WAŻNE
TERAZ

Bez Morawieckiego i Szydło. Pilne zebranie władz PiS

Jak rozpoznać w lodziarni lody dobrej jakości? Kolor prawdę ci powie

Latem często mamy ochotę na pyszne, orzeźwiające lody. Lodziarnie zachęcają nas różnymi ciekawymi smakami m.in. słony karmel, czekolada z chili, czy chociażby ogórkowe z cytryną. Jednak często nie wiemy jakie składniki kryją się wewnątrz takiego produktu. Jak w takim razie rozpoznać lody dobrej jakości?

ObrazekJak rozpoznać w lodziarni lody dobrej jakości - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Lody - ochłoda na lato

Obrazek
Lody - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Lody to nasz ulubiony deser latem. To właśnie w tym czasie otwierają się nasze ulubione lodziarnie. W zależności od miejsca cena gałki lodów często waha się pomiędzy 4 zł, a 8 zł. Mimo wszystko, chętnie wydajemy parę złotych na tę przyjemność. Kto nie lubi delektować się tym pysznym deserem podczas spaceru w ciepły, słoneczny dzień?

Jak rozpoznać deser dobrej jakości?

Obrazek
Lody w wafelkach - Pyszności; Foto: Canva.com

Często nie jest nam znany skład lodów, które kupujemy w lodziarniach. Zazwyczaj przed zakupem deseru, możemy go spróbować. Warto tak robić, ponieważ nawet po wyglądzie i smaku loda, łatwo ocenimy jego jakość. W związku z tym, o czym warto pamiętać?

  • Kolor lodów

Kolor lodów nie powinien być jaskrawy czy zbyt intensywny. Warto o tym pamiętać, szczególnie podczas wybierania lodów owocowych. W trakcie produkcji lodów, barwa owoców blednie. W związku z tym ich naturalny kolor na pewno nie będzie wyjątkowo intensywny.

  • Odpowiednia temperatura lodów

Podczas jedzenia lodów, nie powinniśmy odczuwać tego, że są przesadnie zimne. Po pierwsze jest to nieprzyjemne uczucie, a po drugie źle świadczy o deserze. Oznacza to, że dodano do lodów np. zbyt dużą ilość wody. Producent w ten sposób chce zaoszczędzić na droższych składnikach takich jak śmietanka, czy mleko. Oczywiście ta sytuacja nie dotyczy sorbetów.

Oprócz tego, lody nie powinny również charakteryzować się konsystencją musu. W takiej sytuacji produkt również nie został prawidłowo przygotowany.

  • Konsystencja i smak

Lody powinny charakteryzować się jednolitą, delikatną konsystencją. Idealnie przygotowany deser jest kremowy i rozpływa się w ustach. Poza tym ich smak nie powinien budzić podejrzeń. Oznacza to, że każdy rodzaj lodów ma swój charakterystyczny smak. Lody produkowane na dużą skalę często smakują bardzo podobnie, pomimo tego, że powinny mieć zupełnie inny smak.

Zobacz na naszym kanale jak przygotować domowe lody Oreo krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇