Na Święta podaj zamiast jabłecznika. Nie zostanie nawet okruszek
Kiedy na stole pojawia się to ciasto, wszyscy od razu podstawiają talerzyki. Kruchy spód, słodkie owoce i chrupiąca kruszonka to połączenie po prostu idealne.
Kiedy w piekarniku ląduje to ciasto, w całym mieszkaniu rozchodzi się przyjemny, otulający aromat. Do przygotowania tej tarty nie potrzebujesz nawet specjalnych foremek. Wystarczy dobre, kruche ciasto, pokrywka do garnka i odrobina kreatywności. To smaczna odmiana od klasycznego jabłecznika, który mógł się już trochę znudzić.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto z gruszkami na kruchym spodzie
Zima to czas, gdy świeże owoce nie powalają wyborem. Zamiast jednak tęsknie wzdychać za truskawkami lub po raz kolejny piec szarlotkę, postaw na kruche ciasto z dodatkiem gruszek. Towarzyszy im również cynamon oraz orzechy włoskie, dzięki czemu każdy kęs to pyszna mieszanka korzennych aromatów, chrupkości i słodyczy.
To ciasto idealne na zimowe wieczory czy też rodzinne spotkania. Znakomicie sprawdzi się również na bożonarodzeniowym stole.
Składniki:
Ciasto kruche
- 150 g mąki pszennej,
- 4 łyżki cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 100 g masła,
- 2 żółtka.
Nadzienie
- pół szklanki wody,
- 4 gruszki,
- 1 szklanka cukru,
- 1/2 łyżki cynamonu,
- 1 szklanka orzechów włoskich.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do miski przełóż masło, dodaj cukier biały oraz wanilinowy, żółtka, mąkę pszenną i wyrób gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki.
Krok 2. Gruszki obierz, pokrój w kostkę i przełóż do garnka. Dodaj wodę, cukier oraz cynamon i podgrzewaj całość, aż gruszki będą miękkie i skarmelizowane.
Krok 3. Ze schłodzonego ciasto oderwij 1/3 i schowaj do zamrażarki. Pozostałą część rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Podsyp mąką i przy pomocy dużej pokrywki odrysuj okrągły spód.
Krok 4. Natnij brzegi ciasta i przełóż wraz z papierem na blaszkę. Na środek wyłóż gruszkowe nadzienie. Zawiń do środka nacięte brzegi i ułóż na nich orzechy włoskie. Na górę zetrzyj schłodzone ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 15 minut.
Krok 5. Przestudzone ciasto udekoruj cukrem pudrem. Smacznego!