Jak rozpoznać w lodziarni lody dobrej jakości? Kolor prawdę ci powie

Latem często mamy ochotę na pyszne, orzeźwiające lody. Lodziarnie zachęcają nas różnymi ciekawymi smakami m.in. słony karmel, czekolada z chili, czy chociażby ogórkowe z cytryną. Jednak często nie wiemy jakie składniki kryją się wewnątrz takiego produktu. Jak w takim razie rozpoznać lody dobrej jakości?

ObrazekJak rozpoznać w lodziarni lody dobrej jakości - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Lody - ochłoda na lato

Obrazek
Lody - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Lody to nasz ulubiony deser latem. To właśnie w tym czasie otwierają się nasze ulubione lodziarnie. W zależności od miejsca cena gałki lodów często waha się pomiędzy 4 zł, a 8 zł. Mimo wszystko, chętnie wydajemy parę złotych na tę przyjemność. Kto nie lubi delektować się tym pysznym deserem podczas spaceru w ciepły, słoneczny dzień?

Jak rozpoznać deser dobrej jakości?

Obrazek
Lody w wafelkach - Pyszności; Foto: Canva.com

Często nie jest nam znany skład lodów, które kupujemy w lodziarniach. Zazwyczaj przed zakupem deseru, możemy go spróbować. Warto tak robić, ponieważ nawet po wyglądzie i smaku loda, łatwo ocenimy jego jakość. W związku z tym, o czym warto pamiętać?

  • Kolor lodów

Kolor lodów nie powinien być jaskrawy czy zbyt intensywny. Warto o tym pamiętać, szczególnie podczas wybierania lodów owocowych. W trakcie produkcji lodów, barwa owoców blednie. W związku z tym ich naturalny kolor na pewno nie będzie wyjątkowo intensywny.

  • Odpowiednia temperatura lodów

Podczas jedzenia lodów, nie powinniśmy odczuwać tego, że są przesadnie zimne. Po pierwsze jest to nieprzyjemne uczucie, a po drugie źle świadczy o deserze. Oznacza to, że dodano do lodów np. zbyt dużą ilość wody. Producent w ten sposób chce zaoszczędzić na droższych składnikach takich jak śmietanka, czy mleko. Oczywiście ta sytuacja nie dotyczy sorbetów.

Oprócz tego, lody nie powinny również charakteryzować się konsystencją musu. W takiej sytuacji produkt również nie został prawidłowo przygotowany.

  • Konsystencja i smak

Lody powinny charakteryzować się jednolitą, delikatną konsystencją. Idealnie przygotowany deser jest kremowy i rozpływa się w ustach. Poza tym ich smak nie powinien budzić podejrzeń. Oznacza to, że każdy rodzaj lodów ma swój charakterystyczny smak. Lody produkowane na dużą skalę często smakują bardzo podobnie, pomimo tego, że powinny mieć zupełnie inny smak.

Zobacz na naszym kanale jak przygotować domowe lody Oreo krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione