Jedz kilka sztuk dziennie. Jelita będą jak nowe, a serce wzmocnione

Ostatnio przyćmiły je pistacje, jednak o zaletach tych orzechów nie można zapominać. Mogą mieć znaczący wpływ na poprawę zdrowia, a także kondycji włosów i paznokci. Lepiej się jednak nimi nie przejadać, umiar jest tu wskazany.

Migdały działają zbawiennie na jelitaMigdały działają zbawiennie na jelita
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | corradobarattaphotos

Migdały niestety nie są popularną przekąską. Sięgamy po nie dość rzadko, a ich wartości odżywcze są imponujące. Zawierają zdrowe tłuszcze, zarówno jedno- jak i wielonienasycone, które wpływają korzystnie na stan serca i redukują poziom złego cholesterolu. Są też bogatym źródłem białka roślinnego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria przetestowała sylwestrowe przekąski

Czy migdały są zdrowe?

Migdały obfitują w witaminy. Mają dużo zwłaszcza witaminy E, która jest silnym antyoksydantem potrzebnym do utrzymania zdrowia skóry i włosów. Dodatkowe witaminy z grupy B wspierają metabolizm i funkcje mózgu. Znajdujący się w migdałach magnez wspomaga regulację cukru we krwi i dba o zdrowie kości, podczas gdy wapń wspiera zdrowe zęby i kości.

Te małe przysmaki są również doskonałym źródłem błonnika, co korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego, pomaga kontrolować apetyt i może stabilizować poziom cukru. Migdały zawierają również substancje, które pomagają zwalczać stan zapalny i stres oksydacyjny w organizmie.

Migdały dobre dla serca

Regularne spożycie migdałów przynosi korzyści sercu dzięki zdolności do obniżania poziomu LDL i podnoszenia HDL. Obecność magnezu i potasu sprzyja utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi i zdrowego rytmu serca. Witamina E chroni serce przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, co jest dodatkowym atutem w trosce o ten organ. Dzięki wysokiej zawartości błonnika i białka migdały pomagają utrzymać uczucie sytości, wspierając kontrolę wagi.

Sposoby na włączenie migdałów do diety

Aby w pełni cieszyć się dobrodziejstwami migdałów, najlepiej wybierać ich niesolone wersje i kontrolować porcje, by unikać zbędnych tłuszczów i sodu. Połączenia z innymi orzechami czy nasionami mogą wzbogacić dietę.

Migdały można dodawać do owsianki, jogurtu, a także stosować do sałatek. To prawdziwa skarbnica zdrowia. Pomimo ich kaloryczności, włączenie ich do zbilansowanej diety może przynieść wiele korzyści. Pamiętaj jednak o umiarze.

Wybrane dla Ciebie

Zupa harcerska sprawdza się nie tylko na biwakach. Szybko rozgrzewa i dodaje energii
Zupa harcerska sprawdza się nie tylko na biwakach. Szybko rozgrzewa i dodaje energii
Dodaję do masy serowej. Sernik wychodzi puszysty jak chmurka
Dodaję do masy serowej. Sernik wychodzi puszysty jak chmurka
Mocna konkurencja do pomidorówki. Zrobisz ją na wczorajszym rosole
Mocna konkurencja do pomidorówki. Zrobisz ją na wczorajszym rosole
Tak szybko usuniesz nasiona z papryki. Kluczowe jest odpowiednie nacięcie
Tak szybko usuniesz nasiona z papryki. Kluczowe jest odpowiednie nacięcie
Włosi się nimi zajadają. Do farszu wykorzystują suche kromki
Włosi się nimi zajadają. Do farszu wykorzystują suche kromki
Łotysze robią zupę na nietypowym składniku. Można pomylić ją z eleganckim deserem
Łotysze robią zupę na nietypowym składniku. Można pomylić ją z eleganckim deserem
Wystarczy 2 łyżki wlać do mleka. Placki będą pulchne i smaczne jak u babci
Wystarczy 2 łyżki wlać do mleka. Placki będą pulchne i smaczne jak u babci
Ścieram na tarce i dodaję do ziemniaków. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ścieram na tarce i dodaję do ziemniaków. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Posypuję ziemniaki, mieszam i zapiekam. Wychodzą chrupiące jak nigdy wcześniej
Posypuję ziemniaki, mieszam i zapiekam. Wychodzą chrupiące jak nigdy wcześniej
Przedwojenny przepis na pyszny sok. Cukier zostawisz w szafce
Przedwojenny przepis na pyszny sok. Cukier zostawisz w szafce
Dorzucam do pomidorowej. Nabiera żelaza i syci na dłużej
Dorzucam do pomidorowej. Nabiera żelaza i syci na dłużej
Do tureckiego śniadania dorzucam jeden dodatek. Smakuje intensywniej
Do tureckiego śniadania dorzucam jeden dodatek. Smakuje intensywniej