Kroję w plastry i panieruję jak schabowe. Tak pyszne, że nikt nie rozgląda się za mięsem

Cukinia to jedno z tych warzyw, które latem królują na bazarkach i w ogródkach. Jest tania, wszechstronna i niezwykle łagodna w smaku, dlatego świetnie sprawdza się w roli kulinarnego kameleona. Wystarczy kilka prostych składników, by zamienić ją w… kotlety, które smakiem i chrupkością spokojnie konkurują ze schabowymi! Kiedy dobrze ją doprawisz, panierujesz i usmażysz na złoto – nikt nie będzie tęsknił za mięsem.

Panierowania cukiniaPanierowania cukinia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Cukinia to warzywo, które zdecydowanie zasługuje na stałe miejsce w naszej kuchni – zwłaszcza latem, kiedy jest tania, świeża i łatwo dostępna. Choć wygląda niepozornie, kryje w sobie mnóstwo wartości odżywczych i smakowych możliwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cukinia à la ananas to hit ze słoika. Idealnie sprawdzi się do sałatek i deserów

Dlaczego warto jeść cukinię?

  • Niska kaloryczność i lekkostrawność: jedną z największych zalet cukinii jest to, że jest bardzo niskokaloryczna – w 100 g zawiera zaledwie ok. 15–20 kcal. To czyni ją idealnym składnikiem diety dla osób dbających o linię, aktywnych fizycznie czy po prostu tych, którzy chcą jeść zdrowiej. Dodatkowo, dzięki wysokiej zawartości wody i błonnika, cukinia jest łatwostrawna i delikatna dla układu pokarmowego – świetna dla dzieci, seniorów i osób z wrażliwym żołądkiem.
  • Bogactwo witamin, minerałów i antyoksydantów: w cukinii znajdziemy witaminę C, witaminę A, witaminę K, a także witaminę B6, kwas foliowy, mangan, potas i magnez. Warzywo to zawiera również luteinę i zeaksantynę – silne przeciwutleniacze wspierające wzrok i spowalniające procesy starzenia. Dzięki obecności błonnika cukinia wspomaga pracę jelit i może pozytywnie wpływać na poziom cukru i cholesterolu we krwi.
  • Warzywo idealne na lato i dla osób na diecie: cukinia jest nawadniająca, sycąca i odświeżająca, dlatego świetnie sprawdza się latem – zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można z niej zrobić wszystko: leczo, placki, pasty do kanapek, zupy, zapiekanki, a nawet ciasta. Jej neutralny smak sprawia, że doskonale chłonie przyprawy i dodatki, dlatego może być bazą zarówno dla dań lekkich, jak i tych bardziej sycących.

Przepis na panierowaną cukinię

Składniki:

  • ½ średniej cukinii,
  • 1 małe jajko,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 3-4 łyżki bułki tartej (lub panko),
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Myję cukinię i kroję ją w plastry o grubości około 1 cm. Oprószam lekko solą i zostawiam na 10 minut, żeby puściła wodę. Po tym czasie osuszam ją ręcznikiem papierowym.
  2. Na jeden talerz wsypuję mąkę, na drugi bułkę tartą, a do głębokiego talerza wbijam jajko i roztrzepuję je widelcem z odrobiną soli i pieprzu.
  3. Każdy plaster cukinii obtaczam kolejno w mące, potem w jajku i na końcu w bułce tartej. Staram się, żeby panierka dobrze przylegała.
  4. Na patelni rozgrzewam cienką warstwę oleju. Smażę plastry cukinii na średnim ogniu, po kilka minut z każdej strony – aż będą złociste i chrupiące.
  5. Po usmażeniu odsączam je na papierowym ręczniku i podaję z ulubionym sosem albo po prostu z pomidorami i koperkiem.

Wybrane dla Ciebie

Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz