Kuchnię Mateusza Gesslera urządziła sama Dorota Szelągowska. Uwagę zwraca jedno

Jak prezentuje się kuchnia Mateusza Gesslera? Kulinarny mistrz powierzył zaprojektowanie tego pomieszczenia Dorocie Szelągowskiej, zarządzającej wnętrzami od lat, również na oczach widzów. Co takiego znalazło się w prywatnej kuchni Gesslerów? Zobaczcie!

ObrazekPyszności - Fot. Facebook/ Mateusz Gessler
Aleksandra Szymczycha

Blaty robocze, przechowalnia i strefa "mokra" - na takie części podzielona została kuchnia Mateusza Gesslera. Autorką pomysłowego podziału, jak i całego projektu była Dorota Szelągowska, znana prezenterka telewizyjna i projektantka wnętrz. Kuchnia została zaprojektowana tak, by była maksymalnie funkcjonalna, ale też, by całościowo sprawiała wrażenie prostego i stylowego pomieszczenia. Zobaczcie efekty.

Kuchnia Mateusza Gesslera. Projektem zajęła się Dorota Szelągowska

Mateusz Gessler mieszka w zabytkowej kamienicy na warszawskiej Ochocie. Mieszkanie Gesslerów, według relacji Szelągowskiej, jest przestronne i nie brak w nim charakterystycznych dla kamienic elementów, np. wysokich sufitów czy półokrągłych okien. Kuchnia również okazała się niemałym pomieszczeniem, ale ze względu na specyficzne duże okna i nisko osadzone blaty, trudnym do urządzenia.

Wbrew pozorom kuchnia Mateusza wcale nie była łatwa do zaprojektowania. Na pierwszy rzut oka jest duże pomieszczenie, mamy ogromne okna. Ale parapety są tutaj nisko, dużo niżej niż blaty. Dlatego nie mogłam sobie pójść jedną spójną zabudową po całości, tylko podzieliłam tę kuchnię na funkcje - tłumaczyła Dorota Szelągowska.

Tak wygląda prywatne królestwo Mateusza Gesslera

Dorota podzieliła kuchnię Mateusza Gesslera na trzy części: roboczą, mokrą (ze zlewem i zmywarką) oraz do przechowywania. W pierwszej znajdziemy szeroką płytę indukcyjną harmonijnie wpasowaną w kamienny blat roboczy. Natomiast piekarnik z parowarem i szuflada grzewcza znajdują się poniżej blatu i tworzą centrum roboczej części kuchni.

Wszystkie szafki na górze wyglądają jak część ściany. Podziały zostały zrobione tak, żeby ta zabudowa nie rzucała się w oczy. Przechowalnia zaś nawiązuje wizualnie do klasycznego kredensu. Tutaj znalazły swoje miejsce sprzęty kuchenne czy zmywarka.

Jeżeli chodzi o część mokrą, to jest ona na specjalne życzenie Mateusza w kształcie kredensu. To było takie jego nawiązanie, żeby ta kuchnia nie była nowoczesna, ale jednak klasyczna, tak jak całe kamieniczne mieszkanie - tłumaczy dalej Szelągowska. - Mam wrażenie, że cała ta kuchnia to jest taki mariaż funkcjonalności ze stylem. Spełniłam wszystkie oczekiwania Mateusza: jest prosto, łatwo w sprzątaniu i są sprzęty najlepszej jakości - dodaje na końcu.

Zobaczcie, jak wygląda prywatna kuchnia Mateusza Gesslera:

Zobacz także 14 trików na obieranie, których uczą na kursach gotowania. Więcej podobnych materiałów znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat