Moja teściowa żółty ser wkłada do mleka. Od kiedy znam powód, robię to samo

Moja teściowa to skarbnica przydatnych trików, które pozornie mogą wydawać się zupełnie bez sensu. Po weekendowym wyjeździe za miasto zauważyłam, że wyjęła ser z lodówki i zalała go mlekiem. Kiedy zdradziła mi, po co to robi, przygarnęłam ten trik również do siebie.

Zapakowany ser żółty - PysznościZapakowany ser żółty - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | africa-images
Ewa Malinowska

Przed urlopem otworzyłeś opakowanie z serem, który podczas twojej nieobecności wysechł i stwardniał? Nie musisz od razu spisywać go na straty, bo prosty trik przywróci mu dawną świeżość. Dzięki niemu znów będziesz mógł cieszyć się jego przyjemnie miękką konsystencją.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cebulowe sakiewki nadziewane mięsem mielonym. Robią ogromne wrażenie

Jak uratować wyschnięty ser żółty?

Stałaś przed dylematem - wyrzucić zeschniętą kostkę sera do kosza, czy spróbować ją uratować? Z trikiem mojej teściowej sprawa jest jasna.

Żółty ser w formie małych trójkącików super się prezentuje
Żółty ser w formie małych trójkącików super się prezentuje © Licencjodawca | Pyszności

Wyjmij zeschnięty ser z opakowania i umieść go w plastikowej misce. Zalej go ciepłym mlekiem tak, by całkowicie go pokryć. Pamiętaj - mleko nie powinno być gorące, a jedynie przyjemnie ciepłe. Pozostaw ser w mleku na około 30 minut.

Po upływie tego czasu wyjmij kostkę, delikatnie osusz ją ręcznikiem papierowym i umieść ponownie w pojemniku do przechowywania sera w lodówce. Już po pierwszym ukrojeniu przekonasz się, że ser odzyskał idealną miękkość i pyszny smak.

Taki ser od razu wyrzuć

Zastanawiasz się, czy ser, który otworzyłaś jakiś czas temu, wciąż nadaje się do spożycia? Zaufaj swojemu węchowi. Naturalny zapach sera żółtego powinien być delikatny i przyjemny. Unikaj sera o mdłym, kwaśnym i nieładny zapachu. Zwróć również uwagę na wszelkie nietypowe plamy, które mogą oznaczać pleśń. Pamiętaj, że usunięcie zainfekowanego kawałka nie uratuje reszty sera. Pleśń jest szkodliwa dla zdrowia, więc taki ser należy natychmiast wyrzucić.

Spleśniały ser żółty - Pyszności
Spleśniały ser żółty - Pyszności © Canva | Andrey Bukreev

Stosując te proste zasady, możesz bez problemu ocenić, czy ser żółty nadaje się do jedzenia. W razie wątpliwości lepiej wyrzucić ser niż zaryzykować zatrucie pokarmowe.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty