Najgorszy dodatek do rosołu. Niestety, nadal szalenie popularny w naszej kuchni

Czy wiesz, jaki jest najgorszy dodatek do rosołu? Okazuje się, że jest on wyjątkowo szkodliwy dla naszego zdrowia. Większość polaków korzysta z niego na co dzień, podczas przyrządzania różnych potraw. Przeczytaj nasz artykuł i sprawdź czego unikać, a przynajmniej znacznie ograniczyć w diecie. 

ObrazekNajgorsze, co możesz dodać do rosołu - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Najgorszy dodatek do rosołu

Obrazek
Rosol - Pyszności / Źródło: canva.com

Rosół to tradycyjna polska zupa, która powstaje z warzyw i kurczaka. Często spożywamy ją na obiad. Danie to wyróżnia się wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi. Jest bogatym źródłem witamin oraz minerałów. W związku z tym rewelacyjnie wspomaga nasz układ odpornościowy.

Niestety często dodajemy do rosołu jeden, wyjątkowo toksyczny składnik. Jest nim "jarzynka". Ta słona przyprawa często sprzedawana i reklamowana jako wręcz stworzona do rosołu. Odznacza się ona dużą zawartością glutaminianu sodu. Składnik ten odpowiedzialny jest za wzmocnienie smaku i zapachu potrawy. Jak jego obecność wpływa na nasze zdrowie?

Glutaminian sodu

Obrazek
Jarzynka - Pyszności; Foto: canva.com

Glutaminian sodu to inaczej sól sodowa kwasu glutaminowego. Często znajduje się w przetworzonej żywności. Znajdziemy go w zupkach instant, chipsach, czy kotletach sojowych. Składnik ten oznaczany jest symbolem E621. W związku z tym warto czytać etykiety produktów, przed ich zakupem.

Dodatkowo glutaminian może być również obecny w kosmetykach, takich jak szampon, czy mydło. Oprócz tego składnik ten występuje naturalnie w np. pomidorach

Szkodliwość gotowych mieszanek

Spożywanie dużej ilości glutaminianu sodu negatywnie wpływa na nasze zdrowie. W konsekwencji składnik ten może wywołać bóle brzucha bądź głowy. Nierzadko zdarza się, że po spożyciu tej substancji, na naszej skórze pojawia się pokrzywka.

Jeśli jemy żywność zawierającą spore dawki glutaminianu sodu, narażamy się na uszkodzenia mózgu. Podejrzewa się, że składnik ten może prowadzić również do rozwoju choroby Alzheimera.

Nadmiar glutaminianu sodu negatywnie wpływa na nasze zdrowie. W związku z tym warto sprawdzać skład produktów. Dodatkowo polecamy zamiast "jarzynki", użyć do rosołu naturalnych przypraw. Dzięki temu nasze danie będzie wyjątkowo zdrowe i smaczne.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zupę krem z marchewką i imbirem krok po kroku:

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji