Najczęściej lądują w kompostowniku, a to błąd. Usuwają złogi z tętnic i odchudzają

Pędy czosnku należą do czołówki grupy najbardziej niedocenionych produktów naturalnych. W olbrzymiej większości przypadków nie wykorzystuje się ich w żaden sposób, a jedynie wyrzuca do kosza. Ta praktyka to błąd, którego natychmiast powinieneś zaprzestać. Okazuje się bowiem, że pędy czosnku doskonale wpłyną zarówno na twoje zdrowie, jak i smak przygotowywanych przez ciebie potraw.

ObrazekCzym charakteryzują się pędy czosnku? - Pyszności; foto: Canva

O właściwościach prozdrowotnych czosnku mówi się od setek lat w samych superlatywach. W porównaniu z tym warzywem jego pędy są niczym zapomniany brat, którego nikt nie zaprasza na rodzinne zjazdy, a który miałby na nich przecież sporo do powiedzenia. Co więcej, charakteryzuje go nieco łagodniejsza natura, w której drzemią te same geny.

Obrazek
Pędy czosnku - zapomniany superfood - Pyszności; foto: Canva

Niewiedza społeczeństwa na temat pędów czosnku sięgnęła już do tego stopnia, że mało kto zdaje sobie w ogóle sprawę z tego, że są one... jadalne. A przecież i tak jest to absurdalnie mało powiedziane. Pędy wykazują szereg niebywałych właściwości, a przy tym są nieco łagodniejsze w smaku niż sam czosnek, przez co nadają się idealnie do doprawienia pikantnym posmakiem różnego rodzaju potraw. Koniecznie musisz dowiedzieć się o nich więcej!

Pędy czosnku — dlaczego o nich zapomnieliśmy?

Żywot pędów czosnku nie jest zbyt długi. Pojawiają się w czerwcu, ale później zostają usunięte, bo dzięki temu zabiegowi główki czosnku wyrastają większe. Jest to moment, w którym należy wybrać, czy chcemy skorzystać ze smacznego i zdrowego produktu naturalnego, czy po prostu wyrzucić go do kompostownika. My zdecydowanie jesteśmy za tą pierwszą opcją.

Pędy czosnku są obfitym źródłem witamin, minerałów, aminokwasów i flawonoidów. Wspomagają odchudzanie poprzez wydzielanie żółci i skutecznie opóźniają procesy miażdżycowe w tętnicach. Podobnie jak cebulka zawierają olejki eteryczne, które działają przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgorączkowo. Są więc rewelacyjnym wsparciem w chorobie i sprawdzają się jako element profilaktyki. Owszem — nie mniej niż słynne ząbki czosnku, a przy tym mają delikatniejszy smak.

Pędy czosnku w twojej kuchni

Ponieważ pędy czosnku można śmiało spożywać na surowo, to popularnym sposobem ich wykorzystania jest zblendowanie ich z masłem. Powstałe smarowidło charakteryzuje się ciekawym smakiem, a przy okazji jest niezwykle zdrowe. Pędy doskonale sprawdzą się również jako składnik letniej, orzeźwiającej sałatki.

Obrazek
Pędy czosnku można jeść również na surowo - Pyszności; foto: Canva

Niektórzy preferują gotowanie tego produktu w osolonej wodzie, lub przyrządzanie z nich... kiszonek. Odbywa się to w sposób identyczny, co kiszenie ogórków, a w ostatecznym rozrachunku otrzymujemy prawdopodobnie jeden z najzdrowszych pokarmów świata. Podobna cecha dotyczy kiszonych ząbków czosnku. Więcej o tym przeczytasz w tym artykule. 

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser