Jeszcze lepsze niż śliwki w boczku. Inne suszone owoce robią furorę na każdej mojej domówce
Przekąski na imprezę w domu, a szczególnie przypadające w listopadzie andrzejki, to dla mnie wyzwanie, żeby znowu podać coś nowego gościom. Klasyk to śliwki w boczku, ale po pierwszej próbie wiem, że w tym roku zrobię też... daktyle zawijane w boczku z dodatkiem sera. To szybka i pyszna przystawka, a smak zachwyci każdego - pod warunkiem dobrania odpowiedniego sera. Szczegóły poniżej.
Daktyle zawijane w boczku są świetnym wyborem, gdy chcesz uraczyć swoich gości prostym, ale efektownym daniem, a już kilka razy robiłeś śliwki w boczku i tym przepisem na pewno już ich nie zaskoczysz. Ta przystawka to połączenie słodyczy miękkich daktyli Medjool, słonego, wędzonego boczku i... kremowego, pikantnego sera koziego. Prosta w przygotowaniu, a jednocześnie wyrafinowana.
Daktyle, boczek i ser - idealne połączenie smaków
Jeśli do tej pory myślałeś, że nie ma nic lepszego niż 2-składnikowa przekąska z boczku i śliwek z piekarnika, to jeszcze kulinarne niebo przed tobą. W tym przepisie wystarczy zamienić suszone owoce, dodać trochę nabiału i łatwo wyczarujesz kompletnie nową, nietypową przystawkę. Od razu mówię, że na imprezę andrzejkową zrobię na pewno podwójną porcję. Miękki ser kozi wpuszczony w ciepły daktyl owinięty kawałkiem chrupiącego boczku - wystarczy o tym pomyśleć, żeby wiedzieć, że będzie pysznie. Z moich eksperymentów wiem już, że najlepiej użyc sera koziego o kremowej konsystencji (najłatwiej jest nim nafaszerować daktyle używając zwykłej łyżeczki), boczek powinien być cienko krojony, aby dobrze się zapiekał (kupuję gotowy produkt, ale patrzę na skład). A dodatkowo warto chociaż raz przewrócić daktyle podczas pieczenia, aby równomiernie usmażyć boczek.
Dlaczego warto jeść kozi ser?
Przepis na daktyle faszerowane kozim serem w boczku
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza i przygotuj daktyle zawijane w boczku za pomocą wykałaczek. Piecz je do momentu uzyskania odpowiedniej chrupkości. Możesz też użyć airfryera, nagrzewając go do 200 stopni Celsjusza i piekąc daktyle przez ok. 8 minut.
Składniki:
- 16 plasterków boczku,
- 16 daktyli,
- 120 g miękkiego sera koziego,
- wykałaczki.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza.
- Pokrój daktyle wzdłuż z jednej strony i usuń pestki.
- Nałóż niewielką ilość sera koziego do wnętrza każdego daktyla i zaciśnij boki.
- Plastrem boczku owiń każdego daktyla. Zabezpiecz wykałaczką.
- Rozłóż równomiernie na blasze do pieczenia z podwyższonymi brzegami i piecz przez 10 minut.
- Obróć każdy daktyl na bok i piecz dalej.
- Wyjmij z piekarnika, połóż na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.
Dodatkowe warianty:
- Eksperymentuj z innymi serami, jak niebieski ser pleśniowy czy feta.
- Możesz na blaszce wyłożyć też orzechy włoskie i migdały, polać miodem, a przy okazji zrobisz dodatkową szybką przekąskę.
Daktyle zawijane w boczku z serem kozim są nie tylko pyszną przekąską na przyjęcia i spotkania z przyjaciółmi, ale także doskonałym wyborem na romantyczną kolację czy po prostu na wieczór przy lampce wina. Słodko-słony smak ujęci każdego, kto ich spróbuje.