagać pracę mózgu poprzez korzystny wpływ na poziom glukozy we krwi oraz dostarczanie kwasów tłuszczowych omega-3, polifenoli i białka. To właśnie te składniki sprawiają, że mózg funkcjonuje efektywniej, zwłaszcza w trakcie intensywnej pracy umysłowej.

Zdrowotne właściwości orzechów włoskich

Oprócz wpływu na zdolności poznawcze orzechy włoskie mogą również wspierać zdrowie serca, jak i redukować stan zapalny w organizmie, który odpowiada za wiele chorób przewlekłych, takich jak:

  • choroby serca i nadciśnienie,
  • choroba Alzheimera,
  • choroby autoimmunologiczne,
  • stany lękowe i depresja.

Właściwości przeciwzapalne orzechów wynikają z wysokiej zawartości antyoksydantów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają regulować poziom cholesterolu i poprawiają pracę układu nerwowego.

Orzechy włoskie dostępne na wyciągniecie ręki

Orzechy włoskie to łatwo dostępny i naturalny sposób na poprawę zdrowia. Wystarczy tylko garść dziennie, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych i wesprzeć pracę mózgu. Możesz je dodawać do śniadań, np. owsianki, jogurtu lub musli, jak i spożywać jako oddzielną, zdrową przekąskę. Są również doskonałą bazą masła orzechowego lub dodatkiem do ciasta bądź sałatki.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯