PoradyJesz, bo myślisz, że są zdrowe. Działają jak bomba z opóźnionym zapłonem

Jesz, bo myślisz, że są zdrowe. Działają jak bomba z opóźnionym zapłonem

Nie wszystkie owoce powinny być spożywane bez ograniczeń
Nie wszystkie owoce powinny być spożywane bez ograniczeń
Źródło zdjęć: © canva.com

29.08.2023 09:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Od zawsze słyszeliśmy, że owoce to nieograniczone źródło zdrowia, które bezwzględnie pozytywnie oddziałuje na ludzki organizm. A jednak sięganie po niektóre z nich i przebywanie na diecie się wyklucza. Zobacz, które owoce powinieneś spożywać z umiarem!

Witaminy, minerały, antyoksydanty i wiele innych mikro- i makroelementów obecnych w owocach sprawia, że ich jedzenie już od lat zaleca się zarówno dzieciom, jak i wszystkim dorosłym. A jednak po okresie bezrefleksyjnego zachwytu nadszedł moment obiektywnej analizy. I wtedy wiele osób mogło się mocno zdziwić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jako konsumenci zaczęliśmy dostrzegać na przykład różnicę między zerwanym z sadu babci, naturalnie wyrośniętym jabłkiem, a niektórymi owocami produkowanymi na masową skalę. Dotarło do nas, że ten efekt olbrzymiej skali nie byłby możliwy, gdyby nie wątpliwej reputacji chemia i pestycydy. Dużo do myślenia dała nam tzw. parszywa dwunastka, czyli lista najbardziej zanieczyszczonych owoców i warzyw świata, regularnie publikowana przez Environmental Working Group.

Analizie została poddana jeszcze jedna cecha owoców. Okazało się, że ich kaloryczność i wysoki indeks glikemiczny sprawiają, że te produkty nie są dla wszystkich. Szczególną uwagę powinni na to zwrócić cukrzycy, ale również ci, którzy przebywają na diecie odchudzającej. Spożywanie niektórych owoców może u nich spowodować, że z pozytywnych efektów wyrzeczeń nic nie zostanie.

Które owoce można jeść właściwie bez ograniczeń?

Oczywiście w naturze występują również takie owoce, których kaloryczność jest na bardzo niskim poziomie, a sięganie po nie nie przyczyni się do powstawania żadnych skutków ubocznych. Jako przykład można tu podać owoce leśne, takie jak maliny, poziomki, porzeczki i truskawki. Wszystkie cechują się kalorycznością około 30 kcal/100 g.

Owoce leśne są niskokaloryczne
Owoce leśne są niskokaloryczne© canva.com

Podobny wynik osiągają m.in. arbuzy, melony, brzoskwinie i grejpfruty. A jakie owoce znajdują się po drugiej stronie barykady? Mamy złe wieści — na pewno znakomitą ich część wolałbyś jeść bez ograniczeń.

Owoce, które osoby na diecie powinny jeść z umiarem

Zrzucanie kilogramów to niełatwe zadanie, które często zakłada dość ścisłą dietę i wyrzeczenia. W takich momentach warto przemyśleć rolę owoców w codziennym menu. To zdecydowanie nie jest tak, że można jeść je bez żadnego pohamowania. Te, które zobaczysz poniżej, charakteryzują się wysoką kalorycznością i dużą zawartością cukrów prostych: fruktozy.

  • Banany - nawet 100 kcal w 100 g produktu
  • Winogrono - 67 kcal/100 g
  • Mango - 67 kcal/100 g
  • Czereśnie - 61 kcal/100 g
  • Awokado - 160 kcal/100 g
  • Daktyle - 142 kcal/100 g
  • Granat - 83 kcal/100 g


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także