Na drzwiach piekarni zobaczyła ogłoszenie. Natychmiast chwyciła za telefon
Piekarnia z Przemyśla postawiła na nietypową wycenę, jak przed wojną. Kromka chleba zamiast bochenka? Na ten pomysł wpadli klienci.
20.04.2023 17:29
Przemyska piekarnia podjęła nietypową decyzję. Na drzwiach lokalu wywieszona została informacja, że chleb sprzedawany jest na kromki. Cena zależy od wielkości kawałka pieczywa i waha się między 35 a 40 groszami. To rozwiązanie zdecydowanie przypadło klientom do gustu.
Kromka chleba w piekarni
Kiedy przechodząca koło piekarni kobieta zauważyła kartkę na drzwiach, natychmiastowo sięgnęła po telefon, aby to uwiecznić. Znajdująca się na niej informacja wywołała dyskusję na temat zasadności decyzji właścicieli lokalu. Zamiast bochenka na sztuki, świeże pieczywo wyceniane jest na pojedyncze kromki. Chociaż decyzja może wydawać się zaskakująca, to ma to swoje uzasadnienie.
Dzięki podzieleniu pieczywa na mniejsze części możemy uniknąć jego marnowania. W Polsce marnujemy ok. 5 mln ton żywności rocznie. Najczęściej wyrzucamy właśnie chleb. Kupując mniejsze ilości ograniczamy to przykre zjawisko, a w naszym domu zawsze czeka świeże pieczywo. To rozwiązanie świetnie sprawdzi się też w przypadku osób starszych i samotnych. Nie są one zmuszone do kupowania całego bochenka, a jednocześnie mają pretekst do tego, aby częściej wychodzić z domu.
Na pomysł wpadli klienci
Jak przyznaje ekspedientka z przemyskiej piekarni, pomysł na sprzedawanie chleba na kromki podsunęli klienci.
Podobne działania nie budzą zdziwienia u osób, które mieszkają za granicą. W Niemczech czy Austrii pieczywo często można kupić na wagę, podobnie jak w niektórych polskich piekarniach.
Chleb na kromki w tej piekarni już od dawna sprzedawany jest na kromki, jednak informacja dopiero niedawno zawisła na drzwiach.
A może spróbujesz naszego przepisu z wykorzystaniem szparagów?