Karkówka z grilla Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Mięso rozpływa się w ustach

Wraz z początkiem maja rusza wielkie grillowanie. Na ruszcie obok kiełbasek i kaszanki gości karkówka. Ewa Wachowicz ma swój sposób na to, by smakowała obłędnie. Sekret tkwi w aromatycznej marynacie.

Ewa Wachowicz ma sprawdzony przepis na karkówkęEwa Wachowicz ma sprawdzony przepis na karkówkę
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram

Gdyby grillowanie było sportem, to Polacy zdecydowanie mieliby szansę na wysokie lokaty. Aromat pieczonych mięs z rusztu wypełnia przydomowe ogródki, działki rekreacyjne i parki. Okazuje się, że nie potrzebujemy do szczęścia wiele - kiełbasa, kaszanka i karkówka to trio, które zdecydowanie zadowala większość. Wie o tym Ewa Wachowicz, która podzieliła się przepisem na kruchą, soczystą i pełną smaku karkówkę. Takiej dobrej marynaty nie znajdziesz w żadnym gotowcu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mleczny chlebek shokupan idealny na koreańskie tosty. Lepsze niż kanapki z serem

Karkówka Ewy Wachowicz

Sezon grillowy to czas, kiedy na naszych stołach nie może zabraknąć soczystej karkówki. Aby osiągnąć mistrzowski smak, warto skorzystać z przepisu Ewy Wachowicz.

Co kryje się w jej wyjątkowej marynacie? Kluczowymi składnikami są jogurt grecki oraz skórka z limonki. Im dłużej mięso będzie marynowane, tym intensywniejszy będzie jego smak. Zaleca się, aby karkówka spędziła w lodówce co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc. W tym przypadku cierpliwość zdecydowanie popłaca - mieszanka przypraw wnika we włókna nie tylko dodając smaku, ale sprawiając, że po upieczeniu mięso jest kruche i delikatne.

Składniki na marynatę:

  • karkówka,
  • 2 szklanki jogurtu greckiego,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 cm imbiru,
  • skórka z 1 limonki,
  • 4 łyżki octu winnego,
  • 1 łyżeczka chili,
  • 1 łyżka gorczycy,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Karkówkę pokrój w średniej grubości plastry.
  2. Do miski dodaj jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek, stary imbir, ocet, chilli, nasiona gorczycy oraz sól.
  3. Dodaj skórkę z limonki. Podczas ścierania uważaj, aby nie zetrzeć tej białe błony, bo jest gorzka i może zepsuć smak.
  4. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. W marynacie zanurz karkówkę tak, aby pokryła dokładnie każdy kawałek mięsa.


Minimalny czas marynowania dla zapominalskich to 30 minut, ale najlepiej, gdyby karkówka spędziła w mieszance kilka godzin, a najlepiej całą noc. Później wystarczy wrzucić mięso na ruszt i łapać w chusteczkę ślinkę, która kapie na samą myśl o tym mięsie. Karkówkę grilluje się zazwyczaj 4-10 minut z każdej strony, w zależności od tego, jak grube były kawałki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥