PoradyNie każde mięso nadaje się na grilla. Zwróć uwagę na ważny szczegół

Nie każde mięso nadaje się na grilla. Zwróć uwagę na ważny szczegół

Pyszności - Fot. Unsplash
Pyszności - Fot. Unsplash
Katarzyna Gileta
24.06.2023 18:15, aktualizacja: 27.06.2023 14:26

Wraz z nadejściem ciepłych dni, większość z nas zaczyna myśleć o organizacji pikników, grilla i spotkań na świeżym powietrzu. Sezon na grilla trwa, a wśród podstawowych dań nie może zabraknąć, kiełbasy, kaszanki czy karkówki. W przygotowaniach do letniego grillowania warto zwrócić uwagę na to, co ląduje na naszym ruszcie. Nasze wybory mogą wpłynąć na nasze zdrowie i środowisko. Jak więc wybrać mięso na grilla?

Coraz więcej ludzi zaczyna zwracać uwagę na jakość mięsa i jego pochodzenie. W tym kontekście warto zastanowić się nad ekologicznymi produktami na grilla, które są nie tylko smaczniejsze, ale również nie zawierają nadmiaru substancji dodatkowych.

Według ekspertów, mięso i wyroby mięsne pochodzące z ekologicznych źródeł są bardziej wartościowe niż mięso czy produkty wytworzone z mięsa z hodowli przemysłowych. Jak wyjaśnia Joanna Rembecka, Ekspert ds. Prawa Żywnościowego:

Ekologiczny chów zwierząt odbywa się w warunkach możliwie zbliżonych do naturalnych, a jego zasady i rygorystyczne wymogi są ściśle uregulowane obowiązującymi przepisami prawa. Producenci ekologiczni podlegają nie tylko standardowemu nadzorowi organów urzędowej kontroli żywności, ale dodatkowo kontroli jednostek certyfikujących w systemie rolnictwa ekologicznego.

Mięso na grilla - jak wybrać?

Przede wszystkim, warto zauważyć, że wyroby mięsne, które możemy znaleźć na sklepowych półkach, często zawierają wiele substancji, które w nadmiarze lub w zetknięciu z wysoką temperaturą mogą być potencjalnie szkodliwe. Jednym z takich składników jest azotyn, który jest używany jako konserwant, w szczególności w przemysłowej produkcji.

Dania z grilla - Pyszności; źródło: Adobe
Dania z grilla - Pyszności; źródło: Adobe

Azotyn sodu oraz azotyn potasu pełnią funkcję substancji konserwujących i w stosowane są w przetwórstwie mięsa od bardzo dawna, w procesie peklowania. Z tego względu znajdziemy je również w wykazie składników wielu produktów określonych jako „tradycyjne” czy nawet „domowe”. W przetwórstwie mięsa ekologicznego ich zastosowanie jest także dozwolone, jednakże ich ilość jest ściśle limitowana. Mimo iż obserwujemy trend poszukiwania przez konsumentów wyrobów mięsnych bez substancji konserwujących, niewielu producentów decyduje się jednak na rezygnację z tego dodatku akurat w przypadku kiełbas, które zwyczajowo serwujemy z grilla.

Kiełbasa może zamienić się w truciznę na ruszcie

Wybierając kiełbasę na grilla, warto zadbać o to, aby w jej składzie nie znajdowały się azotyny. O ile azotyny niezmiennie widnieją na liście substancji dodatkowych dopuszczonych do stosowania w przetwórstwie żywności, o tyle nie należy grillować produktów, które je zawierają. Podczas grillowania w wysokiej temperaturze, w produktach zawierających azotyny mogą powstawać szkodliwe dla zdrowia nitrozaminy. Warto zatem pamiętać, żeby na grilla wybierać kiełbasy o jak najprostszym składzie – mówi Joanna Rembecka.

Wybierając mięso na grilla, powinniśmy zwrócić uwagę nie tylko na jego pochodzenie, ale także na sposób przygotowania. Ważne jest, aby unikać nadmiernego przypalania mięsa, ponieważ wówczas powstają szkodliwe substancje, takie jak aminy heterocykliczne, które są potencjalnymi czynnikami rakotwórczymi.

Ekologiczne mięso - jak je rozpoznać?

Przed rozpoczęciem grillowego szaleństwa, dobrym krokiem jest poszukanie produktów ekologicznych ze znakiem „zielonego listka” i dotyczy to nie tylko mięsa, ale również wyrobów mięsnych, w tym w szczególności kiełbas i kaszanek, które spożywane są w największej ilości właśnie podczas letniego grillowania.

Kiełbasa z grilla- Pyszności, źródło: Pixabay
Kiełbasa z grilla- Pyszności, źródło: Pixabay

Warto pamiętać, że wybierając ekologiczne mięso, pomagamy również ochronić środowisko.

Rolnicy nie chodzą na skróty, hodują zwierzęta w tempie zamierzonym przez naturę i niczego nie przyspieszają. Hodowle ekologiczne są prowadzone w sposób zrównoważony, co oznacza, że ziemia, powietrze i woda są lepiej chronione. Warto także pamiętać, że ekologiczne wyroby mięsne czy samo mięso, to produkty pochodzące z gospodarstw, w których zwierzęta są karmione certyfikowanymi, ekologicznymi paszami.

- wyjaśnia Damian Kopecki, CEO Mięsnej Paczki.  Jednak to nie wszystkie argumenty, które skłaniają do zmiany sposobu żywienia na eko! Okazuje się, że ekologiczne mięso na grilla jest także znacznie smaczniejsze niż to pochodzące z przemysłowych hodowli.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także