Jak rozpoznać w lodziarni lody dobrej jakości? Kolor prawdę ci powie

Latem często mamy ochotę na pyszne, orzeźwiające lody. Lodziarnie zachęcają nas różnymi ciekawymi smakami m.in. słony karmel, czekolada z chili, czy chociażby ogórkowe z cytryną. Jednak często nie wiemy jakie składniki kryją się wewnątrz takiego produktu. Jak w takim razie rozpoznać lody dobrej jakości?

ObrazekJak rozpoznać w lodziarni lody dobrej jakości - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Lody - ochłoda na lato

Obrazek
Lody - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Lody to nasz ulubiony deser latem. To właśnie w tym czasie otwierają się nasze ulubione lodziarnie. W zależności od miejsca cena gałki lodów często waha się pomiędzy 4 zł, a 8 zł. Mimo wszystko, chętnie wydajemy parę złotych na tę przyjemność. Kto nie lubi delektować się tym pysznym deserem podczas spaceru w ciepły, słoneczny dzień?

Jak rozpoznać deser dobrej jakości?

Obrazek
Lody w wafelkach - Pyszności; Foto: Canva.com

Często nie jest nam znany skład lodów, które kupujemy w lodziarniach. Zazwyczaj przed zakupem deseru, możemy go spróbować. Warto tak robić, ponieważ nawet po wyglądzie i smaku loda, łatwo ocenimy jego jakość. W związku z tym, o czym warto pamiętać?

  • Kolor lodów

Kolor lodów nie powinien być jaskrawy czy zbyt intensywny. Warto o tym pamiętać, szczególnie podczas wybierania lodów owocowych. W trakcie produkcji lodów, barwa owoców blednie. W związku z tym ich naturalny kolor na pewno nie będzie wyjątkowo intensywny.

  • Odpowiednia temperatura lodów

Podczas jedzenia lodów, nie powinniśmy odczuwać tego, że są przesadnie zimne. Po pierwsze jest to nieprzyjemne uczucie, a po drugie źle świadczy o deserze. Oznacza to, że dodano do lodów np. zbyt dużą ilość wody. Producent w ten sposób chce zaoszczędzić na droższych składnikach takich jak śmietanka, czy mleko. Oczywiście ta sytuacja nie dotyczy sorbetów.

Oprócz tego, lody nie powinny również charakteryzować się konsystencją musu. W takiej sytuacji produkt również nie został prawidłowo przygotowany.

  • Konsystencja i smak

Lody powinny charakteryzować się jednolitą, delikatną konsystencją. Idealnie przygotowany deser jest kremowy i rozpływa się w ustach. Poza tym ich smak nie powinien budzić podejrzeń. Oznacza to, że każdy rodzaj lodów ma swój charakterystyczny smak. Lody produkowane na dużą skalę często smakują bardzo podobnie, pomimo tego, że powinny mieć zupełnie inny smak.

Zobacz na naszym kanale jak przygotować domowe lody Oreo krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości