Moja rodzina pokochała dżem z cukinii. Na jabłkowy nie chcą już nawet patrzeć

Dżem z cukinii zaskakuje smakiem i aromatem, a jednocześnie jest prosty w przygotowaniu. To idealny sposób na wykorzystanie letnich warzyw w zupełnie nowym wydaniu, które zachwyci domowników i będzie świetnym dodatkiem nie tylko do pieczywa.

Dżem z cukinii jest lepszy niż jabłkowyDżem z cukinii jest lepszy niż jabłkowy
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Choć większość osób kojarzy dżem z owocami, dżem z cukinii udowadnia, że warzywa również mogą być bazą pysznych, słodkich przetworów. Brzmi szokująco, prawda? Ale udowodnię ci, że taki warzywny dżem może konkurować z innymi i nawet z nimi wygrać. Ma delikatny smak, który można wzbogacić nutą cytrusów lub wanilii, a przy tym świetnie komponuje się zarówno z deserami, jak i potrawami wytrawnymi.

Wybierając młode cukinie, uzyskasz idealnie gładką konsystencję lub dżem z wyczuwalnymi kawałkami warzywa. Można nim smarować kanapki, nadziewać naleśniki, a nawet dodawać do serów czy mięs. Robi się go szybko, a efektem można cieszyć się przez całą jesień i zimę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krem z cukinii

Jak przygotować warzywa na dżem z cukinii?

Przede wszystkim zwracaj uwagę na wielkość cukinii. Najlepsze będą te nieduże. Mają delikatny miąższ i niewielkie pestki, dzięki czemu nie trzeba ich długo obierać ani czyścić. Jeśli jednak zależy ci na gładkiej konsystencji, pozbądź się wszelkich pestek. Cukinię można pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Ważne, by warzywo było świeże, jędrne i pozbawione uszkodzeń.

Składniki:

  • 1 kg cukinii,
  • pół szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • opakowanie galaretki cytrynowej.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj cukinię i przekrój na pół. Zrób to wzdłuż warzywa. Pozbądź się wszystkich pestek, a miąższ pokrój w drobną kostkę.
  2. Warzywo przełóż do garnka, zasyp cukrem i odstaw na około 1,5 godziny, aż puści sok.
  3. Ustaw garnek na palniku i trzymaj go na małym ogniu do czasu zagotowania.
  4. Dodaj sok i skórkę z cytryny, a także cukier wanilinowy. Wymieszaj i gotuj około 30 minut.
  5. Wsyp galaretkę, wymieszaj dokładnie i gotuj kolejne 5-10 minut.
  6. Gorący dżem nakładaj do wyparzonych słoików, zakręcaj i odstawiaj do góry dnem do ostygnięcia.

Jak podawać dżem z cukinii?

Dżem z cukinii jest uniwersalny. Możesz go dodawać praktycznie do wszystkiego. Pasuje do najzwyklejszych kanapek z masłem, placków lub gofrów. Można nim przełożyć biszkopt i zrobić obłędne ciasto, dodawać do serników na zimno czy deserów w pucharkach. Świetnie komponuje się też z deską serów pleśniowych i pieczonym mięsem, nadając potrawom delikatnie słodki akcent.

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀