Nacinam, wkładam kilka składników i zawijam. Ten obiad zasługuje na medal
Zapomnij o nudnych piersiach w panierce. Ten przepis sprawi, że na nowo rozkochasz się w kurczaku. Przygotowanie jest naprawdę proste, a samo danie jest efektowne i smaczne.
Piersi z kurczaka to mięso, które najczęściej ląduje w moim koszyku podczas zakupów. Delikatny smak pozwala na wiele smacznych eksperymentów, takich jak faszerowane filety z dodatkiem boczku oraz sera. Całość podkręcam dodatkowo ostrym akcentem w postaci papryczki jalapeno. Jest ciekawie, niesztampowo, smacznie i przy tym naprawdę prosto.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wystarczy pięć składników. Na widok tego deseru dietetycy biją brawo
Faszerowane piersi z kurczaka
To danie, które przy minimalnym wysiłku daje niesamowity efekt. Piersi z kurczaka z boczkiem i ostrą papryczką świetnie sprawdzą się na szybki obiad, ciepłą kolację lub imprezowe danie. Dzięki prostym dodatkom nudny kurczak staje się rarytasem.
Plastry boczku sprawiają, że mięso z kurczaka jest soczyste i kruche. Papryczka podkręca smak, wprowadzając element zaskoczenia. Jeśli do tego dorzucimy jeszcze ser, mamy danie po prostu idealne.
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka,
- 8 plasterków boczku,
- 100 g startego sera cheddar,
- 2-3 papryczki jalapeno,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- pół łyżeczki suszonego czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Piersi ułóż na desce do krojenia i natnij w odstępach około 1-1,5 cm, tworząc kieszonki.
- W małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, słodką paprykę, ostrą paprykę, czosnek w proszku, sól i pieprz.
- Powstałą mieszanką dokładnie natrzyj mięso tak, by znalazła się również wewnątrz kieszonek.
- Do każdego nacięcia włóż pół plasterka boczku, starty ser oraz pokrojone w plasterki papryczkę jalapeno. Lekko dociśnij składniki.
- Przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20-30 minut. Czas pieczenia zależy od tego, jak gruby jest filet z kurczaka.
Gotowe piersi podaj z ulubionymi dodatkami, na przykład frytkami i domowym colesławem. Możesz dodatkowo udekorować posiekaną natkę pietruszki. Smacznego!