Góralska "viagra" hitem lata? Blogerka z Zakopanego poleca tradycyjny napój dla zdrowia

Żętyca, bo o tym napitku mowa, to z nazwy raczej mało rozpoznawalny produkt z Podhala. Większość turystów zajada się bowiem oscypkami z żurawiną czy zakręconymi ziemniakami, a o dobrych napojach zapomina. Lady Kitchen, propagatorka kuchni tradycyjnej tamtych regionów, na swoich kanałach social media poleca produkt ściśle związany z produkcją oscypków i wyjaśnia, jak można go wykorzystać w kuchni.

Żętyca - podhalański napój o wyjątkowych właściwościachŻętyca - podhalański napój o wyjątkowych właściwościach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Żętyca pochodzi z Podhala oraz Żywiecczyzny i jest produktem ubocznym powstającym podczas wytwarzania serów owczych. Na początku XX wieku była uznawana za produkt leczniczy i często wykorzystywano ją podczas kuracji uzdrowiskowych. Z tego powodu można ją było spotkać w wielu placówkach leczniczych, gdzie służyła jako naturalne wsparcie dla różnych dolegliwości zdrowotnych. Napój ten był ceniony nie tylko przez górali, ale i przez kuracjuszy, którzy odwiedzali górskie uzdrowiska.

Właściwości żętycy - dlaczego warto ją pić

Żętyca jest bogata w różnorodne minerały i witaminy, które korzystnie wpływają na zdrowie. Zawiera duże ilości wapnia i fosforu, co czyni ją doskonałym środkiem na wzmocnienie kości. Dodatkowo, w napoju tym znajdują się witaminy z grupy B, które wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego oraz poprawiają metabolizm.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tradycyjne moskole z bryndzą. Przepis na podhalański przysmak

I to podkreśla też Lady Kitchen w swoim wpisie. Przy okazji negując, że każdorazowe spożycie napoju kończy się rewolucjami żołądkowymi. Idzie nawet o krok dalej podpowiadając, że można zaciągnąć tym płynem kwaśnicę czy podać z sałatą.

Zapytacie co z opowieściami i sławetnych "biegach do toalety" (jak ktoś zdąży), po wypiciu żętycy? Niewprawione i wrażliwe żołądki mogą odczuć skutki, ale w rozmiarach dużo mniejszych niż miejskie legendy. Żętyca ma też swoje miejsce w kuchni - na szałasach kwaśnica, ta prawdziwa, była zaciągana zyntycą, Sałaciorka zabielana zyntyca też ma wyjątkowy smak. Zyntyca dla mniej najlepsza jest zimna i lekko kwaśna, ale są miłośnicy ciepłej, słodkiej.

Lady Kitchen [Facebook]

Żętyca jak energetyk i afrodyzjak

Znana jest ze swojego pozytywnego wpływu na siły witalne i wytrzymałość. Napój ten jest również uważany za naturalny afrodyzjak. Dzięki swojemu unikalnemu smakowi i konsystencji, ma specyficzny charakter, który może nie przypaść każdemu do gustu, jednak jego zdrowotne właściwości rekompensują nietypowy smak. Zamiast więc od razu sięgać po medykamenty, kiedy jest możliwość sięgnąć po ten rodzaj nabiału latem, warto taką okazję wykorzystać.

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem