Karkówka z grilla Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Mięso rozpływa się w ustach

Wraz z początkiem maja rusza wielkie grillowanie. Na ruszcie obok kiełbasek i kaszanki gości karkówka. Ewa Wachowicz ma swój sposób na to, by smakowała obłędnie. Sekret tkwi w aromatycznej marynacie.

Ewa Wachowicz ma sprawdzony przepis na karkówkęEwa Wachowicz ma sprawdzony przepis na karkówkę
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram

Gdyby grillowanie było sportem, to Polacy zdecydowanie mieliby szansę na wysokie lokaty. Aromat pieczonych mięs z rusztu wypełnia przydomowe ogródki, działki rekreacyjne i parki. Okazuje się, że nie potrzebujemy do szczęścia wiele - kiełbasa, kaszanka i karkówka to trio, które zdecydowanie zadowala większość. Wie o tym Ewa Wachowicz, która podzieliła się przepisem na kruchą, soczystą i pełną smaku karkówkę. Takiej dobrej marynaty nie znajdziesz w żadnym gotowcu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mleczny chlebek shokupan idealny na koreańskie tosty. Lepsze niż kanapki z serem

Karkówka Ewy Wachowicz

Sezon grillowy to czas, kiedy na naszych stołach nie może zabraknąć soczystej karkówki. Aby osiągnąć mistrzowski smak, warto skorzystać z przepisu Ewy Wachowicz.

Co kryje się w jej wyjątkowej marynacie? Kluczowymi składnikami są jogurt grecki oraz skórka z limonki. Im dłużej mięso będzie marynowane, tym intensywniejszy będzie jego smak. Zaleca się, aby karkówka spędziła w lodówce co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc. W tym przypadku cierpliwość zdecydowanie popłaca - mieszanka przypraw wnika we włókna nie tylko dodając smaku, ale sprawiając, że po upieczeniu mięso jest kruche i delikatne.

Składniki na marynatę:

  • karkówka,
  • 2 szklanki jogurtu greckiego,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 cm imbiru,
  • skórka z 1 limonki,
  • 4 łyżki octu winnego,
  • 1 łyżeczka chili,
  • 1 łyżka gorczycy,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Karkówkę pokrój w średniej grubości plastry.
  2. Do miski dodaj jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek, stary imbir, ocet, chilli, nasiona gorczycy oraz sól.
  3. Dodaj skórkę z limonki. Podczas ścierania uważaj, aby nie zetrzeć tej białe błony, bo jest gorzka i może zepsuć smak.
  4. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. W marynacie zanurz karkówkę tak, aby pokryła dokładnie każdy kawałek mięsa.


Minimalny czas marynowania dla zapominalskich to 30 minut, ale najlepiej, gdyby karkówka spędziła w mieszance kilka godzin, a najlepiej całą noc. Później wystarczy wrzucić mięso na ruszt i łapać w chusteczkę ślinkę, która kapie na samą myśl o tym mięsie. Karkówkę grilluje się zazwyczaj 4-10 minut z każdej strony, w zależności od tego, jak grube były kawałki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"