Na wakacjach w Turcji spróbowałam tego dania. Farsz wyjadałam łyżeczką

Kuchnia turecka to skarbnica pysznych dań, które z powodzeniem można odtworzyć na naszym, polskim talerzu. Szczególnie teraz, gdy sezon na cukinie trwa w najlepsze, warto sięgnąć po przepis, który z wakacyjnego stołu przeniesie się prosto na domowy obiad.

Tradycyjne tureckie danie z cukiniiTradycyjne tureckie danie z cukinii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Choć kuchnia turecka różni się od naszej, nie brakuje w niej pomysłów, które świetnie sprawdzą się w codziennym gotowaniu. To idealna propozycja dla tych, którzy nie boją się wyrazistych przypraw, aromatycznych ziół i lekkich, warzywnych dań. Latem, kiedy cukinia smakuje najlepiej, warto przygotować klasyczne danie o egzotycznej nazwie Kousa Mahshi, czyli faszerowaną cukinię.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę

Jak przygotować Kousa Mahshi?

Kousa Mahshi to tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, szczególnie popularne w Turcji, Syrii i Libanie. Składa się z wydrążonej cukinii faszerowanej mieszanką mięsa mielonego, ryżu lub ciecierzycy, przypraw i świeżych ziół.

Jeśli chcesz je przygotować, wybierz młode, pękate cukinie – łatwiej je wydrążysz i nie mają twardych pestek. Mięso możesz wcześniej podsmażyć z cebulą, czosnkiem i miąższem warzyw – farsz zyska lepszą konsystencję i krótszy czas pieczenia. Jeśli używasz ciecierzycy z puszki, pamiętaj, by ją dobrze odsączyć. Cukinie przed faszerowaniem namocz w osolonej wodzie – zachowają jędrność i nie rozpadną się w piekarniku.

Przepis na nadziewaną cukinię po turecku

Składniki:

  • 2 średnie cukinie,
  • 3 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 200 ml bulionu.

Składniki na farsz:

  • 400 g mielonego mięsa,
  • 200 g ciecierzycy z puszki,
  • 2 średnie cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • łyżeczka mielonego ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 5 gałązek świeżej mięty,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • pół małego pęczka kolendry,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Umyj cukinie, osusz je i odetnij końcówki, następnie pokrój je na kawałki o długości 10–15 cm i wydrąż środek, zostawiając cienką warstwę przy skórce.
  2. Zanurz cukinie w osolonej zimnej wodzie na 40 minut, by zachowały jędrność.
  3. Posiekaj cebulę i miąższ z cukinii, czosnek przeciśnij przez praskę, posiekaj zioła.
  4. Jeśli używasz suchej ciecierzycy – wcześniej ją namocz i ugotuj, w przypadku konserwowej – dokładnie ją odsącz.
  5. W dużej misce połącz mięso z miąższem, cebulą, czosnkiem, ciecierzycą, przyprawami i ziołami, wszystko dokładnie wymieszaj.
  6. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody gazowanej; dopraw solą i pieprzem, a następnie napełnij farszem osuszone wcześniej cukinie.
  7. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą i podlej bulionem.
  8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut – pod koniec pieczenia możesz zdjąć przykrycie, by wierzch delikatnie się zarumienił.
  9. Podawaj z dodatkami, na przykład jogurtem i świeżą kolendrą.

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża