Magda Gessler mówi, co zrobić, by sernik zawsze był puszysty. Wystarczy banalna czynność

Sernik jest jednym z najchętniej wybieranych ciast w Polsce. Traktowany jest jako jeden z obowiązkowych elementów stołu podczas wielu uroczystości, obok piernika i makowca. Wielu z nas obawia się jednak, że sernik nie wyjdzie i opadnie po upieczeniu. Jednak Magda Gessler ma na to bardzo prosty sposób.

Magda Gessler podzieliła się trikiem na puszysty sernikMagda Gessler podzieliła się trikiem na puszysty sernik
Źródło zdjęć: © Canva: maxknng, Instagram: magdagessler_official (screenshot)

Magdy Gessler nie trzeba nikomu przedstawiać. Ta znana z programu "Kuchenne rewolucje" celebrytka dzieli się interesującymi przepisami na tradycyjne potrawy. Dzięki jej pomysłom nawet najtrudniejsze dania wydają się łatwe do wykonania. Na swoich profilach w mediach społecznościowych zamieszcza także wskazówki, które ułatwiają gotowanie czy pieczenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rurki na Wolskiej to słodki hit z Warszawy. W czym tkwi ich sekret

Co zrobić, żeby sernik nie opadał? Trik Magdy Gessler

Według Magdy Gessler kluczem do sukcesu jest stopniowe dodawanie składników oraz dokładne ubicie białek. Dzięki tej metodzie ciasto staje się bardziej puszyste i nie opada po wyjęciu z piekarnika. Ponadto składniki na ciasto należy wyjąć wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej.

Restauratorka przypomina również, że składników na sernik nie należy zbyt długo mieszać, ponieważ masa może stać się za bardzo napowietrzona i finalnie spowodować, że ciasto opadnie i popęka podczas pieczenia.

Puszysty sernik Magdy Gessler. Przepis

Składniki:

CIASTO

  • 300 g mąki,
  • 100 g cukru pudru,
  • 250 g masła,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli.

MASA

  • 1 kg twarogu,
  • 300 g masła,
  • 200 g cukru pudru,
  • 6 jajek,
  • 2 laski wanilii,
  • skórka pomarańczowa,
  • łyżka śmietany,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • rodzynki (można, ale nie trzeba).

Przygotować:

  1. Wszystkie składniki wyciągnij wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej.
  2. Ciasto: mąkę przesiej przez sitko, dodaj cukier i szczyptę soli oraz masło. Siekając masło nożem, połącz ze sobą składniki. Pod koniec wbij żółtka i zagnieć ciasto. Gotowe owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
  3. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, wyklej nim spód tortownicy i ponakłuwaj. Piecz w temperaturze 200 st. C przez 20 minut.
  4. Masa: masło utrzyj z cukrem. Białka oddziel od żółtek. Żółtka dodaj do masła, wymieszaj. Następnie dodaj miąższ oraz twaróg, a na samym końcu mąkę. Dokładnie całość zmiksuj.
  5. Białka ubij na sztywno i dodaj je do masy serowej i delikatnie wymieszaj szpatułką. Do masy możesz w tym momencie dodać rodzynki czy skórkę pomarańczową.
  6. Masą serową wylej na podpieczony spód. Piecz w temperaturze 180 st. C przez godzinę.
  7. Sernik studź przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

Wybrane dla Ciebie

Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku