Katarzyna Cichopek zachwyciła przepisem na kiszone chryzantemy. Takich rarytasów jeszcze nie widzieliście

Kiszone chryzantemy to nietypowy przysmak, który zaskoczy Cię swoim smakiem. Są bardzo zdrowe, warto mieć je w swojej spiżarni.

Obrazek
Ewa

Zaskakujący przepis Kasi Cichopek

Katarzyna Cichopek w porannym programie "Pytanie na śniadanie" zdradziła nietypowy przepis na kiszone kwiaty. Kojarzone są one głównie z początkiem listopada i wizytami na cmentarzach. Okazuje się jednak, że popularne chryzantemy można z powodzeniem zjeść. Chociaż z kiszonkami kojarzą nam się głównie ogórki, buraczki czy też kapusta, to całkowitą nowością w Twojej domowej spiżarni mogą być kiszone kwiaty. Są nie tylko bardzo smaczne, ale przede wszystkim niesamowicie zdrowe.

Jakie chryzantemy wybrać do kiszenia?

Nie wszystkie chryzantemy możemy jeść. Nie jemy takich z doniczek. One są na te święta pędzone chemicznie i mają po prostu w sobie dużo chemii. Jeżeli mamy działkę, jakiś rodzinny ogród działkowy, to wtedy jak sami mamy takie swoje chryzantemy, to warto je rwać i jeść, albo kupić już suszone- mówi znana prezenterka telewizyjna
Kiszone chryzantemy- Pysznośc źródło Canva
Kiszone chryzantemy- Pysznośc źródło Canva

Z płatków chryzantemy przygotować można również odżywcze napary lub dodać je do sałatek i zup. Są prawdziwą skarbnicą witamin C i A, pomagają w obniżeniu cholesterolu

Chryzantemy działają przede wszystkim uspokajająco. Działają na nasz organizm relaksująco. Szczególnie polecana jest taka chryzantema dla osób, które mają nawracające bóle głowy- zdradziła Katarzyna Gubała, ekspertka obecna w studiu TVP

Kiszone chryzantemy według Kasi Cichopek

Składniki:

         
  • 600 g marchewki pokrojonej w paseczki
  • mały kawałek chrzanu
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka soli
  • garść płatków jaglanych
  • garść płatków chryzantem
  • gałązka melisy

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dodaj do jednej miski i dokładnie wymieszaj. Przełóż do 900 ml słoika. Połącz litr wody z 1 łyżeczką soli i zalej umieszczone w słoiku składniki. Dobrze zakręć całość i odstaw na dwa tygodnie.

Smacznego!

Kiszone chryzantemy- Pyszności
Kiszone chryzantemy- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości