Na Święta podaj zamiast jabłecznika. Nie zostanie nawet okruszek

Kiedy na stole pojawia się to ciasto, wszyscy od razu podstawiają talerzyki. Kruchy spód, słodkie owoce i chrupiąca kruszonka to połączenie po prostu idealne.

Proste ciasto z gruszkamiProste ciasto z gruszkami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Kiedy w piekarniku ląduje to ciasto, w całym mieszkaniu rozchodzi się przyjemny, otulający aromat. Do przygotowania tej tarty nie potrzebujesz nawet specjalnych foremek. Wystarczy dobre, kruche ciasto, pokrywka do garnka i odrobina kreatywności. To smaczna odmiana od klasycznego jabłecznika, który mógł się już trochę znudzić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na Święta podaj zamiast jabłecznika. Nie zostanie nawet okruszek

Ciasto z gruszkami na kruchym spodzie

Zima to czas, gdy świeże owoce nie powalają wyborem. Zamiast jednak tęsknie wzdychać za truskawkami lub po raz kolejny piec szarlotkę, postaw na kruche ciasto z dodatkiem gruszek. Towarzyszy im również cynamon oraz orzechy włoskie, dzięki czemu każdy kęs to pyszna mieszanka korzennych aromatów, chrupkości i słodyczy.

To ciasto idealne na zimowe wieczory czy też rodzinne spotkania. Znakomicie sprawdzi się również na bożonarodzeniowym stole.

Składniki:

Ciasto kruche

  • 150 g mąki pszennej,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 cukier wanilinowy, 
  • 100 g masła, 
  • 2 żółtka.

Nadzienie

  • pół szklanki wody, 
  • 4 gruszki, 
  • 1 szklanka cukru, 
  • 1/2 łyżki cynamonu, 
  • 1 szklanka orzechów włoskich. 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski przełóż masło, dodaj cukier biały oraz wanilinowy, żółtka, mąkę pszenną i wyrób gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki.

Kruche ciasto powinno się schłodzić
Kruche ciasto powinno się schłodzić © Pyszności

Krok 2. Gruszki obierz, pokrój w kostkę i przełóż do garnka. Dodaj wodę, cukier oraz cynamon i podgrzewaj całość, aż gruszki będą miękkie i skarmelizowane.

Pyszne gruszki z cynamonem
Pyszne gruszki z cynamonem © Pyszności

Krok 3. Ze schłodzonego ciasto oderwij 1/3 i schowaj do zamrażarki. Pozostałą część rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Podsyp mąką i przy pomocy dużej pokrywki odrysuj okrągły spód.

Spód do ciasta
Spód do ciasta © Pyszności

Krok 4. Natnij brzegi ciasta i przełóż wraz z papierem na blaszkę. Na środek wyłóż gruszkowe nadzienie. Zawiń do środka nacięte brzegi i ułóż na nich orzechy włoskie. Na górę zetrzyj schłodzone ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 15 minut.

Ciasto z gruszkami i orzechami włoskimi
Ciasto z gruszkami i orzechami włoskimi © Pyszności

Krok 5. Przestudzone ciasto udekoruj cukrem pudrem. Smacznego!

Ciasto kruche z gruszkami i orzechami
Ciasto kruche z gruszkami i orzechami © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟