Nastaw wieczorem, a jutro będziesz mieć aromatyczny rosół bez gotowania. To patent Strzelczyka
Rosół to podstawa niedzielnego obiadu w wielu domach. Jak mantrę powtarza się, że powinien gotować się przynajmniej kilka godzin. Tomasz Strzelczyk zdradził sposób na to, by wyciągnąć z mięsa i warzyw wszystko to, co najlepsze.
Pyrkanie na małym ogniu to klucz do sukcesu. Już od samego rana w niedzielę słychać brzdękanie garnków, nalewanie wody i skrobanie warzyw. Znany w sieci kulinarny twórca Tomasz Strzelczyk za gotowanie rosołu zabiera się w sobotę wieczorem. Nie oznacza to jednak, że dla zupy zarywa noc. Z pomocą przychodzi mu piekarnik. Rosół, który nie wymaga gotowania, brzmi zdecydowanie niecodziennie, ale okazuje się, że nie tylko ułatwia przygotowanie obiadu, ale również smakuje obłędnie. Wolne i długie pieczenie wydobywa wszystko to, co najlepsze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przedwojenne kotlety śledziowe. Obiad idealny na postny dzień
Nocny rosół Tomasza Strzelczyka
Tradycyjnie rosół kojarzy się z długim gotowaniem przed niedzielnym obiadem. Wstajemy wcześnie, by przygotować składniki i ugotować tę pyszną zupę. Dzięki odpowiednim dodatkom zawsze smakuje wyśmienicie. Tomasz Strzelczyk sprytnie ominął ten proces, przygotowując rosół w piekarniku.
Zupa nazywana jest "nocnym rosołem", ponieważ, jak wyjaśnia prowadzący kanał "Oddasz Fartucha", "gotuje się całą noc w piekarniku". Ten nietypowy przepis na najpopularniejszą polską zupę zaskakuje swoją prostotą. Bez pilnowania, zaglądania i przede wszystkim bez zajętego przez pół dnia palnika na kuchence.
Składniki:
- 4 l wody,
- 1 podzielony na porcje kurczak,
- kawałek kaczki,
- kawałek wołowiny,
- kilka kurzych łapek,
- włoszczyzna,
- 1 cebula,
- 3 liście laurowe,
- 8 ziaren ziela angielskiego,
- 15 ziaren czarnego pieprzu,
- świeży lub suszony lubczyk,
- 2 łyżki soli.
Sposób przygotowania:
- Włoszczyzną obierz. Marchewki oraz pietruszki przekrój na pół.
- Cebulę opal nad palnikiem. Jeśli masz płytę indukcyjną, podpiecz ją na suchej patelni.
- Do dużego garnka dodaj mięso, warzywa oraz przyprawy i zalej całość wodą.
- Ustaw piekarnik na 110/115 stopni Celsjusza i na 15 godzin. W tym czasie możesz zająć się innymi sprawami lub po prostu pójść spać.
- Nie musisz co chwilę sprawdzać rosołu. Po wyjęciu garnka z piekarnika zbierz wszystko, co nagromadziło się na wierzchu.
Nocny rosół najlepiej smakuje z domowym makaronem. Możesz sięgnąć także po pokrojone w paski naleśniki. Smacznego!