Katarzyna Cichopek zachwyciła przepisem na kiszone chryzantemy. Takich rarytasów jeszcze nie widzieliście
05.11.2022 15:28, aktual.: 13.10.2023 11:27
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kiszone chryzantemy to nietypowy przysmak, który zaskoczy Cię swoim smakiem. Są bardzo zdrowe, warto mieć je w swojej spiżarni.
Zaskakujący przepis Kasi Cichopek
Katarzyna Cichopek w porannym programie "Pytanie na śniadanie" zdradziła nietypowy przepis na kiszone kwiaty. Kojarzone są one głównie z początkiem listopada i wizytami na cmentarzach. Okazuje się jednak, że popularne chryzantemy można z powodzeniem zjeść. Chociaż z kiszonkami kojarzą nam się głównie ogórki, buraczki czy też kapusta, to całkowitą nowością w Twojej domowej spiżarni mogą być kiszone kwiaty. Są nie tylko bardzo smaczne, ale przede wszystkim niesamowicie zdrowe.
Jakie chryzantemy wybrać do kiszenia?
Nie wszystkie chryzantemy możemy jeść. Nie jemy takich z doniczek. One są na te święta pędzone chemicznie i mają po prostu w sobie dużo chemii. Jeżeli mamy działkę, jakiś rodzinny ogród działkowy, to wtedy jak sami mamy takie swoje chryzantemy, to warto je rwać i jeść, albo kupić już suszone- mówi znana prezenterka telewizyjna
Z płatków chryzantemy przygotować można również odżywcze napary lub dodać je do sałatek i zup. Są prawdziwą skarbnicą witamin C i A, pomagają w obniżeniu cholesterolu
Chryzantemy działają przede wszystkim uspokajająco. Działają na nasz organizm relaksująco. Szczególnie polecana jest taka chryzantema dla osób, które mają nawracające bóle głowy- zdradziła Katarzyna Gubała, ekspertka obecna w studiu TVP
Kiszone chryzantemy według Kasi Cichopek
Składniki:
- 600 g marchewki pokrojonej w paseczki
- mały kawałek chrzanu
- 1 ząbek czosnku
- łyżka soli
- garść płatków jaglanych
- garść płatków chryzantem
- gałązka melisy
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dodaj do jednej miski i dokładnie wymieszaj. Przełóż do 900 ml słoika. Połącz litr wody z 1 łyżeczką soli i zalej umieszczone w słoiku składniki. Dobrze zakręć całość i odstaw na dwa tygodnie.
Smacznego!