Magda Gessler szczerze o jedzeniu w szpitalu. Restauratorka nie gryzła się w język

Żywienie w szpitalach od lat budzi sporo kontrowersji. Głos na ten temat zabrała znana restauratorka i osobowość telewizyjna Magda Gessler. Nie zostawiła suchej nitki na jadłospisie.

Magda Gessler oceniła szpitalne jedzenieMagda Gessler oceniła szpitalne jedzenie
Źródło zdjęć: © Instagram, Pyszności
Ewa Malinowska

Chociaż można zaobserwować poprawę żywienia w wielu miejscach, a niektóre szpitale mogą pochwalić się całkiem udanym menu, to nie zawsze jest kolorowo. Po sieci krążą zdjęcia talerzy z niemrawo wyglądającym mięsem, szczątkową ilością warzyw i sosem przypominającym bliżej nieokreśloną breję. Na widok niektórych dań Magda Gessler zdecydowanie rzucałaby talerzami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dorsz pieczony w papilotkach. W sam raz na piątkowy obiad

Magda Gessler o szpitalnym jedzeniu

Chociaż pojawiają się głosy, że pobyt w szpitalu to nie all inclusive, to pewnych standardów po prostu trzeba wymagać. Wśród osób, które krytycznie podchodzą do standardów żywienia, w szpitalach należy Magda Gessler.

- Nasza służba zdrowia nie jest przygotowana na leczenie ludzi, którzy mają nadciśnienia, zawały czy tętniaki. To wszystko jest "pocovidowe", ale jest też efektem złych zwyczajów jedzeniowych Polaków, one są dramatyczne i wykańczają ludzi. To wszystko musi iść w parze, a jedzenie w szpitalach to po prostu dramat. Od tego powinniśmy zacząć, bo jeśli już leczymy i wydajemy tyle na lekarstwa, to wydawajmy również na zdrową dietę, której pacjenci nie dostają - powiedziała gwiazda stac ji TVN w rozmowie z "Faktem".

Krytyczny głos Magdy Gessler nie ogranicza się jedynie do walorów smakowych posiłków, ale dotyka sedna sprawy – wpływu diety na proces leczenia i rekonwalescencję pacjentów.

Dieta pomaga w chorobie

Badania naukowe nie pozostawiają wątpliwości. Odpowiednio zbilansowana dieta odgrywa kluczową rolę w procesie zdrowienia. Szczególnie w przypadku chorób cywilizacyjnych właściwe odżywianie może znacząco wspomóc terapię i poprawić rokowania pacjentów. Na dodatek jest to ważny element prewencji, który pomoże ochronić przed hospitalizacją.

Obiad w sulęcińskim szpitalu
Obiad w sulęcińskim szpitalu © Pyszności

Niestety, w wielu polskich szpitalach standardy żywienia pozostawiają wiele do życzenia. Brakuje dietetyków z aktualną wiedzą, którzy dopasowaliby jadłospisy do wymagań. W rezultacie do sali chorych przyjeżdżają posiłki, na widok których znika apetyt. Może Magda Gessler w ramach "Kuchennych Rewolucji" powinna wkroczyć do szpitalnych kuchni lub zrobić porządek w firmach cateringowych, które zajmują się dostawą posiłków?

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo