WAŻNE
TERAZ

Nawrocki o rozporządzeniu Żurka. "Ostentacyjny akt bezprawia"

Kotlety mielone będą soczyste i pulchne. Wystarczy, że zrobisz jedną rzecz

Miękkie i soczyste — takie właśnie powinny być kotlety mielone. Co zrobić, by nie zabrakło im delikatności, by nie rozpadały się i nie były za suche? Z pomocą przychodzi znany patent, stosowany przez szefów kuchni. Nie potrzebujesz żadnego tajemniczego składnika. Wystarczy, że przed smażeniem zrobisz jedną rzecz. 

ObrazekPatent na soczyste kotlety mielone - Pyszności; Fot. Pixabay

Mięso, jajko, przyprawy, w wielu przepisach też smażona cebulka, pieczarki i moczona bułka — składniki na mielone mają ogromny wpływ na to, jak finalnie będą prezentować się kotlety. Czy będą idealnie soczyste, czy twarde i suche? Nie bez znaczenia jest również sposób smażenia, wyrabiania mięsnej masy oraz... kształt, w jaki są uformowane nasze kotlety. Zobacz, co zrobić, by nadać im formę, zabezpieczającą przed utratą aromatycznych soków.

Soczyste i pulchne kotlety mielone. Zrób jedną rzecz

Przygotowanie mielonych nie jest trudne, ale trzeba zapamiętać kilka zasad, by nie wyszły twarde i kruche. Po pierwsze, mięso nie może być za chude. Właśnie dlatego nie powinno się robić mielonych z wołowiny. Najlepszym wyborem będzie cielęcina. Ważną kwestią jest również odpowiednie wyrabianie masy — długie i dokładne — mięso musi być dobrze napowietrzone.

Skutecznym i doskonale znanym szefom kuchni trikiem na uzyskanie soczystych i pulchnych kotletów nie jest żaden tajemniczy składnik. Metoda polega na zrobieniu wgłębiania na środku jeszcze surowego kotleta. Dzięki temu mięso zachowa wilgotność. Podczas smażenia mięso zwęża się i traci wilgoć. Natomiast za sprawą wgłębienia kotlet nabiera kształtu, który pozwala zatrzymać wilgoć wewnątrz. Co więcej, wgłębienie to działa jak miseczka, zatrzymująca soki i tłuszcze.

Obrazek
Kotlety mielone - Pyszności; foto: Canva

Patenty na idealnie miękkie mielone. Nigdy nie wyjdą za suche

Do masy z mięsa mielonego dodajesz bułkę namoczoną w wodzie? Zdecydowanie lepszym wyborem będzie pieczywo wymoczone w mleku. Nabiał sprawi, że pozbędziecie się przykrego zapachu mięsa. Istnieje jednak inny, bardziej skuteczny patent na nadanie kotletom przyjemnie miękkiej konsystencji. Do masy mięsnej dodaj utarte na drobnych oczkach surowe ziemniaki (jeden średniej wielkości ziemniak na pół kilograma mięsa). Dzięki temu kotlety będą bardziej soczyste i delikatne.

Kolejną ze znanych metod na soczyste kotlety jest dodanie masy z mięsa z mielonego kawałka smalcu. To zagwarantuje, że kotlety mielone po smażeniu nie będą suche, za to nabiorą miękkiej konsystencji. Warto zapamiętać również, by smażyć kotlety na dobrze rozgrzanym tłuszczu około 5 minut z każdej strony. Nie dociskajmy też mielonych do patelni łopatką. To nie przyspieszy procesu smażenia, a sprawi tylko, że z mięsa wypłyną aromatyczne soki.

Wybrane dla Ciebie

Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety