Góralska "viagra" hitem lata? Blogerka z Zakopanego poleca tradycyjny napój dla zdrowia

Żętyca, bo o tym napitku mowa, to z nazwy raczej mało rozpoznawalny produkt z Podhala. Większość turystów zajada się bowiem oscypkami z żurawiną czy zakręconymi ziemniakami, a o dobrych napojach zapomina. Lady Kitchen, propagatorka kuchni tradycyjnej tamtych regionów, na swoich kanałach social media poleca produkt ściśle związany z produkcją oscypków i wyjaśnia, jak można go wykorzystać w kuchni.

Żętyca - podhalański napój o wyjątkowych właściwościachŻętyca - podhalański napój o wyjątkowych właściwościach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Żętyca pochodzi z Podhala oraz Żywiecczyzny i jest produktem ubocznym powstającym podczas wytwarzania serów owczych. Na początku XX wieku była uznawana za produkt leczniczy i często wykorzystywano ją podczas kuracji uzdrowiskowych. Z tego powodu można ją było spotkać w wielu placówkach leczniczych, gdzie służyła jako naturalne wsparcie dla różnych dolegliwości zdrowotnych. Napój ten był ceniony nie tylko przez górali, ale i przez kuracjuszy, którzy odwiedzali górskie uzdrowiska.

Właściwości żętycy - dlaczego warto ją pić

Żętyca jest bogata w różnorodne minerały i witaminy, które korzystnie wpływają na zdrowie. Zawiera duże ilości wapnia i fosforu, co czyni ją doskonałym środkiem na wzmocnienie kości. Dodatkowo, w napoju tym znajdują się witaminy z grupy B, które wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego oraz poprawiają metabolizm.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tradycyjne moskole z bryndzą. Przepis na podhalański przysmak

I to podkreśla też Lady Kitchen w swoim wpisie. Przy okazji negując, że każdorazowe spożycie napoju kończy się rewolucjami żołądkowymi. Idzie nawet o krok dalej podpowiadając, że można zaciągnąć tym płynem kwaśnicę czy podać z sałatą.

Zapytacie co z opowieściami i sławetnych "biegach do toalety" (jak ktoś zdąży), po wypiciu żętycy? Niewprawione i wrażliwe żołądki mogą odczuć skutki, ale w rozmiarach dużo mniejszych niż miejskie legendy. Żętyca ma też swoje miejsce w kuchni - na szałasach kwaśnica, ta prawdziwa, była zaciągana zyntycą, Sałaciorka zabielana zyntyca też ma wyjątkowy smak. Zyntyca dla mniej najlepsza jest zimna i lekko kwaśna, ale są miłośnicy ciepłej, słodkiej.

Lady Kitchen [Facebook]

Żętyca jak energetyk i afrodyzjak

Znana jest ze swojego pozytywnego wpływu na siły witalne i wytrzymałość. Napój ten jest również uważany za naturalny afrodyzjak. Dzięki swojemu unikalnemu smakowi i konsystencji, ma specyficzny charakter, który może nie przypaść każdemu do gustu, jednak jego zdrowotne właściwości rekompensują nietypowy smak. Zamiast więc od razu sięgać po medykamenty, kiedy jest możliwość sięgnąć po ten rodzaj nabiału latem, warto taką okazję wykorzystać.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska