Nie kefir i nie maślanka. Biorę jogurt grecki i w kwadrans mam górę puszystych racuchów z patelni

Jeśli doceniasz rozwiązania oszczędne w środkach, proste, może nawet niewymagające, koniecznie zapisz sobie ten przepis. W lecie, kiedy temperatury nie zachęcają do spędzania czasu nad parującymi garnkami, receptura na racuchy jogurtowe będzie jak znalazł.

Racuchy jogurtoweRacuchy jogurtowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Puszyste i lekkie, w sam raz na drugie śniadanie, deser czy podwieczorek. Powiedzieć, że uwielbiamy racuchy, to jak nic nie powiedzieć. Jednak zamiast drożdżowych, których przygotowanie zajmuje sporo czasu, wypróbuj racuchy jogurtowe. Kiedy mam ochotę na coś słodkiego, łączę jogurt z jajkiem i jogurtem. Po chwili góra pysznych placuszków gotowa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cukinię podaję na chrupko z miodem i fetą. Warzywna przekąska zachwyca smakiem i prostotą

Szybkie jogurtowe racuchy. Deser gotowy w kilka chwil

Racuchom z reguły trzeba poświęcić kilka chwil, gdyż te tradycyjne wymagają przygotowania zaczynu i potrzebują czasu na wyrośnięcie. Jeśli jednak naszła cię ochota na racuchy, ale wraz z tą ochotą nie wstąpiły w ciebie dodatkowe pokłady energii, zrób leniwe placuszki na szybko. Weź z lodówki jogurt i jajka, dodaj kilka łyżek mąki, a po chwili będziesz cieszyć górą pysznych racuchów.

Jogurtowe racuchy mają delikatny smak i lekką konsystencję. Skomponuj je jak chcesz: z czekoladą, dżemem, kakao czy cukrem pudrem. W okresie, kiedy dostępne są sezonowe owoce, polecamy podać jogurtowe racuchy z dodatkiem świeżynek i orzechów.

Racuchy jogurtowe możesz podać w dowolny sposób
Racuchy jogurtowe możesz podać w dowolny sposób © Canva | Sydney Troxell

Racuchy jogurtowe. Przepis

Składniki:

  • 250 g jogurtu greckiego,
  • 3 jajka,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Jajka wymieszaj z cukrem waniliowym, pod koniec stopniowo zacznij dodawać jogurt grecki.
  2. Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sól. Mieszaj całość, aż powstanie gładkie, gęste ciasto.
  3. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu, a następnie smaż niewielkie placuszki po 3 minuty z każdej strony.
  4. Gotowe jogurtowe racuchy odkładaj na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  5. Racuchy podawaj z ulubionymi dodatkami: owocami, syropami, cukrem pudrem czy czekoladą lub dżemem.
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥