Magda Gessler mówi, co zrobić, by sernik zawsze był puszysty. Wystarczy banalna czynność
Sernik jest jednym z najchętniej wybieranych ciast w Polsce. Traktowany jest jako jeden z obowiązkowych elementów stołu podczas wielu uroczystości, obok piernika i makowca. Wielu z nas obawia się jednak, że sernik nie wyjdzie i opadnie po upieczeniu. Jednak Magda Gessler ma na to bardzo prosty sposób.
03.08.2024 13:09
Magdy Gessler nie trzeba nikomu przedstawiać. Ta znana z programu "Kuchenne rewolucje" celebrytka dzieli się interesującymi przepisami na tradycyjne potrawy. Dzięki jej pomysłom nawet najtrudniejsze dania wydają się łatwe do wykonania. Na swoich profilach w mediach społecznościowych zamieszcza także wskazówki, które ułatwiają gotowanie czy pieczenie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co zrobić, żeby sernik nie opadał? Trik Magdy Gessler
Według Magdy Gessler kluczem do sukcesu jest stopniowe dodawanie składników oraz dokładne ubicie białek. Dzięki tej metodzie ciasto staje się bardziej puszyste i nie opada po wyjęciu z piekarnika. Ponadto składniki na ciasto należy wyjąć wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej.
Restauratorka przypomina również, że składników na sernik nie należy zbyt długo mieszać, ponieważ masa może stać się za bardzo napowietrzona i finalnie spowodować, że ciasto opadnie i popęka podczas pieczenia.
Puszysty sernik Magdy Gessler. Przepis
Składniki:
CIASTO
- 300 g mąki,
- 100 g cukru pudru,
- 250 g masła,
- 2 żółtka,
- szczypta soli.
MASA
- 1 kg twarogu,
- 300 g masła,
- 200 g cukru pudru,
- 6 jajek,
- 2 laski wanilii,
- skórka pomarańczowa,
- łyżka śmietany,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- rodzynki (można, ale nie trzeba).
Przygotować:
- Wszystkie składniki wyciągnij wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej.
- Ciasto: mąkę przesiej przez sitko, dodaj cukier i szczyptę soli oraz masło. Siekając masło nożem, połącz ze sobą składniki. Pod koniec wbij żółtka i zagnieć ciasto. Gotowe owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, wyklej nim spód tortownicy i ponakłuwaj. Piecz w temperaturze 200 st. C przez 20 minut.
- Masa: masło utrzyj z cukrem. Białka oddziel od żółtek. Żółtka dodaj do masła, wymieszaj. Następnie dodaj miąższ oraz twaróg, a na samym końcu mąkę. Dokładnie całość zmiksuj.
- Białka ubij na sztywno i dodaj je do masy serowej i delikatnie wymieszaj szpatułką. Do masy możesz w tym momencie dodać rodzynki czy skórkę pomarańczową.
- Masą serową wylej na podpieczony spód. Piecz w temperaturze 180 st. C przez godzinę.
- Sernik studź przy otwartych drzwiczkach piekarnika.