Magda Gessler mówi, co zrobić, by sernik zawsze był puszysty. Wystarczy banalna czynność

Sernik jest jednym z najchętniej wybieranych ciast w Polsce. Traktowany jest jako jeden z obowiązkowych elementów stołu podczas wielu uroczystości, obok piernika i makowca. Wielu z nas obawia się jednak, że sernik nie wyjdzie i opadnie po upieczeniu. Jednak Magda Gessler ma na to bardzo prosty sposób.

Magda Gessler podzieliła się trikiem na puszysty sernikMagda Gessler podzieliła się trikiem na puszysty sernik
Źródło zdjęć: © Canva: maxknng, Instagram: magdagessler_official (screenshot)

Magdy Gessler nie trzeba nikomu przedstawiać. Ta znana z programu "Kuchenne rewolucje" celebrytka dzieli się interesującymi przepisami na tradycyjne potrawy. Dzięki jej pomysłom nawet najtrudniejsze dania wydają się łatwe do wykonania. Na swoich profilach w mediach społecznościowych zamieszcza także wskazówki, które ułatwiają gotowanie czy pieczenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rurki na Wolskiej to słodki hit z Warszawy. W czym tkwi ich sekret

Co zrobić, żeby sernik nie opadał? Trik Magdy Gessler

Według Magdy Gessler kluczem do sukcesu jest stopniowe dodawanie składników oraz dokładne ubicie białek. Dzięki tej metodzie ciasto staje się bardziej puszyste i nie opada po wyjęciu z piekarnika. Ponadto składniki na ciasto należy wyjąć wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej.

Restauratorka przypomina również, że składników na sernik nie należy zbyt długo mieszać, ponieważ masa może stać się za bardzo napowietrzona i finalnie spowodować, że ciasto opadnie i popęka podczas pieczenia.

Puszysty sernik Magdy Gessler. Przepis

Składniki:

CIASTO

  • 300 g mąki,
  • 100 g cukru pudru,
  • 250 g masła,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli.

MASA

  • 1 kg twarogu,
  • 300 g masła,
  • 200 g cukru pudru,
  • 6 jajek,
  • 2 laski wanilii,
  • skórka pomarańczowa,
  • łyżka śmietany,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • rodzynki (można, ale nie trzeba).

Przygotować:

  1. Wszystkie składniki wyciągnij wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej.
  2. Ciasto: mąkę przesiej przez sitko, dodaj cukier i szczyptę soli oraz masło. Siekając masło nożem, połącz ze sobą składniki. Pod koniec wbij żółtka i zagnieć ciasto. Gotowe owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
  3. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, wyklej nim spód tortownicy i ponakłuwaj. Piecz w temperaturze 200 st. C przez 20 minut.
  4. Masa: masło utrzyj z cukrem. Białka oddziel od żółtek. Żółtka dodaj do masła, wymieszaj. Następnie dodaj miąższ oraz twaróg, a na samym końcu mąkę. Dokładnie całość zmiksuj.
  5. Białka ubij na sztywno i dodaj je do masy serowej i delikatnie wymieszaj szpatułką. Do masy możesz w tym momencie dodać rodzynki czy skórkę pomarańczową.
  6. Masą serową wylej na podpieczony spód. Piecz w temperaturze 180 st. C przez godzinę.
  7. Sernik studź przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii