Najczęściej lądują w kompostowniku, a to błąd. Usuwają złogi z tętnic i odchudzają

Pędy czosnku należą do czołówki grupy najbardziej niedocenionych produktów naturalnych. W olbrzymiej większości przypadków nie wykorzystuje się ich w żaden sposób, a jedynie wyrzuca do kosza. Ta praktyka to błąd, którego natychmiast powinieneś zaprzestać. Okazuje się bowiem, że pędy czosnku doskonale wpłyną zarówno na twoje zdrowie, jak i smak przygotowywanych przez ciebie potraw.

ObrazekCzym charakteryzują się pędy czosnku? - Pyszności; foto: Canva

O właściwościach prozdrowotnych czosnku mówi się od setek lat w samych superlatywach. W porównaniu z tym warzywem jego pędy są niczym zapomniany brat, którego nikt nie zaprasza na rodzinne zjazdy, a który miałby na nich przecież sporo do powiedzenia. Co więcej, charakteryzuje go nieco łagodniejsza natura, w której drzemią te same geny.

Obrazek
Pędy czosnku - zapomniany superfood - Pyszności; foto: Canva

Niewiedza społeczeństwa na temat pędów czosnku sięgnęła już do tego stopnia, że mało kto zdaje sobie w ogóle sprawę z tego, że są one... jadalne. A przecież i tak jest to absurdalnie mało powiedziane. Pędy wykazują szereg niebywałych właściwości, a przy tym są nieco łagodniejsze w smaku niż sam czosnek, przez co nadają się idealnie do doprawienia pikantnym posmakiem różnego rodzaju potraw. Koniecznie musisz dowiedzieć się o nich więcej!

Pędy czosnku — dlaczego o nich zapomnieliśmy?

Żywot pędów czosnku nie jest zbyt długi. Pojawiają się w czerwcu, ale później zostają usunięte, bo dzięki temu zabiegowi główki czosnku wyrastają większe. Jest to moment, w którym należy wybrać, czy chcemy skorzystać ze smacznego i zdrowego produktu naturalnego, czy po prostu wyrzucić go do kompostownika. My zdecydowanie jesteśmy za tą pierwszą opcją.

Pędy czosnku są obfitym źródłem witamin, minerałów, aminokwasów i flawonoidów. Wspomagają odchudzanie poprzez wydzielanie żółci i skutecznie opóźniają procesy miażdżycowe w tętnicach. Podobnie jak cebulka zawierają olejki eteryczne, które działają przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgorączkowo. Są więc rewelacyjnym wsparciem w chorobie i sprawdzają się jako element profilaktyki. Owszem — nie mniej niż słynne ząbki czosnku, a przy tym mają delikatniejszy smak.

Pędy czosnku w twojej kuchni

Ponieważ pędy czosnku można śmiało spożywać na surowo, to popularnym sposobem ich wykorzystania jest zblendowanie ich z masłem. Powstałe smarowidło charakteryzuje się ciekawym smakiem, a przy okazji jest niezwykle zdrowe. Pędy doskonale sprawdzą się również jako składnik letniej, orzeźwiającej sałatki.

Obrazek
Pędy czosnku można jeść również na surowo - Pyszności; foto: Canva

Niektórzy preferują gotowanie tego produktu w osolonej wodzie, lub przyrządzanie z nich... kiszonek. Odbywa się to w sposób identyczny, co kiszenie ogórków, a w ostatecznym rozrachunku otrzymujemy prawdopodobnie jeden z najzdrowszych pokarmów świata. Podobna cecha dotyczy kiszonych ząbków czosnku. Więcej o tym przeczytasz w tym artykule. 

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo