WAŻNE
TERAZ

Zmiana na pozycji lidera i "walka o przekroczenie progu". Mamy nowy sondaż

Najgorszy dodatek do rosołu. Niestety, nadal szalenie popularny w naszej kuchni

Czy wiesz, jaki jest najgorszy dodatek do rosołu? Okazuje się, że jest on wyjątkowo szkodliwy dla naszego zdrowia. Większość polaków korzysta z niego na co dzień, podczas przyrządzania różnych potraw. Przeczytaj nasz artykuł i sprawdź czego unikać, a przynajmniej znacznie ograniczyć w diecie. 

ObrazekNajgorsze, co możesz dodać do rosołu - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Najgorszy dodatek do rosołu

Obrazek
Rosol - Pyszności / Źródło: canva.com

Rosół to tradycyjna polska zupa, która powstaje z warzyw i kurczaka. Często spożywamy ją na obiad. Danie to wyróżnia się wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi. Jest bogatym źródłem witamin oraz minerałów. W związku z tym rewelacyjnie wspomaga nasz układ odpornościowy.

Niestety często dodajemy do rosołu jeden, wyjątkowo toksyczny składnik. Jest nim "jarzynka". Ta słona przyprawa często sprzedawana i reklamowana jako wręcz stworzona do rosołu. Odznacza się ona dużą zawartością glutaminianu sodu. Składnik ten odpowiedzialny jest za wzmocnienie smaku i zapachu potrawy. Jak jego obecność wpływa na nasze zdrowie?

Glutaminian sodu

Obrazek
Jarzynka - Pyszności; Foto: canva.com

Glutaminian sodu to inaczej sól sodowa kwasu glutaminowego. Często znajduje się w przetworzonej żywności. Znajdziemy go w zupkach instant, chipsach, czy kotletach sojowych. Składnik ten oznaczany jest symbolem E621. W związku z tym warto czytać etykiety produktów, przed ich zakupem.

Dodatkowo glutaminian może być również obecny w kosmetykach, takich jak szampon, czy mydło. Oprócz tego składnik ten występuje naturalnie w np. pomidorach

Szkodliwość gotowych mieszanek

Spożywanie dużej ilości glutaminianu sodu negatywnie wpływa na nasze zdrowie. W konsekwencji składnik ten może wywołać bóle brzucha bądź głowy. Nierzadko zdarza się, że po spożyciu tej substancji, na naszej skórze pojawia się pokrzywka.

Jeśli jemy żywność zawierającą spore dawki glutaminianu sodu, narażamy się na uszkodzenia mózgu. Podejrzewa się, że składnik ten może prowadzić również do rozwoju choroby Alzheimera.

Nadmiar glutaminianu sodu negatywnie wpływa na nasze zdrowie. W związku z tym warto sprawdzać skład produktów. Dodatkowo polecamy zamiast "jarzynki", użyć do rosołu naturalnych przypraw. Dzięki temu nasze danie będzie wyjątkowo zdrowe i smaczne.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zupę krem z marchewką i imbirem krok po kroku:

Wybrane dla Ciebie

Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad