Magda Gessler szczerze o jedzeniu w szpitalu. Restauratorka nie gryzła się w język

Żywienie w szpitalach od lat budzi sporo kontrowersji. Głos na ten temat zabrała znana restauratorka i osobowość telewizyjna Magda Gessler. Nie zostawiła suchej nitki na jadłospisie.

Magda Gessler oceniła szpitalne jedzenieMagda Gessler oceniła szpitalne jedzenie
Źródło zdjęć: © Instagram, Pyszności
Ewa Malinowska

Chociaż można zaobserwować poprawę żywienia w wielu miejscach, a niektóre szpitale mogą pochwalić się całkiem udanym menu, to nie zawsze jest kolorowo. Po sieci krążą zdjęcia talerzy z niemrawo wyglądającym mięsem, szczątkową ilością warzyw i sosem przypominającym bliżej nieokreśloną breję. Na widok niektórych dań Magda Gessler zdecydowanie rzucałaby talerzami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dorsz pieczony w papilotkach. W sam raz na piątkowy obiad

Magda Gessler o szpitalnym jedzeniu

Chociaż pojawiają się głosy, że pobyt w szpitalu to nie all inclusive, to pewnych standardów po prostu trzeba wymagać. Wśród osób, które krytycznie podchodzą do standardów żywienia, w szpitalach należy Magda Gessler.

- Nasza służba zdrowia nie jest przygotowana na leczenie ludzi, którzy mają nadciśnienia, zawały czy tętniaki. To wszystko jest "pocovidowe", ale jest też efektem złych zwyczajów jedzeniowych Polaków, one są dramatyczne i wykańczają ludzi. To wszystko musi iść w parze, a jedzenie w szpitalach to po prostu dramat. Od tego powinniśmy zacząć, bo jeśli już leczymy i wydajemy tyle na lekarstwa, to wydawajmy również na zdrową dietę, której pacjenci nie dostają - powiedziała gwiazda stac ji TVN w rozmowie z "Faktem".

Krytyczny głos Magdy Gessler nie ogranicza się jedynie do walorów smakowych posiłków, ale dotyka sedna sprawy – wpływu diety na proces leczenia i rekonwalescencję pacjentów.

Dieta pomaga w chorobie

Badania naukowe nie pozostawiają wątpliwości. Odpowiednio zbilansowana dieta odgrywa kluczową rolę w procesie zdrowienia. Szczególnie w przypadku chorób cywilizacyjnych właściwe odżywianie może znacząco wspomóc terapię i poprawić rokowania pacjentów. Na dodatek jest to ważny element prewencji, który pomoże ochronić przed hospitalizacją.

Obiad w sulęcińskim szpitalu
Obiad w sulęcińskim szpitalu © Pyszności

Niestety, w wielu polskich szpitalach standardy żywienia pozostawiają wiele do życzenia. Brakuje dietetyków z aktualną wiedzą, którzy dopasowaliby jadłospisy do wymagań. W rezultacie do sali chorych przyjeżdżają posiłki, na widok których znika apetyt. Może Magda Gessler w ramach "Kuchennych Rewolucji" powinna wkroczyć do szpitalnych kuchni lub zrobić porządek w firmach cateringowych, które zajmują się dostawą posiłków?

Wybrane dla Ciebie
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟