Robisz rosół na niedzielę dzień wcześniej? Musisz zrobić jedną rzecz, aby się nie zepsuł

Rosół jest niesamowitą zupą. Możemy ją zjeść z makaronem lub przygotować jako bazę do innych dań. Warto więc ugotować ogromną porcję i przechowywać ją w lodówce. Musimy jednak zrobić to umiejętnie. Nieprawidłowy sposób przechowywania sprawi, że danie bardzo szybko się zepsuje. Jak temu zaradzić? Jest na to kilka sposobów.

ObrazekRosół w garnku, fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Zupę zazwyczaj przygotowujemy w największym garnku. Część zjadamy, a reszta ląduje w lodówce lub staje się bazą do pomidorowej. Kiedy próbujemy rosołu następnego dnia, okazuje się, że jest kwaśny i nie da się go zjeść. Musimy go jak najszybciej wylać. To czas, żeby poczytać o odpowiednim przechowywaniu zup.

Jak przechowywać rosół, by się nie zepsuł?

Jakiś czas temu pisaliśmy o bardzo dużym błędzie związanym z przygotowywaniem rosołu. Zupa kwaśnieje, bo nie wyciągamy z niej warzyw. To one są odpowiedzialne za to, że staje się ona wręcz niejadalna. Jest to pierwszy krok do zatrzymania świeżości. Drugi krok to oczywiście dobre wystudzenie (jeśli o tym zapomnimy, możemy uszkodzić lodówkę). Taki rosół możemy przetrzymać w lodówce nawet do tygodnia.

Wekowanie rosołu

Ciekawym sposobem na przechowywanie zupy jest pasteryzacja, czyli inaczej wekowanie. Co musimy zrobić? Gorący rosół przelewamy do wyparzonych słoików. Weka zakręcamy bardzo dokładnie i ustawiamy do góry dnem. To sprawi, że zupa będzie dobra nawet po kilku tygodniach.

Obrazek
Rosół (Rawpixel)

Mrożenie zupy

Nie trzeba nikomu mówić, że najlepszym sposobem na zatrzymanie świeżości dania jest zamrożenie go. Musimy pamiętać o tym, by rosół odcedzić - to najważniejszy punkt. Przelewamy go do specjalnych woreczków, które przeznaczone są do mrożenia. Możemy też użyć woreczków strunowych, one również się do tego nadadzą. Nie wlewamy zupy po same brzegi, bo pojemniczki mogą bardzo szybko się rozerwać i efekty nie będą przyjemne. Jeśli nie macie foremki do lodów, użyjcie ich, one też się świetnie sprawdzą.

Taki rosół możemy przechowywać nawet przez kilka miesięcy. Dobrym pomysłem będzie podpisanie go i podanie daty zamrożenia. Wtedy będziemy pewni, że zjemy świeżą zupę.

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji