Nie tylko krem sułtański. W PRL-u wszyscy zajadali się innym pysznym deserem

Desery PRL to nostalgiczna podróż w czasy, gdy z niewielu składników tworzono smakowite arcydzieła. Szyszki, krem sułtański, blok czekoladowy czy domowy marcepan są dowodem na niegasnącą kreatywność polskich gospodyń.

Krem hiszpańskiKrem hiszpański
Źródło zdjęć: © Królestwo garów
Katarzyna Gileta

Krem sułtański: luksus w czasach PRL-u

Wśród deserów PRL-u, krem sułtański był prawdziwym królem deserowych stołów. To deser, który królował w warszawskich kawiarniach i stał się symbolem delikatności i wyrafinowanego smaku w tamtych czasach. Krem powstawał na bazie dostępnych wówczas rodzynków oraz kakao, które przemycane do Polski stawało się luksusem dostępnym dla nielicznych. Mieszkańcy stolicy, ale nie tylko, chętnie sięgali po ten deser, chcąc poczuć w nim odrobinę luksusu i ekskluzywności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik dubajski z pistacjami. Lepszy niż kultowa czekolada

Kolejnym kultowym deserem PRL-u był blok czekoladowy. Ten deser nie wymagał pieczenia ani skomplikowanych sprzętów. Wystarczyło trochę mleka w proszku, kakao i oczywiście orzechy czy żurawina, by stworzyć coś, co podbiło serca Polaków na długie lata. Blok czekoladowy gościł na stołach w wielu domach, zwłaszcza w karnawale, jako nieodzowny element dziecięcych przyjęć. Cieszył się niesłabnącą popularnością dzięki łatwości przygotowania i możliwości dostosowania do własnych upodobań.

W czasach PRL, gdy brakowało podstawowych składników, gospodynie domowe wykazywały się niesamowitą kreatywnością. Jednym z fenomenalnych deserów był marcepan z fasoli jaśsmakołyk, który podbijał podniebienia bez użycia migdałów. Dzięki odpowiedniemu doborowi przypraw i dodatków, uzyskiwano smak i konsystencję zbliżoną do tradycyjnego marcepanu.

Krem hiszpański

Przygotowanie kremu hiszpańskiego, deseru przynoszącego wspomnienia z PRL-u, było łatwe dzięki prostym i powszechnie dostępnym składnikom. Choć jego popularność nie dorównała kremowi sułtańskiemu, wcale nie brakowało jego zwolenników.

"Postanowiłam wprowadzić własne modyfikacje. W miejscu konfitury zdecydowałam się na wiśnie z nalewki, a likier maraskino (maraschino) zamieniłam na nalewkę z czeremchy" - pisze Joanna Krzewińska, autorka bloga "Królestwo garów".

Przepis na krem hiszpański

Składniki na 2 porcje:

  • 250 ml śmietany kremówki,
  • 2,5 łyżeczki cukru pudru,
  • 2 łyżki wiśni z nalewki,
  • kilka bez (ja użyłam 4 bezy i garść małych bezików),
  • 30 ml nalewki z czeremchy.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw należy ubić śmietanę, a pod koniec tego procesu dodać cukier, by nadać jej słodkości.
  2. W pucharku na spodzie układa się wiśnie, a na nich umieszcza się warstwę bez. Następnie na bezy nakładana jest porcja bitej śmietany.
  3. Kolejna warstwa to ponownie wiśnie i bezy, które zostają przykryte kolejną porcją śmietany.
  4. Całość dekoruje się ponownie wiśniami oraz bezami i delikatnie skrapia nalewką.

Desery PRL nie tylko zaspokajały potrzebę na coś słodkiego w czasach niedostatków, ale także stawały się miejscem kreatywności i pomysłowości. Dzięki nim wiele dorosłych dziś osób z sentymentem wraca wspomnieniami do lat dzieciństwa.

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby