PoradyMało kto wie, do czego służy szuflada pod piekarnikiem. Używamy jej nie tak, jak powinniśmy

Mało kto wie, do czego służy szuflada pod piekarnikiem. Używamy jej nie tak, jak powinniśmy

Piekarnik ma szufladę na dole. Źle z niej korzystamy.
Piekarnik ma szufladę na dole. Źle z niej korzystamy.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
25.10.2023 18:07, aktualizacja: 17.01.2024 15:36

Piekarnik - urządzenie, którego używamy niemalże każdego dnia. Dolna szafka po nim zazwyczaj nie zaprząta nam uwagi. Chowamy tam najróżniejsze narzędzia, które są nam potrzebne do gotowania. Okazuje się, że nie używamy jej dobrze.

Twórcy urządzeń wymyślają różne funkcje. Nie zawsze chce nam się jednak siedzieć przy instrukcji i rozszyfrowywać intencje producentów. Nie każdy ma na to też czas. Dlatego też jesteśmy tu, by powiedzieć wam, do czego służy dolna szuflada pod piekarnikiem. Na pewno nie do tego, o czym myślicie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Piekarnik ma sekretną funkcję. Źle korzystamy z szafy pod nim

Zazwyczaj miejsce to wykorzystujemy do schowania blaszek i foremek lub przyrządów, których używamy do gotowania czy pieczenia. Niektórzy z nas wrzucają tam żywność, typu makaron, mąka lub kasze. Chętnie umieszczamy tam też rzeczy, z których na co dzień nie korzystamy. Okazuje się, że popełniamy ogromny błąd, gdyż szuflada pod piekarnikiem nie jest miejscem na blaszki. Producenci sprzętu AGD mają zupełnie inną wizję.

Piekarnik
Piekarnik© Pixabay

Wydaje się, że sam piekarnik jest prosty w obsłudze. Potrafimy korzystać z jego funkcji i dobrze je ustawić. Niestety, błędnie korzystamy z szuflady, która znajduje się tuż pod nim. Jej funkcja może nas zaskoczyć, ale po dłuższym namyśle znajdziemy w niej bardzo dużo sensu.

Podczas pieczenia do szafy dociera wysoka temperatura, która wydziela się z piekarnika. W związku z tym szuflada jest idealnym miejscem do... podgrzewania żywności. Jeśli włożymy tam upieczonego kurczaka lub cokolwiek innego, o wiele wolniej będzie tracił ciepło, niż na zewnątrz. Dłużej zostanie ciepły i na spokojnie będziemy mogli przygotować dalszą część obiadu. W tym miejscu możemy też umieścić zastawę stołową, by móc podać potrawę na ciepłych półmiskach. Nie trzeba się obawiać, naczynia nie popękają, gdyż temperatura w środku nie jest wysoka.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także