Nie tylko krem sułtański. W PRL-u wszyscy zajadali się innym pysznym deserem

Desery PRL to nostalgiczna podróż w czasy, gdy z niewielu składników tworzono smakowite arcydzieła. Szyszki, krem sułtański, blok czekoladowy czy domowy marcepan są dowodem na niegasnącą kreatywność polskich gospodyń.

Krem hiszpańskiKrem hiszpański
Źródło zdjęć: © Królestwo garów
Katarzyna Gileta

Krem sułtański: luksus w czasach PRL-u

Wśród deserów PRL-u, krem sułtański był prawdziwym królem deserowych stołów. To deser, który królował w warszawskich kawiarniach i stał się symbolem delikatności i wyrafinowanego smaku w tamtych czasach. Krem powstawał na bazie dostępnych wówczas rodzynków oraz kakao, które przemycane do Polski stawało się luksusem dostępnym dla nielicznych. Mieszkańcy stolicy, ale nie tylko, chętnie sięgali po ten deser, chcąc poczuć w nim odrobinę luksusu i ekskluzywności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik dubajski z pistacjami. Lepszy niż kultowa czekolada

Kolejnym kultowym deserem PRL-u był blok czekoladowy. Ten deser nie wymagał pieczenia ani skomplikowanych sprzętów. Wystarczyło trochę mleka w proszku, kakao i oczywiście orzechy czy żurawina, by stworzyć coś, co podbiło serca Polaków na długie lata. Blok czekoladowy gościł na stołach w wielu domach, zwłaszcza w karnawale, jako nieodzowny element dziecięcych przyjęć. Cieszył się niesłabnącą popularnością dzięki łatwości przygotowania i możliwości dostosowania do własnych upodobań.

W czasach PRL, gdy brakowało podstawowych składników, gospodynie domowe wykazywały się niesamowitą kreatywnością. Jednym z fenomenalnych deserów był marcepan z fasoli jaśsmakołyk, który podbijał podniebienia bez użycia migdałów. Dzięki odpowiedniemu doborowi przypraw i dodatków, uzyskiwano smak i konsystencję zbliżoną do tradycyjnego marcepanu.

Krem hiszpański

Przygotowanie kremu hiszpańskiego, deseru przynoszącego wspomnienia z PRL-u, było łatwe dzięki prostym i powszechnie dostępnym składnikom. Choć jego popularność nie dorównała kremowi sułtańskiemu, wcale nie brakowało jego zwolenników.

"Postanowiłam wprowadzić własne modyfikacje. W miejscu konfitury zdecydowałam się na wiśnie z nalewki, a likier maraskino (maraschino) zamieniłam na nalewkę z czeremchy" - pisze Joanna Krzewińska, autorka bloga "Królestwo garów".

Przepis na krem hiszpański

Składniki na 2 porcje:

  • 250 ml śmietany kremówki,
  • 2,5 łyżeczki cukru pudru,
  • 2 łyżki wiśni z nalewki,
  • kilka bez (ja użyłam 4 bezy i garść małych bezików),
  • 30 ml nalewki z czeremchy.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw należy ubić śmietanę, a pod koniec tego procesu dodać cukier, by nadać jej słodkości.
  2. W pucharku na spodzie układa się wiśnie, a na nich umieszcza się warstwę bez. Następnie na bezy nakładana jest porcja bitej śmietany.
  3. Kolejna warstwa to ponownie wiśnie i bezy, które zostają przykryte kolejną porcją śmietany.
  4. Całość dekoruje się ponownie wiśniami oraz bezami i delikatnie skrapia nalewką.

Desery PRL nie tylko zaspokajały potrzebę na coś słodkiego w czasach niedostatków, ale także stawały się miejscem kreatywności i pomysłowości. Dzięki nim wiele dorosłych dziś osób z sentymentem wraca wspomnieniami do lat dzieciństwa.

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża