Kotlety mielone będą soczyste i pulchne. Wystarczy, że zrobisz jedną rzecz

Miękkie i soczyste — takie właśnie powinny być kotlety mielone. Co zrobić, by nie zabrakło im delikatności, by nie rozpadały się i nie były za suche? Z pomocą przychodzi znany patent, stosowany przez szefów kuchni. Nie potrzebujesz żadnego tajemniczego składnika. Wystarczy, że przed smażeniem zrobisz jedną rzecz. 

ObrazekPatent na soczyste kotlety mielone - Pyszności; Fot. Pixabay

Mięso, jajko, przyprawy, w wielu przepisach też smażona cebulka, pieczarki i moczona bułka — składniki na mielone mają ogromny wpływ na to, jak finalnie będą prezentować się kotlety. Czy będą idealnie soczyste, czy twarde i suche? Nie bez znaczenia jest również sposób smażenia, wyrabiania mięsnej masy oraz... kształt, w jaki są uformowane nasze kotlety. Zobacz, co zrobić, by nadać im formę, zabezpieczającą przed utratą aromatycznych soków.

Soczyste i pulchne kotlety mielone. Zrób jedną rzecz

Przygotowanie mielonych nie jest trudne, ale trzeba zapamiętać kilka zasad, by nie wyszły twarde i kruche. Po pierwsze, mięso nie może być za chude. Właśnie dlatego nie powinno się robić mielonych z wołowiny. Najlepszym wyborem będzie cielęcina. Ważną kwestią jest również odpowiednie wyrabianie masy — długie i dokładne — mięso musi być dobrze napowietrzone.

Skutecznym i doskonale znanym szefom kuchni trikiem na uzyskanie soczystych i pulchnych kotletów nie jest żaden tajemniczy składnik. Metoda polega na zrobieniu wgłębiania na środku jeszcze surowego kotleta. Dzięki temu mięso zachowa wilgotność. Podczas smażenia mięso zwęża się i traci wilgoć. Natomiast za sprawą wgłębienia kotlet nabiera kształtu, który pozwala zatrzymać wilgoć wewnątrz. Co więcej, wgłębienie to działa jak miseczka, zatrzymująca soki i tłuszcze.

Obrazek
Kotlety mielone - Pyszności; foto: Canva

Patenty na idealnie miękkie mielone. Nigdy nie wyjdą za suche

Do masy z mięsa mielonego dodajesz bułkę namoczoną w wodzie? Zdecydowanie lepszym wyborem będzie pieczywo wymoczone w mleku. Nabiał sprawi, że pozbędziecie się przykrego zapachu mięsa. Istnieje jednak inny, bardziej skuteczny patent na nadanie kotletom przyjemnie miękkiej konsystencji. Do masy mięsnej dodaj utarte na drobnych oczkach surowe ziemniaki (jeden średniej wielkości ziemniak na pół kilograma mięsa). Dzięki temu kotlety będą bardziej soczyste i delikatne.

Kolejną ze znanych metod na soczyste kotlety jest dodanie masy z mięsa z mielonego kawałka smalcu. To zagwarantuje, że kotlety mielone po smażeniu nie będą suche, za to nabiorą miękkiej konsystencji. Warto zapamiętać również, by smażyć kotlety na dobrze rozgrzanym tłuszczu około 5 minut z każdej strony. Nie dociskajmy też mielonych do patelni łopatką. To nie przyspieszy procesu smażenia, a sprawi tylko, że z mięsa wypłyną aromatyczne soki.

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀