Na Święta podaj zamiast jabłecznika. Nie zostanie nawet okruszek

Kiedy na stole pojawia się to ciasto, wszyscy od razu podstawiają talerzyki. Kruchy spód, słodkie owoce i chrupiąca kruszonka to połączenie po prostu idealne.

Proste ciasto z gruszkamiProste ciasto z gruszkami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Kiedy w piekarniku ląduje to ciasto, w całym mieszkaniu rozchodzi się przyjemny, otulający aromat. Do przygotowania tej tarty nie potrzebujesz nawet specjalnych foremek. Wystarczy dobre, kruche ciasto, pokrywka do garnka i odrobina kreatywności. To smaczna odmiana od klasycznego jabłecznika, który mógł się już trochę znudzić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na Święta podaj zamiast jabłecznika. Nie zostanie nawet okruszek

Ciasto z gruszkami na kruchym spodzie

Zima to czas, gdy świeże owoce nie powalają wyborem. Zamiast jednak tęsknie wzdychać za truskawkami lub po raz kolejny piec szarlotkę, postaw na kruche ciasto z dodatkiem gruszek. Towarzyszy im również cynamon oraz orzechy włoskie, dzięki czemu każdy kęs to pyszna mieszanka korzennych aromatów, chrupkości i słodyczy.

To ciasto idealne na zimowe wieczory czy też rodzinne spotkania. Znakomicie sprawdzi się również na bożonarodzeniowym stole.

Składniki:

Ciasto kruche

  • 150 g mąki pszennej,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 cukier wanilinowy, 
  • 100 g masła, 
  • 2 żółtka.

Nadzienie

  • pół szklanki wody, 
  • 4 gruszki, 
  • 1 szklanka cukru, 
  • 1/2 łyżki cynamonu, 
  • 1 szklanka orzechów włoskich. 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski przełóż masło, dodaj cukier biały oraz wanilinowy, żółtka, mąkę pszenną i wyrób gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki.

Kruche ciasto powinno się schłodzić
Kruche ciasto powinno się schłodzić © Pyszności

Krok 2. Gruszki obierz, pokrój w kostkę i przełóż do garnka. Dodaj wodę, cukier oraz cynamon i podgrzewaj całość, aż gruszki będą miękkie i skarmelizowane.

Pyszne gruszki z cynamonem
Pyszne gruszki z cynamonem © Pyszności

Krok 3. Ze schłodzonego ciasto oderwij 1/3 i schowaj do zamrażarki. Pozostałą część rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Podsyp mąką i przy pomocy dużej pokrywki odrysuj okrągły spód.

Spód do ciasta
Spód do ciasta © Pyszności

Krok 4. Natnij brzegi ciasta i przełóż wraz z papierem na blaszkę. Na środek wyłóż gruszkowe nadzienie. Zawiń do środka nacięte brzegi i ułóż na nich orzechy włoskie. Na górę zetrzyj schłodzone ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 15 minut.

Ciasto z gruszkami i orzechami włoskimi
Ciasto z gruszkami i orzechami włoskimi © Pyszności

Krok 5. Przestudzone ciasto udekoruj cukrem pudrem. Smacznego!

Ciasto kruche z gruszkami i orzechami
Ciasto kruche z gruszkami i orzechami © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża