Kuchnia kaflowa była kiedyś sercem każdego domu. W niektórych miejscach działa do dzisiaj

Kuchnia kaflowa zajmowała najczęściej narożnik pomieszczenia. Jej ciepło rozgrzewało nas w chłodne dni, a aromat pysznych dań unosił się w całym domu.

Obrazek
Ewa

Kuchnia kaflowa to jest coś!

Niezwykle popularne szczególnie w domach na wsi. Piece kaflowe ogrzewały, podgrzewały i gotowały (oczywiście nie samodzielnie) same pyszności.
I chociaż nie ma to żadnego naukowego potwierdzenia, to z biegiem czasu coraz bardziej doceniam smak potraw, które z tej kuchni wychodziły.
Nie była to wcale taka prosta konstrukcja! Na przykład ruszt nigdy nie jest na stałe przytwierdzony do ścian pieca, ponieważ wraz z rosnącą temperaturą żeliwna krata zwiększa swoją objętość i mogłaby nawet rozsadzić piec. Dobry zdun był naprawdę pożądanym fachowcem w XX wieku.

Kuchnia kaflowa – czy można jeszcze używać?

W niektórych domach kuchnie kaflowe stoją do dziś. Nie straszny im brak prądu i gazu, rzadko wymagają naprawy.
Czasami pojawiają się też... w nowych domach! Stęsknieni za klimatem odwiedzin u babci stawiamy takie piece coraz częściej w naszych domach. Kuchnia kaflowa to nie jest coś, co tak łatwo zrobić. Nie ma gotowców w sklepach (w przeciwieństwie do pieców kaflowych), więc trzeba się trochę natrudzić.
Na postawienie takiej kuchni decyduję się często smakosze. Wiele osób twierdzi, że potrawy przygotowane na prawdziwym ogniu smakują o wiele lepiej.

Kuchnia kaflowa – z czego jest zbudowana?

Muszą być dobrej jakości, solidne i twarde. To właśnie dzięki temu służą nam tyle lat. Niektóre kuchnie kaflowe mają specjalne miejsce na drewno. To świetne rozwiązanie, bo nie dość, że jest pod ręką, to od razu jest podsuszane i w efekcie lepiej się pali.

Kuchnia kaflowa u babci stoi do dziś

Niezawodny przy wszystkich spotkaniach rodzinnych- dzięki dużej płycie wszystko grzało się w tym samym czasie.
Kiedy babcia Józia robiła pierogi, to wszyscy rzucaliśmy skrawki ciasta na rozgrzaną płytę. Upieczone placuszki znikały w kilka sekund ;)

Obrazek

Pamiętasz tę kuchnię?

A może kuchnia kaflowa stoi w Twoim domu do dziś?

Wybrane dla Ciebie

To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Gorzkie ogórki da się uratować. Babcine sposoby są niezawodne za każdym razem
Gorzkie ogórki da się uratować. Babcine sposoby są niezawodne za każdym razem
Czeski placek, który pokocha cała rodzina. A ty się nawet nie zmęczysz przy jego robieniu
Czeski placek, który pokocha cała rodzina. A ty się nawet nie zmęczysz przy jego robieniu