Magda Gessler serwuje na Wielkanoc jajka po polsku. Przepis szokuje
Takiego przepisu na wielkanocne jajka mogłeś jeszcze nie widzieć. Magda Gessler pokazała, jak przygotować "jajka po polsku", a my dalej nie możemy nadziwić się temu, jak się to robi. Przekrajanie skorupek? Podawanie w nich farszu? A na koniec smażenie wszystkiego wraz ze skorupkami? Jesteśmy... zachwyceni!
08.03.2024 | aktual.: 20.03.2024 12:51
Jajka na Wielkanoc to podstawa, bez której te święta nie byłby takie same. Chociaż przepisów z ich użyciem na tę okazję w internecie nie brakuje, to już dawno nie widzieliśmy równie zawadiackiej receptury, jak ta od Magdy Gessler. Jajka po polsku można kochać i można nienawidzić, ale jedno jest pewne: każdy przyzna, że jest to potrawa iście oryginalna.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najciekawszym motywem towarzyszącym przygotowaniu jajek po polsku jest przekrajanie jajek, nie obierając ich wcześniej, a następnie wydłubanie wnętrza niczym miąższu z awokado i zaserwowanie tam przygotowanego z udziałem grzybów farszu. Jeśli pomimo naszych starań niewiele z tego zrozumiałeś, nie przejmuj się. Przepis prosto od sławnej Magdy Gessler za moment wszystko ci rozjaśni. Powodzenia!
Jajka po polsku według Magdy Gessler
Składniki:
- 9 jajek,
- 50 g masła,
- 30 g prawdziwków suszonych,
- 1 mały pęczek koperku,
- 150 g bułki tartej,
- masło do smażenia,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Grzyby namaczaj przez całą dobę. Następnie odsącz je, posiekaj, dopraw pieprzem i solą i usmaż na maśle.
- 8 jajek ugotuj na twardo. 1 pozostaw surowe.
- Ugotowanych jajek nie obieraj. Zamiast tego chwyć za nóż z piłką i przekrój jajka w połowie. Wydłub środek łyżeczką, starając się nie niszczyć skorupek.
- Teraz wydłubane jajka posiekaj i zmieszaj z grzybami. Dodaj pokrojony drobno koperek i 50 gramów stopionego, wystudzonego masła. Dodaj również 1 surowe jajko, sól i pieprz.
- Tak przygotowanym farszem wypełniaj puste skorupki jajek. I teraz najdziwniejsza część. Gotowe jajka panieruj w bułce tartej od strony farszu i smaż na rozgrzanym tłuszczu. Razem ze skorupkami — dobrze czytasz. I cóż... smacznego!