Magda Gessler serwuje na Wielkanoc jajka po polsku. Przepis szokuje

Takiego przepisu na wielkanocne jajka mogłeś jeszcze nie widzieć. Magda Gessler pokazała, jak przygotować "jajka po polsku", a my dalej nie możemy nadziwić się temu, jak się to robi. Przekrajanie skorupek? Podawanie w nich farszu? A na koniec smażenie wszystkiego wraz ze skorupkami? Jesteśmy... zachwyceni!

Magda Gessler pokazała, jak przygotowuje się jajka po polskuMagda Gessler pokazała, jak przygotowuje się jajka po polsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook | Magda Gessler, Trip

Jajka na Wielkanoc to podstawa, bez której te święta nie byłby takie same. Chociaż przepisów z ich użyciem na tę okazję w internecie nie brakuje, to już dawno nie widzieliśmy równie zawadiackiej receptury, jak ta od Magdy Gessler. Jajka po polsku można kochać i można nienawidzić, ale jedno jest pewne: każdy przyzna, że jest to potrawa iście oryginalna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moja znajoma dała mi przepis na maczankę po krakowsku. Bliscy ciągle o nią proszą

Najciekawszym motywem towarzyszącym przygotowaniu jajek po polsku jest przekrajanie jajek, nie obierając ich wcześniej, a następnie wydłubanie wnętrza niczym miąższu z awokado i zaserwowanie tam przygotowanego z udziałem grzybów farszu. Jeśli pomimo naszych starań niewiele z tego zrozumiałeś, nie przejmuj się. Przepis prosto od sławnej Magdy Gessler za moment wszystko ci rozjaśni. Powodzenia!

Jajka po polsku według Magdy Gessler

Składniki:

  • 9 jajek,
  • 50 g masła,
  • 30 g prawdziwków suszonych,
  • 1 mały pęczek koperku,
  • 150 g bułki tartej,
  • masło do smażenia,
  • sól, pieprz do smaku.
Jajka po polsku - trzeba uważać na skorupki!
Jajka po polsku - trzeba uważać na skorupki! © Canva | Ani_Ku

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby namaczaj przez całą dobę. Następnie odsącz je, posiekaj, dopraw pieprzem i solą i usmaż na maśle.
  2. 8 jajek ugotuj na twardo. 1 pozostaw surowe.
  3. Ugotowanych jajek nie obieraj. Zamiast tego chwyć za nóż z piłką i przekrój jajka w połowie. Wydłub środek łyżeczką, starając się nie niszczyć skorupek.
  4. Teraz wydłubane jajka posiekaj i zmieszaj z grzybami. Dodaj pokrojony drobno koperek i 50 gramów stopionego, wystudzonego masła. Dodaj również 1 surowe jajko, sól i pieprz.
  5. Tak przygotowanym farszem wypełniaj puste skorupki jajek. I teraz najdziwniejsza część. Gotowe jajka panieruj w bułce tartej od strony farszu i smaż na rozgrzanym tłuszczu. Razem ze skorupkami — dobrze czytasz. I cóż... smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii