Moja teściowa żółty ser wkłada do mleka. Od kiedy znam powód, robię to samo
Moja teściowa to skarbnica przydatnych trików, które pozornie mogą wydawać się zupełnie bez sensu. Po weekendowym wyjeździe za miasto zauważyłam, że wyjęła ser z lodówki i zalała go mlekiem. Kiedy zdradziła mi, po co to robi, przygarnęłam ten trik również do siebie.
15.03.2024 08:38
Przed urlopem otworzyłeś opakowanie z serem, który podczas twojej nieobecności wysechł i stwardniał? Nie musisz od razu spisywać go na straty, bo prosty trik przywróci mu dawną świeżość. Dzięki niemu znów będziesz mógł cieszyć się jego przyjemnie miękką konsystencją.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak uratować wyschnięty ser żółty?
Stałaś przed dylematem - wyrzucić zeschniętą kostkę sera do kosza, czy spróbować ją uratować? Z trikiem mojej teściowej sprawa jest jasna.
Wyjmij zeschnięty ser z opakowania i umieść go w plastikowej misce. Zalej go ciepłym mlekiem tak, by całkowicie go pokryć. Pamiętaj - mleko nie powinno być gorące, a jedynie przyjemnie ciepłe. Pozostaw ser w mleku na około 30 minut.
Po upływie tego czasu wyjmij kostkę, delikatnie osusz ją ręcznikiem papierowym i umieść ponownie w pojemniku do przechowywania sera w lodówce. Już po pierwszym ukrojeniu przekonasz się, że ser odzyskał idealną miękkość i pyszny smak.
Taki ser od razu wyrzuć
Zastanawiasz się, czy ser, który otworzyłaś jakiś czas temu, wciąż nadaje się do spożycia? Zaufaj swojemu węchowi. Naturalny zapach sera żółtego powinien być delikatny i przyjemny. Unikaj sera o mdłym, kwaśnym i nieładny zapachu. Zwróć również uwagę na wszelkie nietypowe plamy, które mogą oznaczać pleśń. Pamiętaj, że usunięcie zainfekowanego kawałka nie uratuje reszty sera. Pleśń jest szkodliwa dla zdrowia, więc taki ser należy natychmiast wyrzucić.
Stosując te proste zasady, możesz bez problemu ocenić, czy ser żółty nadaje się do jedzenia. W razie wątpliwości lepiej wyrzucić ser niż zaryzykować zatrucie pokarmowe.