Nacinam, wkładam kilka składników i zawijam. Ten obiad zasługuje na medal

Zapomnij o nudnych piersiach w panierce. Ten przepis sprawi, że na nowo rozkochasz się w kurczaku. Przygotowanie jest naprawdę proste, a samo danie jest efektowne i smaczne.

Kurczak z boczkie, serem i ostrą papryczkąKurczak z boczkie, serem i ostrą papryczką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Piersi z kurczaka to mięso, które najczęściej ląduje w moim koszyku podczas zakupów. Delikatny smak pozwala na wiele smacznych eksperymentów, takich jak faszerowane filety z dodatkiem boczku oraz sera. Całość podkręcam dodatkowo ostrym akcentem w postaci papryczki jalapeno. Jest ciekawie, niesztampowo, smacznie i przy tym naprawdę prosto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczy pięć składników. Na widok tego deseru dietetycy biją brawo

Faszerowane piersi z kurczaka

To danie, które przy minimalnym wysiłku daje niesamowity efekt. Piersi z kurczaka z boczkiem i ostrą papryczką świetnie sprawdzą się na szybki obiad, ciepłą kolację lub imprezowe danie. Dzięki prostym dodatkom nudny kurczak staje się rarytasem.

Kurczak hasselback z boczkiem, papryczką oraz serem
Kurczak hasselback z boczkiem, papryczką oraz serem © Adobe Stock

Plastry boczku sprawiają, że mięso z kurczaka jest soczyste i kruche. Papryczka podkręca smak, wprowadzając element zaskoczenia. Jeśli do tego dorzucimy jeszcze ser, mamy danie po prostu idealne.

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka,
  • 8 plasterków boczku,
  • 100 g startego sera cheddar,
  • 2-3 papryczki jalapeno,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • pół łyżeczki suszonego czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Piersi ułóż na desce do krojenia i natnij w odstępach około 1-1,5 cm, tworząc kieszonki.
  2. W małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, słodką paprykę, ostrą paprykę, czosnek w proszku, sól i pieprz.
  3. Powstałą mieszanką dokładnie natrzyj mięso tak, by znalazła się również wewnątrz kieszonek.
  4. Do każdego nacięcia włóż pół plasterka boczku, starty ser oraz pokrojone w plasterki papryczkę jalapeno. Lekko dociśnij składniki.
  5. Przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20-30 minut. Czas pieczenia zależy od tego, jak gruby jest filet z kurczaka.

Gotowe piersi podaj z ulubionymi dodatkami, na przykład frytkami i domowym colesławem. Możesz dodatkowo udekorować posiekaną natkę pietruszki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję