Magda Gessler serwuje na Wielkanoc jajka po polsku. Przepis szokuje
Takiego przepisu na wielkanocne jajka mogłeś jeszcze nie widzieć. Magda Gessler pokazała, jak przygotować "jajka po polsku", a my dalej nie możemy nadziwić się temu, jak się to robi. Przekrajanie skorupek? Podawanie w nich farszu? A na koniec smażenie wszystkiego wraz ze skorupkami? Jesteśmy... zachwyceni!
08.03.2024 | aktual.: 20.03.2024 12:51
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jajka na Wielkanoc to podstawa, bez której te święta nie byłby takie same. Chociaż przepisów z ich użyciem na tę okazję w internecie nie brakuje, to już dawno nie widzieliśmy równie zawadiackiej receptury, jak ta od Magdy Gessler. Jajka po polsku można kochać i można nienawidzić, ale jedno jest pewne: każdy przyzna, że jest to potrawa iście oryginalna.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najciekawszym motywem towarzyszącym przygotowaniu jajek po polsku jest przekrajanie jajek, nie obierając ich wcześniej, a następnie wydłubanie wnętrza niczym miąższu z awokado i zaserwowanie tam przygotowanego z udziałem grzybów farszu. Jeśli pomimo naszych starań niewiele z tego zrozumiałeś, nie przejmuj się. Przepis prosto od sławnej Magdy Gessler za moment wszystko ci rozjaśni. Powodzenia!
Jajka po polsku według Magdy Gessler
Składniki:
- 9 jajek,
- 50 g masła,
- 30 g prawdziwków suszonych,
- 1 mały pęczek koperku,
- 150 g bułki tartej,
- masło do smażenia,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Grzyby namaczaj przez całą dobę. Następnie odsącz je, posiekaj, dopraw pieprzem i solą i usmaż na maśle.
- 8 jajek ugotuj na twardo. 1 pozostaw surowe.
- Ugotowanych jajek nie obieraj. Zamiast tego chwyć za nóż z piłką i przekrój jajka w połowie. Wydłub środek łyżeczką, starając się nie niszczyć skorupek.
- Teraz wydłubane jajka posiekaj i zmieszaj z grzybami. Dodaj pokrojony drobno koperek i 50 gramów stopionego, wystudzonego masła. Dodaj również 1 surowe jajko, sól i pieprz.
- Tak przygotowanym farszem wypełniaj puste skorupki jajek. I teraz najdziwniejsza część. Gotowe jajka panieruj w bułce tartej od strony farszu i smaż na rozgrzanym tłuszczu. Razem ze skorupkami — dobrze czytasz. I cóż... smacznego!