Moja teściowa żółty ser wkłada do mleka. Od kiedy znam powód, robię to samo

Moja teściowa to skarbnica przydatnych trików, które pozornie mogą wydawać się zupełnie bez sensu. Po weekendowym wyjeździe za miasto zauważyłam, że wyjęła ser z lodówki i zalała go mlekiem. Kiedy zdradziła mi, po co to robi, przygarnęłam ten trik również do siebie.

Zapakowany ser żółty - PysznościZapakowany ser żółty - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | africa-images
Ewa Malinowska

Przed urlopem otworzyłeś opakowanie z serem, który podczas twojej nieobecności wysechł i stwardniał? Nie musisz od razu spisywać go na straty, bo prosty trik przywróci mu dawną świeżość. Dzięki niemu znów będziesz mógł cieszyć się jego przyjemnie miękką konsystencją.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cebulowe sakiewki nadziewane mięsem mielonym. Robią ogromne wrażenie

Jak uratować wyschnięty ser żółty?

Stałaś przed dylematem - wyrzucić zeschniętą kostkę sera do kosza, czy spróbować ją uratować? Z trikiem mojej teściowej sprawa jest jasna.

Żółty ser w formie małych trójkącików super się prezentuje
Żółty ser w formie małych trójkącików super się prezentuje © Licencjodawca | Pyszności

Wyjmij zeschnięty ser z opakowania i umieść go w plastikowej misce. Zalej go ciepłym mlekiem tak, by całkowicie go pokryć. Pamiętaj - mleko nie powinno być gorące, a jedynie przyjemnie ciepłe. Pozostaw ser w mleku na około 30 minut.

Po upływie tego czasu wyjmij kostkę, delikatnie osusz ją ręcznikiem papierowym i umieść ponownie w pojemniku do przechowywania sera w lodówce. Już po pierwszym ukrojeniu przekonasz się, że ser odzyskał idealną miękkość i pyszny smak.

Taki ser od razu wyrzuć

Zastanawiasz się, czy ser, który otworzyłaś jakiś czas temu, wciąż nadaje się do spożycia? Zaufaj swojemu węchowi. Naturalny zapach sera żółtego powinien być delikatny i przyjemny. Unikaj sera o mdłym, kwaśnym i nieładny zapachu. Zwróć również uwagę na wszelkie nietypowe plamy, które mogą oznaczać pleśń. Pamiętaj, że usunięcie zainfekowanego kawałka nie uratuje reszty sera. Pleśń jest szkodliwa dla zdrowia, więc taki ser należy natychmiast wyrzucić.

Spleśniały ser żółty - Pyszności
Spleśniały ser żółty - Pyszności © Canva | Andrey Bukreev

Stosując te proste zasady, możesz bez problemu ocenić, czy ser żółty nadaje się do jedzenia. W razie wątpliwości lepiej wyrzucić ser niż zaryzykować zatrucie pokarmowe.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser