PrzepisMalinowa chmurka bez pieczenia

Malinowa chmurka bez pieczenia

Malinowa chmurka bez pieczenia
Pyszności

24.08.2020 17:00, aktual.: 26.08.2020 08:43

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Malinowa chmurka bez pieczenia to sprawdzony pomysł na pyszne ciasto wakacyjne. Po prostu nikt nie będzie umiał się mu oprzeć. Palce lizać!

Wszystkie warstwy naszego deseru przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.

Składniki:

Spód

  1. 220 g herbatniki maślane
  2. 120 g masło roztopione

Malinowa warstwa

  1. 500 g maliny świeże
  2. 250 ml woda
  3. 2 szt. galaretka malinowa

Śmietankowa warstwa

  1. 500 ml śmietanka 30%
  2. 5 łyżek cukier puder
  3. 400 g ser mascarpone
  4. 1,5 łyżeczki żelatyna opcjonalnie
  5. 5 łyżek wrzątek opcjonalnie

Pozostałe składniki do dekoracji

  1. kilka szt. mini beziki
  2. 1/4 szkl. płatki migdałów
  3. kilka szt. maliny świeże

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania spodu. W tym celu zmiksuj w blenderze herbatniki i roztopione masło. Następnie przenieś mieszankę do formy do pieczenia i wstaw do lodówki.

Obraz

2. Ponownie użyj blendera. Tym razem zmiksuj maliny i wodę. Zagotuj mieszankę i dodaj do niej dwie galaretki.

Obraz

3. Tak przygotowaną mieszankę przelej na spód z herbatników. Ciasto umieść w lodówce.

Obraz

4. Po godzinie przygotuj trzecią, a zarazem ostatnią warstwę. Połącz w blenderze śmietankę, cukier puder i serek mascarpone. Jeśli chcesz przyśpieszyć cały proces, dodaj do mieszanki żelatynę.

Obraz

5. Umieść serową warstwę w formie i wstaw do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekoruj według uznania. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także