PrzepisRobert Makłowicz nie dodaje do lecza 2 popularnych składników, a i tak wychodzi pyszne

Robert Makłowicz nie dodaje do lecza 2 popularnych składników, a i tak wychodzi pyszne

Robert Makłowicz to osobowość telewizyjna, której nikomu specjalnie przedstawiać nie trzeba. Ma on swój ulubiony przepis na leczo. Ta potrawa pochodzenia węgierskiego, podawana jako dodatek do kotletów schabowych w rodzinnym domu Makłowicza gościła od małego. Kucharz zdradza swój przepis.

Robert Makłowicz nie dodaje do lecza 2 popularnych składników, a i tak wychodzi pyszne
Paulina

15.06.2022 15:17

Robert Makłowicz wyjaśnia

Możliwości na to danie jest tyle ilu kucharzy. Natomiast Robert Makłowicz ustalił, jak brzmi przepis na klasyczne leczo. Nie dodajemy do niego cukinii i papryki w proszku. Często na Węgrzech dostaniemy równie leczo bez kiełbasy- mówi kucharz. Jest to dodatek do dania głównego.

Obraz

Przepis Roberta Makłowicza na leczo

Składniki:

  • 4 duże cebule
  • olej
  • 1 kg żółtej papryki
  • 2 ostre papryki czerwone lub zielone
  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól

Sposób przygotowania:

Jako pierwszą obierz i przekrój na pół cebulę. Następnie pokrój w półplasterki. Ustaw średnią moc palnika i zacznij nagrzewać garnek. Najlepiej wybrać rondelek o grubym dnie. Rozgrzej 4 łyżki oleju, wsyp do niego cebulę i zeszklij ją, co jakiś czas zamieszaj. Podczas smażenie pokrój pomidory i paprykę. Po 20-25 minutach duszenia papryki powinna być już miękka. Następnie dodaj pomidory, one bardzo szybko staną dobre. Potem odkryj pokrywę i duś całość jeszcze kilkanaście minut, by odparował z potrawy nadmiar płynu. Robert Makłowicz zaleca podawać leczo z ryżem lub pod koniec gotowania wbić w nie kilka jajek.Jeśli nie będziesz mógł zjeść całego leczo na raz, warto je zawekować. Wyparz słoiki i wlej gorące leczo, następnie zakręć. Tak przygotowana bazę będziesz mógł wykorzystać innym razem do dania jako dodatek.

Obraz

Dodatki do leczo w Polsce

Można jednak śmiało stwierdzić, że to danie, które stało się również i naszym, polskim popularnym posiłkiem. Co kraj to obyczaj i u nas również istnieje wiele wersji i wariacji na leczo. W Polsce jest gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek. W naszym kraju najczęściej podajemy go z pieczywem. W takiej wersji będzie stanowić pełnowartościowy posiłek.

Koniecznie zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować nasze autorskie leczo krok po kroku.

kulinariaproste przepisywarzywa
Wybrane dla Ciebie