PrzepisDania mięsneNacinam, wkładam kilka składników i zawijam. Ten obiad zasługuje na medal

Nacinam, wkładam kilka składników i zawijam. Ten obiad zasługuje na medal

Zapomnij o nudnych piersiach w panierce. Ten przepis sprawi, że na nowo rozkochasz się w kurczaku. Przygotowanie jest naprawdę proste, a samo danie jest efektowne i smaczne.

Kurczak z boczkie, serem i ostrą papryczką
Kurczak z boczkie, serem i ostrą papryczką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Piersi z kurczaka to mięso, które najczęściej ląduje w moim koszyku podczas zakupów. Delikatny smak pozwala na wiele smacznych eksperymentów, takich jak faszerowane filety z dodatkiem boczku oraz sera. Całość podkręcam dodatkowo ostrym akcentem w postaci papryczki jalapeno. Jest ciekawie, niesztampowo, smacznie i przy tym naprawdę prosto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczy pięć składników. Na widok tego deseru dietetycy biją brawo

Faszerowane piersi z kurczaka

To danie, które przy minimalnym wysiłku daje niesamowity efekt. Piersi z kurczaka z boczkiem i ostrą papryczką świetnie sprawdzą się na szybki obiad, ciepłą kolację lub imprezowe danie. Dzięki prostym dodatkom nudny kurczak staje się rarytasem.

Kurczak hasselback z boczkiem, papryczką oraz serem
Kurczak hasselback z boczkiem, papryczką oraz serem© Adobe Stock

Plastry boczku sprawiają, że mięso z kurczaka jest soczyste i kruche. Papryczka podkręca smak, wprowadzając element zaskoczenia. Jeśli do tego dorzucimy jeszcze ser, mamy danie po prostu idealne.

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka,
  • 8 plasterków boczku,
  • 100 g startego sera cheddar,
  • 2-3 papryczki jalapeno,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • pół łyżeczki suszonego czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Piersi ułóż na desce do krojenia i natnij w odstępach około 1-1,5 cm, tworząc kieszonki.
  2. W małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, słodką paprykę, ostrą paprykę, czosnek w proszku, sól i pieprz.
  3. Powstałą mieszanką dokładnie natrzyj mięso tak, by znalazła się również wewnątrz kieszonek.
  4. Do każdego nacięcia włóż pół plasterka boczku, starty ser oraz pokrojone w plasterki papryczkę jalapeno. Lekko dociśnij składniki.
  5. Przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20-30 minut. Czas pieczenia zależy od tego, jak gruby jest filet z kurczaka.

Gotowe piersi podaj z ulubionymi dodatkami, na przykład frytkami i domowym colesławem. Możesz dodatkowo udekorować posiekaną natkę pietruszki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie