Najdroższy hot-dog w Polsce. Przy cenie złapiesz się za głowę, ale jeden składnik ją uzasadnia

Mimo że cena tego hot-doga przyprawia o zawrót głowy, to chętnych na jego skosztowanie nie brakuje. Co sprawiło, że za przysmak z Sopotu trzeba zapłacić niemal sto złotych? Spośród wielu ciekawych składników, jeden wyróżnia się najbardziej. To właśnie on winduje cenę. 

ObrazekNajdroższy hot-dog w Polsce jest wyjątkowy pod każdym względem - Pyszności; foto: Facebook: Polska Kiełbasa SOPOT

Nadbałtyckie paragony grozy to coś, do czego zdążyliśmy się już nieco przyzwyczaić. Żeby zjeść na mieście, turyści spędzający wolny czas w tamtych rejonach muszą uzbroić się w naprawdę gruby portfel. Ci z kolei, którzy chcą nieco zaoszczędzić, mogą zawsze zaspokoić apetyt, na przykład zamawiając hot-doga. Jeśli jednak kierują się względami ekonomicznymi, to lepiej niech uważają na pewną sopocką restaurację...

Hot-dog za stówkę

Sprzedawany w restauracji "Polska Kiełbasa" hot-dog kosztuje dokładnie 99,99 zł. Już po nazwie tego dania można podejrzewać, że nie jest to zwykła bułka z parówką. Złota kiełbasa, bo takie miano nadano tej przekąsce, to coś o wiele więcej. Widać to po pierwsze po składnikach, a po drugie — po tym, kto je skomponował.

Właścicielem i szefem kuchni "Polskiej Kiełbasy" jest nie kto inny, a Szymon Czerwiński, finalista "MasterChefa", który swoją wiedzę gastronomiczną zdobywał między innymi w słynnej paryskiej szkole kucharskiej Le Cordon Bleu. Po zakończonej przygodzie z popularnym telewizyjnym show kucharz postanowił spróbować swoich sił najpierw w Warszawie, a później w Trójmieście. To właśnie tam funkcjonuje "Polska Kiełbasa", gdzie serwowany jest słynny hot-dog za prawie sto złotych.

Skład złotego hot-doga

Nazwa tej wyjątkowej przekąski stworzonej przez Szymona Czerwińskiego nie jest bynajmniej przypadkowa. W składzie, poza czarną bułką, polską kiełbasą z grilla, zasmażaną kapustą kiszoną, chipsem z boczku, majonezem truflowym i orzeszkami ziemnymi, znajdziemy bowiem... jadalne płatki 23-karatowego złota. To sporo wyjaśnia, prawda?

Na uwagę zasługuje tu również pierwszoplanowy aktor tego dania, czyli kiełbasa we własnej osobie. Jak widzisz, Szymon Czerwiński nie chciał stawiać tu na żadnego rodzaju niezdrowe parówki. Jego wybór padł więc na krajowy wyrób mięsny o doskonałym smaku i składzie. Walory smakowe złotego hot-doga docenili już mieszkańcy Sopotu i Warszawy — być może teraz przyszła pora na resztę kraju?

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć