Nie marynowane i nie w sosiku. Najlepszy sposób na pyszne kurki

Szukasz ciekawego pomysłu na podanie kurek? Postaw na kiszone kurki, a nie pożałujesz. Fenomenalnie smakują, a ich przygotowanie to prawdziwa "bułka z masłem". Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie!

ObrazekŚwieże kurki/źródło: JoannaTkaczuk/AdobeStock
Marzena Pęcak

Sezon na kurki właśnie ruszył pełną parą. Rozpoczyna się wraz z lipcem i potrwa do października. Mamy więc trochę czasu, aby wykorzystać potencjał pysznych grzybów w pełni. I jeśli przejadły ci się już kurki w marynowanej wersji, przychodzimy z ciekawą propozycją. Już za moment dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób przygotować kurki w kiszonej wersji. Dzięki szczegółowej i sprawdzonej instrukcji z ich zrobieniem poradzi sobie nawet największy laik kulinarny!

Obrazek
Kurki/źródło: https://pixabay.com/

Niezawodny przepis na domowe kurki kiszone

Do przygotowania pysznych grzybów w kiszonej formie oprócz samych kurek, potrzebujemy zaledwie kilku składników. Są to naprawdę podstawowe produkty, dlatego też istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że wszystkie potrzebne elementy masz już w swojej kuchni. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, aby jeszcze dziś przygotować kurkową ucztę dla całej rodziny. Zaczynamy!

Składniki:

  • 1 kg kurek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 szt. cebuli,
  • 1 szczypta cukru,
  • 2 liście laurowe,
  • 3-4 ziarenka pieprzu czarnego,
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego,
  • 45 g soli.

Jak zrobić kurki w kiszonej wersji krok po kroku?

  1. Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania kurek. Najpierw dokładnie je czyścimy, po czym przycinamy ich nóżki.
  2. Oczyszczone grzyby przerzucamy do garnka z gorącą i osoloną wodą. Następnie gotujemy je ok. 15 minut. Długość gotowania tak naprawdę zależy od wielkości grzybów. Im są one większe, tym proces gotowania będzie dłuższy. Warto w tym miejscu dodać, że najlepiej do dzisiejszego przepisu nadają się mniejsze grzyby.
  3. W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki. Ząbki czosnku kroimy w cienkie plasterki, zaś obraną cebulę w piórka.
  4. Kluczowe znaczenie w tym przepisie ma wywar z ugotowanych grzybów, dlatego też po odcedzeniu grzybów nigdy go nie wylewaj. Przelej go do garnka i połącz z przyprawami.
  5. Powstałą w ten sposób mieszankę ponownie zagotowujemy.
  6. To jednak nie koniec pracy na dzisiaj. Do wyparzonych i czystych słoików zaczynamy przekładać ugotowane wcześniej kurki. Pomiędzy warstwami grzybów układamy też naprzemiennie plasterki czosnku lub kawałki cebuli.
  7. Do każdego słoika dodajemy zagotowany wywar. Następnie dokładnie zakręcamy i odstawiamy w zimne i ciemne miejsce na ok. 5 dni. Smacznego!

Do czego użyć kiszone kurki?

Zanim się pożegnamy, warto jeszcze w kilku słowach wspomnieć, do czego możemy użyć kurek w kiszonej wersji. Otóż takie grzyby świetnie nadają się zarówno do sałatki domowej roboty, jak i jako ważny składnik pysznej zupy. Warto również wspomnieć, że kurki w kiszonej wersji świetnie sprawdzą się również solo, jako pyszna i ciekawa przekąska lub przegryzka.

Możliwości wykorzystania pysznych grzybów jest naprawdę wiele. Koniecznie daj znać, czy kiedykolwiek wcześniej spotkałeś się z takim przepisem? Jeśli nie, wypróbuj go jeszcze dziś, a gwarantuję, że nie pożałujesz. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat