PrzepisZupyNastaw wieczorem, a jutro będziesz mieć aromatyczny rosół bez gotowania. To patent Strzelczyka

Nastaw wieczorem, a jutro będziesz mieć aromatyczny rosół bez gotowania. To patent Strzelczyka

Rosół to podstawa niedzielnego obiadu w wielu domach. Jak mantrę powtarza się, że powinien gotować się przynajmniej kilka godzin. Tomasz Strzelczyk zdradził sposób na to, by wyciągnąć z mięsa i warzyw wszystko to, co najlepsze.

Rosół Tomasza Strzelczyka
Rosół Tomasza Strzelczyka
Źródło zdjęć: © Canva, YouTube

Pyrkanie na małym ogniu to klucz do sukcesu. Już od samego rana w niedzielę słychać brzdękanie garnków, nalewanie wody i skrobanie warzyw. Znany w sieci kulinarny twórca Tomasz Strzelczyk za gotowanie rosołu zabiera się w sobotę wieczorem. Nie oznacza to jednak, że dla zupy zarywa noc. Z pomocą przychodzi mu piekarnik. Rosół, który nie wymaga gotowania, brzmi zdecydowanie niecodziennie, ale okazuje się, że nie tylko ułatwia przygotowanie obiadu, ale również smakuje obłędnie. Wolne i długie pieczenie wydobywa wszystko to, co najlepsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przedwojenne kotlety śledziowe. Obiad idealny na postny dzień

Nocny rosół Tomasza Strzelczyka

Tradycyjnie rosół kojarzy się z długim gotowaniem przed niedzielnym obiadem. Wstajemy wcześnie, by przygotować składniki i ugotować tę pyszną zupę. Dzięki odpowiednim dodatkom zawsze smakuje wyśmienicie. Tomasz Strzelczyk sprytnie ominął ten proces, przygotowując rosół w piekarniku.

Rosół nocny wyjdzie pyszny i aromatyczny
Rosół nocny wyjdzie pyszny i aromatyczny© Pixabay

Zupa nazywana jest "nocnym rosołem", ponieważ, jak wyjaśnia prowadzący kanał "Oddasz Fartucha", "gotuje się całą noc w piekarniku". Ten nietypowy przepis na najpopularniejszą polską zupę zaskakuje swoją prostotą. Bez pilnowania, zaglądania i przede wszystkim bez zajętego przez pół dnia palnika na kuchence.

Składniki:

  • 4 l wody,
  • 1 podzielony na porcje kurczak,
  • kawałek kaczki,
  • kawałek wołowiny,
  • kilka kurzych łapek,
  • włoszczyzna,
  • 1 cebula,
  • 3 liście laurowe,
  • 8 ziaren ziela angielskiego,
  • 15 ziaren czarnego pieprzu,
  • świeży lub suszony lubczyk,
  • 2 łyżki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Włoszczyzną obierz. Marchewki oraz pietruszki przekrój na pół.
  2. Cebulę opal nad palnikiem. Jeśli masz płytę indukcyjną, podpiecz ją na suchej patelni.
  3. Do dużego garnka dodaj mięso, warzywa oraz przyprawy i zalej całość wodą.
  4. Ustaw piekarnik na 110/115 stopni Celsjusza i na 15 godzin. W tym czasie możesz zająć się innymi sprawami lub po prostu pójść spać.
  5. Nie musisz co chwilę sprawdzać rosołu. Po wyjęciu garnka z piekarnika zbierz wszystko, co nagromadziło się na wierzchu.

Nocny rosół najlepiej smakuje z domowym makaronem. Możesz sięgnąć także po pokrojone w paski naleśniki. Smacznego!

przepisrosółTomasz Strzelczyk

Wybrane dla Ciebie