PrzepisNie marynowane i nie w sosiku. Najlepszy sposób na pyszne kurki

Nie marynowane i nie w sosiku. Najlepszy sposób na pyszne kurki

Świeże kurki/źródło: JoannaTkaczuk/AdobeStock
Świeże kurki/źródło: JoannaTkaczuk/AdobeStock
Marzena Pęcak
06.07.2023 14:00

Szukasz ciekawego pomysłu na podanie kurek? Postaw na kiszone kurki, a nie pożałujesz. Fenomenalnie smakują, a ich przygotowanie to prawdziwa "bułka z masłem". Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie!

Sezon na kurki właśnie ruszył pełną parą. Rozpoczyna się wraz z lipcem i potrwa do października. Mamy więc trochę czasu, aby wykorzystać potencjał pysznych grzybów w pełni. I jeśli przejadły ci się już kurki w marynowanej wersji, przychodzimy z ciekawą propozycją. Już za moment dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób przygotować kurki w kiszonej wersji. Dzięki szczegółowej i sprawdzonej instrukcji z ich zrobieniem poradzi sobie nawet największy laik kulinarny!

Kurki/źródło: https://pixabay.com/
Kurki/źródło: https://pixabay.com/

Niezawodny przepis na domowe kurki kiszone

Do przygotowania pysznych grzybów w kiszonej formie oprócz samych kurek, potrzebujemy zaledwie kilku składników. Są to naprawdę podstawowe produkty, dlatego też istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że wszystkie potrzebne elementy masz już w swojej kuchni. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, aby jeszcze dziś przygotować kurkową ucztę dla całej rodziny. Zaczynamy!

Składniki:

  • 1 kg kurek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 szt. cebuli,
  • 1 szczypta cukru,
  • 2 liście laurowe,
  • 3-4 ziarenka pieprzu czarnego,
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego,
  • 45 g soli.

Jak zrobić kurki w kiszonej wersji krok po kroku?

  1. Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania kurek. Najpierw dokładnie je czyścimy, po czym przycinamy ich nóżki.
  2. Oczyszczone grzyby przerzucamy do garnka z gorącą i osoloną wodą. Następnie gotujemy je ok. 15 minut. Długość gotowania tak naprawdę zależy od wielkości grzybów. Im są one większe, tym proces gotowania będzie dłuższy. Warto w tym miejscu dodać, że najlepiej do dzisiejszego przepisu nadają się mniejsze grzyby.
  3. W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki. Ząbki czosnku kroimy w cienkie plasterki, zaś obraną cebulę w piórka.
  4. Kluczowe znaczenie w tym przepisie ma wywar z ugotowanych grzybów, dlatego też po odcedzeniu grzybów nigdy go nie wylewaj. Przelej go do garnka i połącz z przyprawami.
  5. Powstałą w ten sposób mieszankę ponownie zagotowujemy.
  6. To jednak nie koniec pracy na dzisiaj. Do wyparzonych i czystych słoików zaczynamy przekładać ugotowane wcześniej kurki. Pomiędzy warstwami grzybów układamy też naprzemiennie plasterki czosnku lub kawałki cebuli.
  7. Do każdego słoika dodajemy zagotowany wywar. Następnie dokładnie zakręcamy i odstawiamy w zimne i ciemne miejsce na ok. 5 dni. Smacznego!

Do czego użyć kiszone kurki?

Zanim się pożegnamy, warto jeszcze w kilku słowach wspomnieć, do czego możemy użyć kurek w kiszonej wersji. Otóż takie grzyby świetnie nadają się zarówno do sałatki domowej roboty, jak i jako ważny składnik pysznej zupy. Warto również wspomnieć, że kurki w kiszonej wersji świetnie sprawdzą się również solo, jako pyszna i ciekawa przekąska lub przegryzka.

Możliwości wykorzystania pysznych grzybów jest naprawdę wiele. Koniecznie daj znać, czy kiedykolwiek wcześniej spotkałeś się z takim przepisem? Jeśli nie, wypróbuj go jeszcze dziś, a gwarantuję, że nie pożałujesz. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także