Moja rodzina pokochała dżem z cukinii. Na jabłkowy nie chcą już nawet patrzeć
Dżem z cukinii zaskakuje smakiem i aromatem, a jednocześnie jest prosty w przygotowaniu. To idealny sposób na wykorzystanie letnich warzyw w zupełnie nowym wydaniu, które zachwyci domowników i będzie świetnym dodatkiem nie tylko do pieczywa.
Choć większość osób kojarzy dżem z owocami, dżem z cukinii udowadnia, że warzywa również mogą być bazą pysznych, słodkich przetworów. Brzmi szokująco, prawda? Ale udowodnię ci, że taki warzywny dżem może konkurować z innymi i nawet z nimi wygrać. Ma delikatny smak, który można wzbogacić nutą cytrusów lub wanilii, a przy tym świetnie komponuje się zarówno z deserami, jak i potrawami wytrawnymi.
Wybierając młode cukinie, uzyskasz idealnie gładką konsystencję lub dżem z wyczuwalnymi kawałkami warzywa. Można nim smarować kanapki, nadziewać naleśniki, a nawet dodawać do serów czy mięs. Robi się go szybko, a efektem można cieszyć się przez całą jesień i zimę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Krem z cukinii
Jak przygotować warzywa na dżem z cukinii?
Przede wszystkim zwracaj uwagę na wielkość cukinii. Najlepsze będą te nieduże. Mają delikatny miąższ i niewielkie pestki, dzięki czemu nie trzeba ich długo obierać ani czyścić. Jeśli jednak zależy ci na gładkiej konsystencji, pozbądź się wszelkich pestek. Cukinię można pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Ważne, by warzywo było świeże, jędrne i pozbawione uszkodzeń.
Składniki:
- 1 kg cukinii,
- pół szklanki cukru,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- opakowanie galaretki cytrynowej.
Sposób przygotowania:
- Umyj cukinię i przekrój na pół. Zrób to wzdłuż warzywa. Pozbądź się wszystkich pestek, a miąższ pokrój w drobną kostkę.
- Warzywo przełóż do garnka, zasyp cukrem i odstaw na około 1,5 godziny, aż puści sok.
- Ustaw garnek na palniku i trzymaj go na małym ogniu do czasu zagotowania.
- Dodaj sok i skórkę z cytryny, a także cukier wanilinowy. Wymieszaj i gotuj około 30 minut.
- Wsyp galaretkę, wymieszaj dokładnie i gotuj kolejne 5-10 minut.
- Gorący dżem nakładaj do wyparzonych słoików, zakręcaj i odstawiaj do góry dnem do ostygnięcia.
Jak podawać dżem z cukinii?
Dżem z cukinii jest uniwersalny. Możesz go dodawać praktycznie do wszystkiego. Pasuje do najzwyklejszych kanapek z masłem, placków lub gofrów. Można nim przełożyć biszkopt i zrobić obłędne ciasto, dodawać do serników na zimno czy deserów w pucharkach. Świetnie komponuje się też z deską serów pleśniowych i pieczonym mięsem, nadając potrawom delikatnie słodki akcent.