Koniecznie dodaj do rosołu. Staropolski składnik już dziś zapomniany przez większość

Rosół to bez wątpienia królowa wśród polskich zup. Ale czy wiesz, jak robiono ją w dawnych czasach? Co do niej dodawano? Już za moment poznasz genialny patent na rosół po staropolsku!

ObrazekJak zrobić rosół po staropolsku? Wystarczy, że dodasz do garnka dodatkowy składnik/źródło: ungvar/Adobe Stock
Marzena Pęcak

Chyba zgodzisz się ze mną, że polska kuchnia nie ma sobie równych. Mnie osobiście kojarzy się z domowym obiadem czy to u mamy, czy u babci. Obie, odkąd pamiętam, zawsze gotowały zgodnie z tradycjami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Dlatego też w moim rodzinnym domu zawsze stawiano przede wszystkim na tradycyjne dania takie jak bigos, pierogi, gołąbki, czy mielone.

Oczywiście w ich menu nie mogło zabraknąć pysznych zup na czele z rosołem. I to właśnie na nim chce się dzisiaj skupić. Jak się okazuje, kiedyś dodawano do niego bardzo ważny składnik, o którym dzisiaj mało kto pamięta. A to wielka szkoda, bo jeden ekstra dodatek zmienia naprawdę wiele. Rosół z jego udziałem jest po prostu zachwycający pod każdym względem.

Dlaczego rosół po staropolsku?

Jestem pewna, że masz w swoim domu sprawdzony przepis na rosół, który często wykorzystujesz. Z drugiej jednak strony nic nie stoi na przeszkodzie, aby trochę zaszaleć i jeszcze bardziej podkręcić jego smak. Uwierz mi na słowo, na pewno nie pożałujesz. I to z kilku powodów.

Obrazek
Tradycyjny rosół/źródło: agneskantaruk/Adobe Stock

Po pierwsze, sekretny składnik, o którym dzisiaj mowa, jest łatwo dostępny. Ba, istnieje duże prawdopodobieństwo, że już teraz masz go w swojej kuchni. Po drugie, przygotowanie rosołu zgodnie z recepturą staropolską nie jest wcale trudne i skomplikowane. Proces przygotowania kultowej zupy wyróżnia się tylko dodatkowym składnikiem, dlatego też nie musisz wykonywać długich i skomplikowanych działań kulinarnych. Ale to nadal nie wszystko!

Po dodaniu sekretnego składnika, rosół będzie kompletny. Jego smak będzie o wiele bardziej wyrazisty, a co za tym idzie, będziesz mógł zachwycać się jego niesamowitą kombinacją smakową już od skosztowania pierwszej łyżki. A wszystko to zasługa składnika, który wydobywa z gotującej się zupy jeszcze więcej cennych aromatów i smaków.

Kluczem do sukcesu jest rozmaryn

Na pewno do gotującego się rosołu dodajesz natkę pietruszki lub lubczyk. Okazuje się jednak, że istnieje jeszcze inne rozwiązanie. Otóż do garnka z wywarem warto dodać rozmaryn. I tak właśnie robiono kilkaset lat temu, dzięki czemu smak staropolskiego rosołu był tak niesamowity i oryginalny.

Niestety z biegiem czasu zapomniano o tej praktyce, a szkoda, bo daje naprawdę świetnie efekty. Dlatego też uważam, że warto do niej wrócić i to jak najszybciej. I mam nadzieję, że przekonałam cię do małej modyfikacji. Jeśli tak, czas powiedzieć, kiedy najlepiej dodać rozmaryn do garnka z gotującym się rosołem. Aby pyszne zioło wydobyło jak najwięcej smaków i aromatów z pozostałych składników, najlepiej wrzucić je do garnka w drugiej połowie gotowania domowej zupy. I to wszystko!

Jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby jeszcze dziś na twoim stole pojawił się pyszny rosół po staropolsku. Kiedy już wykorzystasz genialny patent w swojej kuchni, koniecznie napisz mi, jak ci smakowało. Odkąd spróbowałam rosołu z rozmarynem, zawsze dodaje go do zupy. I tobie też polecam to robić!

Wybrane dla Ciebie

Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne