Zerwij podczas spaceru garść tych kwiatów. Napar z nich to eliksir długowieczności
Kwiaty lipy od pokoleń wykorzystywane są w domowych zaciszach jako wsparcie organizmu między innymi w walce z infekcjami górnych dróg oddechowych. Właśnie naszedł czas na zbieranie kwiatostanu lipy. Zobacz, dlaczego warto zaopatrzyć się w tej roślinę oraz co z niej przyrządzić.
02.07.2023 | aktual.: 02.07.2023 17:07
Najbardziej cenionym surowcem zielarskim lipy jest kwiatostan. Jak nazwa wskazuje, lipa kwitnie w lipcu. Kwiaty najlepiej jest zbierać na początku kwitnienia, już teraz (początek lipca). Suszony kwiatostan lipy jest składnikiem wielu preparatów dostępnych w aptece, stosowanych najczęściej w stanach przeziębienia i grypy. To jednak niejedyne właściwości, jakie posiadają kwiaty lipy.
Kwiaty lipy - na co pomagają? Właściwości lecznicze
Kwiaty lipy posiadają wiele właściwości zdrowotnych i są szeroko stosowane w medycynie ludowej od wieków. Wykorzystuje się je w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych: przeziębienia, kaszlu i bólu gardła. Mają działanie wykrztuśne, pomagają rozrzedzić śluz i ułatwić jego wydzielanie. Dodatkowo, kwiaty lipy zawierają przeciwzapalne i przeciwbakteryjne związki, które mogą pomóc w zwalczaniu infekcji.
Regularne spożywanie naparu z kwiatu lipy pozytywnie wpływa na naturalną odporność organizmu. Roślina ta zawiera przeciwutleniacze, takie jak flawonoidy, wzmacniające układ odpornościowy i chroniące organizm przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych. Kwiat lipy ma również właściwości przeciwzapalne, pomocne w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie. Związki roślinne obecne w lipie (flawonoidy, kwasy fenolowe) mogą zmniejszać reakcje zapalne i przynosić ulgę w przypadku stanów zapalnych skóry, jelit lub stawów.
Napar z kwiatu lipy jest powszechnie stosowany jako środek na uspokojenie i relaksację. Działa kojąco na układ nerwowy, pomagając w redukcji stresu, napięcia i bezsenności. Regularne spożywanie naparu z kwiatu lipy może przyczynić się do poprawy jakości snu i zmniejszenia objawów związanych z napięciem nerwowym. Kwiat lipy ma także działanie łagodnie przeczyszczające, dzięki czemu łagodzi niestrawność, wzdęcia i bóle brzucha.
Co zrobić z kwiatów lipy? Napar, syrop, nalewka
- Syrop z lipy: garść świeżych kwiatów lipy umieszczonych w dużym słoiku zalej syropem stworzonym z wody i cukru (w proporcji 1:1, np. kilogram cukru na litr wody). Do mieszaniny można dodać miód albo sok z cytryny. Całość należy odstawić na 3-5 dni. Po tym czasie odcedź i zapasteryzuj syrop. Tak przygotowaną miksturę z lipy warto dodawać do herbaty.
- Nalewka z lipy: do zagotowanej, ale już lekko przestudzonej wody (ok. 500 ml) dodaj 500 ml miodu. Mieszaj całość do rozpuszczenia słodzidła. Dodaj ok. 350 ml spirytusu i skórkę otartą z połowy cytryny. Do dużego słoja przełóż dwie szklanki kwiatów lipy i zalej je mieszaniną. Odstaw w ciemne miejsce i co kilka dni przemieszaj zawartość słoja. Po ok. trzech tygodniach przecedź nalewkę przez gazę i odstaw na kolejne trzy-cztery tygodnie.
- Napar z lipy: kilka zasuszonych kwiatów lipy zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odcedź napar. Tak przygotowany możesz pić cały rok, chociaż najlepiej sprawdza się w okresie spadku odporności organizmu (w razie przeziębienia zaleca się spożywanie nawet trzech filiżanek dziennie). Napar można stosować zewnętrznie, np. jako okłady na oczy (likwiduje obrzęki i cienie wokół oczu).
Kwiat lipy. Przeciwwskazania
Naparów, nalewek i innych produktów przygotowanych na bazie kwiatów lipy powinny unikać osoby, cierpiące na schorzenia związane z sercem. U niektórych roślina ta może wywołać uczulenie, objawiające się swędzeniem, rumieniem, kichaniem i łzawieniem oczu. Warto również wiedzieć, że napar z lipy ma właściwości moczopędne i może obciążać nerki. Kobiety w ciąży powinny wcześniej skonsultować zamiar korzystania z kwiatów lipy z lekarzem.