Magda Gessler szczerze o jedzeniu w szpitalu. Restauratorka nie gryzła się w język

Żywienie w szpitalach od lat budzi sporo kontrowersji. Głos na ten temat zabrała znana restauratorka i osobowość telewizyjna Magda Gessler. Nie zostawiła suchej nitki na jadłospisie.

Magda Gessler oceniła szpitalne jedzenieMagda Gessler oceniła szpitalne jedzenie
Źródło zdjęć: © Instagram, Pyszności
Ewa Malinowska

Chociaż można zaobserwować poprawę żywienia w wielu miejscach, a niektóre szpitale mogą pochwalić się całkiem udanym menu, to nie zawsze jest kolorowo. Po sieci krążą zdjęcia talerzy z niemrawo wyglądającym mięsem, szczątkową ilością warzyw i sosem przypominającym bliżej nieokreśloną breję. Na widok niektórych dań Magda Gessler zdecydowanie rzucałaby talerzami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dorsz pieczony w papilotkach. W sam raz na piątkowy obiad

Magda Gessler o szpitalnym jedzeniu

Chociaż pojawiają się głosy, że pobyt w szpitalu to nie all inclusive, to pewnych standardów po prostu trzeba wymagać. Wśród osób, które krytycznie podchodzą do standardów żywienia, w szpitalach należy Magda Gessler.

- Nasza służba zdrowia nie jest przygotowana na leczenie ludzi, którzy mają nadciśnienia, zawały czy tętniaki. To wszystko jest "pocovidowe", ale jest też efektem złych zwyczajów jedzeniowych Polaków, one są dramatyczne i wykańczają ludzi. To wszystko musi iść w parze, a jedzenie w szpitalach to po prostu dramat. Od tego powinniśmy zacząć, bo jeśli już leczymy i wydajemy tyle na lekarstwa, to wydawajmy również na zdrową dietę, której pacjenci nie dostają - powiedziała gwiazda stac ji TVN w rozmowie z "Faktem".

Krytyczny głos Magdy Gessler nie ogranicza się jedynie do walorów smakowych posiłków, ale dotyka sedna sprawy – wpływu diety na proces leczenia i rekonwalescencję pacjentów.

Dieta pomaga w chorobie

Badania naukowe nie pozostawiają wątpliwości. Odpowiednio zbilansowana dieta odgrywa kluczową rolę w procesie zdrowienia. Szczególnie w przypadku chorób cywilizacyjnych właściwe odżywianie może znacząco wspomóc terapię i poprawić rokowania pacjentów. Na dodatek jest to ważny element prewencji, który pomoże ochronić przed hospitalizacją.

Obiad w sulęcińskim szpitalu
Obiad w sulęcińskim szpitalu © Pyszności

Niestety, w wielu polskich szpitalach standardy żywienia pozostawiają wiele do życzenia. Brakuje dietetyków z aktualną wiedzą, którzy dopasowaliby jadłospisy do wymagań. W rezultacie do sali chorych przyjeżdżają posiłki, na widok których znika apetyt. Może Magda Gessler w ramach "Kuchennych Rewolucji" powinna wkroczyć do szpitalnych kuchni lub zrobić porządek w firmach cateringowych, które zajmują się dostawą posiłków?

Wybrane dla Ciebie

To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję