Karkówka z grilla Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Mięso rozpływa się w ustach
Wraz z początkiem maja rusza wielkie grillowanie. Na ruszcie obok kiełbasek i kaszanki gości karkówka. Ewa Wachowicz ma swój sposób na to, by smakowała obłędnie. Sekret tkwi w aromatycznej marynacie.
Gdyby grillowanie było sportem, to Polacy zdecydowanie mieliby szansę na wysokie lokaty. Aromat pieczonych mięs z rusztu wypełnia przydomowe ogródki, działki rekreacyjne i parki. Okazuje się, że nie potrzebujemy do szczęścia wiele - kiełbasa, kaszanka i karkówka to trio, które zdecydowanie zadowala większość. Wie o tym Ewa Wachowicz, która podzieliła się przepisem na kruchą, soczystą i pełną smaku karkówkę. Takiej dobrej marynaty nie znajdziesz w żadnym gotowcu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mleczny chlebek shokupan idealny na koreańskie tosty. Lepsze niż kanapki z serem
Karkówka Ewy Wachowicz
Sezon grillowy to czas, kiedy na naszych stołach nie może zabraknąć soczystej karkówki. Aby osiągnąć mistrzowski smak, warto skorzystać z przepisu Ewy Wachowicz.
Co kryje się w jej wyjątkowej marynacie? Kluczowymi składnikami są jogurt grecki oraz skórka z limonki. Im dłużej mięso będzie marynowane, tym intensywniejszy będzie jego smak. Zaleca się, aby karkówka spędziła w lodówce co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc. W tym przypadku cierpliwość zdecydowanie popłaca - mieszanka przypraw wnika we włókna nie tylko dodając smaku, ale sprawiając, że po upieczeniu mięso jest kruche i delikatne.
Składniki na marynatę:
- karkówka,
- 2 szklanki jogurtu greckiego,
- 5 ząbków czosnku,
- 2 cm imbiru,
- skórka z 1 limonki,
- 4 łyżki octu winnego,
- 1 łyżeczka chili,
- 1 łyżka gorczycy,
- 1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
- Karkówkę pokrój w średniej grubości plastry.
- Do miski dodaj jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek, stary imbir, ocet, chilli, nasiona gorczycy oraz sól.
- Dodaj skórkę z limonki. Podczas ścierania uważaj, aby nie zetrzeć tej białe błony, bo jest gorzka i może zepsuć smak.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- W marynacie zanurz karkówkę tak, aby pokryła dokładnie każdy kawałek mięsa.
Minimalny czas marynowania dla zapominalskich to 30 minut, ale najlepiej, gdyby karkówka spędziła w mieszance kilka godzin, a najlepiej całą noc. Później wystarczy wrzucić mięso na ruszt i łapać w chusteczkę ślinkę, która kapie na samą myśl o tym mięsie. Karkówkę grilluje się zazwyczaj 4-10 minut z każdej strony, w zależności od tego, jak grube były kawałki. Smacznego!