Kotlety mielone będą soczyste i pulchne. Wystarczy, że zrobisz jedną rzecz
Miękkie i soczyste — takie właśnie powinny być kotlety mielone. Co zrobić, by nie zabrakło im delikatności, by nie rozpadały się i nie były za suche? Z pomocą przychodzi znany patent, stosowany przez szefów kuchni. Nie potrzebujesz żadnego tajemniczego składnika. Wystarczy, że przed smażeniem zrobisz jedną rzecz.
02.07.2023 12:30
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Mięso, jajko, przyprawy, w wielu przepisach też smażona cebulka, pieczarki i moczona bułka — składniki na mielone mają ogromny wpływ na to, jak finalnie będą prezentować się kotlety. Czy będą idealnie soczyste, czy twarde i suche? Nie bez znaczenia jest również sposób smażenia, wyrabiania mięsnej masy oraz... kształt, w jaki są uformowane nasze kotlety. Zobacz, co zrobić, by nadać im formę, zabezpieczającą przed utratą aromatycznych soków.
Soczyste i pulchne kotlety mielone. Zrób jedną rzecz
Przygotowanie mielonych nie jest trudne, ale trzeba zapamiętać kilka zasad, by nie wyszły twarde i kruche. Po pierwsze, mięso nie może być za chude. Właśnie dlatego nie powinno się robić mielonych z wołowiny. Najlepszym wyborem będzie cielęcina. Ważną kwestią jest również odpowiednie wyrabianie masy — długie i dokładne — mięso musi być dobrze napowietrzone.
Skutecznym i doskonale znanym szefom kuchni trikiem na uzyskanie soczystych i pulchnych kotletów nie jest żaden tajemniczy składnik. Metoda polega na zrobieniu wgłębiania na środku jeszcze surowego kotleta. Dzięki temu mięso zachowa wilgotność. Podczas smażenia mięso zwęża się i traci wilgoć. Natomiast za sprawą wgłębienia kotlet nabiera kształtu, który pozwala zatrzymać wilgoć wewnątrz. Co więcej, wgłębienie to działa jak miseczka, zatrzymująca soki i tłuszcze.
Patenty na idealnie miękkie mielone. Nigdy nie wyjdą za suche
Do masy z mięsa mielonego dodajesz bułkę namoczoną w wodzie? Zdecydowanie lepszym wyborem będzie pieczywo wymoczone w mleku. Nabiał sprawi, że pozbędziecie się przykrego zapachu mięsa. Istnieje jednak inny, bardziej skuteczny patent na nadanie kotletom przyjemnie miękkiej konsystencji. Do masy mięsnej dodaj utarte na drobnych oczkach surowe ziemniaki (jeden średniej wielkości ziemniak na pół kilograma mięsa). Dzięki temu kotlety będą bardziej soczyste i delikatne.
Kolejną ze znanych metod na soczyste kotlety jest dodanie masy z mięsa z mielonego kawałka smalcu. To zagwarantuje, że kotlety mielone po smażeniu nie będą suche, za to nabiorą miękkiej konsystencji. Warto zapamiętać również, by smażyć kotlety na dobrze rozgrzanym tłuszczu około 5 minut z każdej strony. Nie dociskajmy też mielonych do patelni łopatką. To nie przyspieszy procesu smażenia, a sprawi tylko, że z mięsa wypłyną aromatyczne soki.