Magda Gessler mówi, co zrobić, by sernik zawsze był puszysty. Wystarczy banalna czynność

Sernik jest jednym z najchętniej wybieranych ciast w Polsce. Traktowany jest jako jeden z obowiązkowych elementów stołu podczas wielu uroczystości, obok piernika i makowca. Wielu z nas obawia się jednak, że sernik nie wyjdzie i opadnie po upieczeniu. Jednak Magda Gessler ma na to bardzo prosty sposób.

Magda Gessler podzieliła się trikiem na puszysty sernikMagda Gessler podzieliła się trikiem na puszysty sernik
Źródło zdjęć: © Canva: maxknng, Instagram: magdagessler_official (screenshot)

Magdy Gessler nie trzeba nikomu przedstawiać. Ta znana z programu "Kuchenne rewolucje" celebrytka dzieli się interesującymi przepisami na tradycyjne potrawy. Dzięki jej pomysłom nawet najtrudniejsze dania wydają się łatwe do wykonania. Na swoich profilach w mediach społecznościowych zamieszcza także wskazówki, które ułatwiają gotowanie czy pieczenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rurki na Wolskiej to słodki hit z Warszawy. W czym tkwi ich sekret

Co zrobić, żeby sernik nie opadał? Trik Magdy Gessler

Według Magdy Gessler kluczem do sukcesu jest stopniowe dodawanie składników oraz dokładne ubicie białek. Dzięki tej metodzie ciasto staje się bardziej puszyste i nie opada po wyjęciu z piekarnika. Ponadto składniki na ciasto należy wyjąć wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej.

Restauratorka przypomina również, że składników na sernik nie należy zbyt długo mieszać, ponieważ masa może stać się za bardzo napowietrzona i finalnie spowodować, że ciasto opadnie i popęka podczas pieczenia.

Puszysty sernik Magdy Gessler. Przepis

Składniki:

CIASTO

  • 300 g mąki,
  • 100 g cukru pudru,
  • 250 g masła,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli.

MASA

  • 1 kg twarogu,
  • 300 g masła,
  • 200 g cukru pudru,
  • 6 jajek,
  • 2 laski wanilii,
  • skórka pomarańczowa,
  • łyżka śmietany,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • rodzynki (można, ale nie trzeba).

Przygotować:

  1. Wszystkie składniki wyciągnij wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej.
  2. Ciasto: mąkę przesiej przez sitko, dodaj cukier i szczyptę soli oraz masło. Siekając masło nożem, połącz ze sobą składniki. Pod koniec wbij żółtka i zagnieć ciasto. Gotowe owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
  3. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, wyklej nim spód tortownicy i ponakłuwaj. Piecz w temperaturze 200 st. C przez 20 minut.
  4. Masa: masło utrzyj z cukrem. Białka oddziel od żółtek. Żółtka dodaj do masła, wymieszaj. Następnie dodaj miąższ oraz twaróg, a na samym końcu mąkę. Dokładnie całość zmiksuj.
  5. Białka ubij na sztywno i dodaj je do masy serowej i delikatnie wymieszaj szpatułką. Do masy możesz w tym momencie dodać rodzynki czy skórkę pomarańczową.
  6. Masą serową wylej na podpieczony spód. Piecz w temperaturze 180 st. C przez godzinę.
  7. Sernik studź przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier