Moja rodzina pokochała dżem z cukinii. Na jabłkowy nie chcą już nawet patrzeć

Dżem z cukinii zaskakuje smakiem i aromatem, a jednocześnie jest prosty w przygotowaniu. To idealny sposób na wykorzystanie letnich warzyw w zupełnie nowym wydaniu, które zachwyci domowników i będzie świetnym dodatkiem nie tylko do pieczywa.

Dżem z cukinii jest lepszy niż jabłkowyDżem z cukinii jest lepszy niż jabłkowy
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Choć większość osób kojarzy dżem z owocami, dżem z cukinii udowadnia, że warzywa również mogą być bazą pysznych, słodkich przetworów. Brzmi szokująco, prawda? Ale udowodnię ci, że taki warzywny dżem może konkurować z innymi i nawet z nimi wygrać. Ma delikatny smak, który można wzbogacić nutą cytrusów lub wanilii, a przy tym świetnie komponuje się zarówno z deserami, jak i potrawami wytrawnymi.

Wybierając młode cukinie, uzyskasz idealnie gładką konsystencję lub dżem z wyczuwalnymi kawałkami warzywa. Można nim smarować kanapki, nadziewać naleśniki, a nawet dodawać do serów czy mięs. Robi się go szybko, a efektem można cieszyć się przez całą jesień i zimę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krem z cukinii

Jak przygotować warzywa na dżem z cukinii?

Przede wszystkim zwracaj uwagę na wielkość cukinii. Najlepsze będą te nieduże. Mają delikatny miąższ i niewielkie pestki, dzięki czemu nie trzeba ich długo obierać ani czyścić. Jeśli jednak zależy ci na gładkiej konsystencji, pozbądź się wszelkich pestek. Cukinię można pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Ważne, by warzywo było świeże, jędrne i pozbawione uszkodzeń.

Składniki:

  • 1 kg cukinii,
  • pół szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • opakowanie galaretki cytrynowej.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj cukinię i przekrój na pół. Zrób to wzdłuż warzywa. Pozbądź się wszystkich pestek, a miąższ pokrój w drobną kostkę.
  2. Warzywo przełóż do garnka, zasyp cukrem i odstaw na około 1,5 godziny, aż puści sok.
  3. Ustaw garnek na palniku i trzymaj go na małym ogniu do czasu zagotowania.
  4. Dodaj sok i skórkę z cytryny, a także cukier wanilinowy. Wymieszaj i gotuj około 30 minut.
  5. Wsyp galaretkę, wymieszaj dokładnie i gotuj kolejne 5-10 minut.
  6. Gorący dżem nakładaj do wyparzonych słoików, zakręcaj i odstawiaj do góry dnem do ostygnięcia.

Jak podawać dżem z cukinii?

Dżem z cukinii jest uniwersalny. Możesz go dodawać praktycznie do wszystkiego. Pasuje do najzwyklejszych kanapek z masłem, placków lub gofrów. Można nim przełożyć biszkopt i zrobić obłędne ciasto, dodawać do serników na zimno czy deserów w pucharkach. Świetnie komponuje się też z deską serów pleśniowych i pieczonym mięsem, nadając potrawom delikatnie słodki akcent.

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża