PoradyKoleżanka z pracy kroi na plastry i dodaje do kawy. Ma tyle energii, co elektrownia i schudła już dwa rozmiary

Koleżanka z pracy kroi na plastry i dodaje do kawy. Ma tyle energii, co elektrownia i schudła już dwa rozmiary

Imbir - Pyszności
Imbir - Pyszności
Źródło zdjęć: © Pixabay | gate74

14.08.2024 14:29

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki gorącej kawy. To napój, który pobudza do życia i sprawia, że poranek staje się lepszy. Jeden prosty dodatek sprawi, że kawa stanie się jeszcze zdrowsza.

Jedni nie wyobrażają sobie wypić kawy bez mleka lub cukru, inni patrzą z pogardą na te dodatki. Moja koleżanka do kawy dorzuca jednak nie kostki cukru czy syrop karmelowy, a pokrojony w plasterki imbir. Chociaż kojarzy się on głównie z herbatą, to jego wyjątkowe działanie zamieni kawę w coś więcej niż poranny napój.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy kawa jest zdrowa?

Na temat kawy od lat toczą się długie dyskusje i spory. Współczesne badania wskazują jednak na szereg zalet płynących z jej picia. Oczywiście mowa tutaj o rozsądnych ilościach, bo przesada zawsze szkodzi.

Dodaj do kawy a szybko poczujesz efekty
Dodaj do kawy a szybko poczujesz efekty© Canva | sulaiphoto

Kofeina zawarta w kawie pobudza układ nerwowy, poprawia koncentrację, pamięć i czas reakcji. Regularne picie kawy może również zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera i Parkinsona. Kawa może także obniżać ciśnienie krwi, poprawiać poziom cholesterolu i zmniejszać ryzyko wystąpienia zawału serca. Eksperci często zalecają, aby nie przekraczać dawki 400 mg kofeiny dziennie, co odpowiada mniej więcej 3 filiżankom.

Dodaj imbir do kawy

Moja znajoma z pracy ma rytuał codziennego parzenia filiżanki kawy wraz z dodatkiem imbiru. Na początku myślałam, że robi to dla smaku, ale szybko wyjaśniła mi, że w ten sposób naturalnie stymuluje swoją odporność oraz wspiera odchudzanie.

Imbir
Imbir© Pixabay

Imbir jest znany ze swoich właściwości przeciwzapalnych, przeciwwirusowych i przeciwbakteryjnych. Chociaż najczęściej trafia do rozgrzewających herbat, to świetnie sprawdzi się również w kawie. To szczególnie cenny dodatek, gdy chcemy ochronić się przed infekcjami. Na dodatek pobudza przemianę materii, dzięki czemu w naturalny sposób wspiera odchudzanie. Reguluje poziom cukru we krwi i łagodzi dolegliwości żołądkowe. Filiżanka kawy to zastrzyk energii, który rozpędza nasz organizm i pomaga mu spalać tłuszcz.

Oczywiście nie ma tutaj żadnej magii i sama kawa z imbirem nie sprawi, że waga poleci w dół. Jest za to dobrym uzupełnieniem całego procesu odchudzania.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także