Nie tylko krem sułtański. W PRL-u wszyscy zajadali się innym pysznym deserem

Desery PRL to nostalgiczna podróż w czasy, gdy z niewielu składników tworzono smakowite arcydzieła. Szyszki, krem sułtański, blok czekoladowy czy domowy marcepan są dowodem na niegasnącą kreatywność polskich gospodyń.

Krem hiszpańskiKrem hiszpański
Źródło zdjęć: © Królestwo garów
Katarzyna Gileta

Krem sułtański: luksus w czasach PRL-u

Wśród deserów PRL-u, krem sułtański był prawdziwym królem deserowych stołów. To deser, który królował w warszawskich kawiarniach i stał się symbolem delikatności i wyrafinowanego smaku w tamtych czasach. Krem powstawał na bazie dostępnych wówczas rodzynków oraz kakao, które przemycane do Polski stawało się luksusem dostępnym dla nielicznych. Mieszkańcy stolicy, ale nie tylko, chętnie sięgali po ten deser, chcąc poczuć w nim odrobinę luksusu i ekskluzywności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik dubajski z pistacjami. Lepszy niż kultowa czekolada

Kolejnym kultowym deserem PRL-u był blok czekoladowy. Ten deser nie wymagał pieczenia ani skomplikowanych sprzętów. Wystarczyło trochę mleka w proszku, kakao i oczywiście orzechy czy żurawina, by stworzyć coś, co podbiło serca Polaków na długie lata. Blok czekoladowy gościł na stołach w wielu domach, zwłaszcza w karnawale, jako nieodzowny element dziecięcych przyjęć. Cieszył się niesłabnącą popularnością dzięki łatwości przygotowania i możliwości dostosowania do własnych upodobań.

W czasach PRL, gdy brakowało podstawowych składników, gospodynie domowe wykazywały się niesamowitą kreatywnością. Jednym z fenomenalnych deserów był marcepan z fasoli jaśsmakołyk, który podbijał podniebienia bez użycia migdałów. Dzięki odpowiedniemu doborowi przypraw i dodatków, uzyskiwano smak i konsystencję zbliżoną do tradycyjnego marcepanu.

Krem hiszpański

Przygotowanie kremu hiszpańskiego, deseru przynoszącego wspomnienia z PRL-u, było łatwe dzięki prostym i powszechnie dostępnym składnikom. Choć jego popularność nie dorównała kremowi sułtańskiemu, wcale nie brakowało jego zwolenników.

"Postanowiłam wprowadzić własne modyfikacje. W miejscu konfitury zdecydowałam się na wiśnie z nalewki, a likier maraskino (maraschino) zamieniłam na nalewkę z czeremchy" - pisze Joanna Krzewińska, autorka bloga "Królestwo garów".

Przepis na krem hiszpański

Składniki na 2 porcje:

  • 250 ml śmietany kremówki,
  • 2,5 łyżeczki cukru pudru,
  • 2 łyżki wiśni z nalewki,
  • kilka bez (ja użyłam 4 bezy i garść małych bezików),
  • 30 ml nalewki z czeremchy.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw należy ubić śmietanę, a pod koniec tego procesu dodać cukier, by nadać jej słodkości.
  2. W pucharku na spodzie układa się wiśnie, a na nich umieszcza się warstwę bez. Następnie na bezy nakładana jest porcja bitej śmietany.
  3. Kolejna warstwa to ponownie wiśnie i bezy, które zostają przykryte kolejną porcją śmietany.
  4. Całość dekoruje się ponownie wiśniami oraz bezami i delikatnie skrapia nalewką.

Desery PRL nie tylko zaspokajały potrzebę na coś słodkiego w czasach niedostatków, ale także stawały się miejscem kreatywności i pomysłowości. Dzięki nim wiele dorosłych dziś osób z sentymentem wraca wspomnieniami do lat dzieciństwa.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯