Nie wyrzucaj torebek herbaty. Połóż na kaloryferze, a szybko poczujesz efekty

Herbata to jeden z naszych ulubionych napojów. Na rynku znajdziemy mnóstwo jej rodzajów i każdy smakuje nieziemsko. Torebkę do zaparzania zazwyczaj od razu wyrzucamy. Nie mamy pojęcia, że może nam się jeszcze przydać. Wystarczy, że położymy ją na kaloryferze, a efekty bardzo szybko się pojawią.

Torebka herbaty na kaloryferzeTorebka herbaty na kaloryferze
Źródło zdjęć: © Pyszności | Lenovo
Paulina Hermann

Mało która osoba suszy sobie torebki po herbacie, by zaparzyć je później. Zazwyczaj lądują one w koszu i o nich zapominamy. Warto jednak zostawić sobie kilka sztuk. Dlaczego? Pomogą rozwiązać niektóre spędzające nam z powiek problemy domowe. Susz ukryty w torebkach ma bowiem wiele ciekawych funkcji, które możemy wykorzystać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pamiętacie tę zupę? Niby nic, a można znaleźć w niej same pyszności

Herbata ma wiele właściwości. Nawet torebka po niej się przydaje

Woreczek ze sznureczkiem, który zalewamy wodą, możemy potem jeszcze wykorzystać. Na przykład do czyszczenia mebli zrobionych z ciemnego drewna. Wystarczy, że ponownie zaparzycie herbatę i umoczycie w niej ścierkę z mikrofibry. Wilgotną szmatką przetrzyjcie stolik, szafki i biurko.

Zużyte torebki (szczególnie po herbacie ziołowej) pomogą pozbyć się niechcianych insektów. Woreczki układamy na spodeczkach i umieszczamy przy oknie. Zmieniamy je co 2-3 dni, gdyż szybko wietrzeją. Torebkę po herbacie warto umieścić też na grzejniku. Efekty są zaskakujące.

Herbata
Herbata © Redakcja

Dlaczego kładzie się torebkę po herbacie na grzejnik?

Okazuje się, że może być świetnym odświeżaczem powietrza. Jak go przygotować? Przede wszystkim herbata powinna być dobrze zaparzona. Następnie wyciągamy torebkę i dobrze ją odciskamy. Taki woreczek zawieszamy na grzejniku i czekamy na efekty. Pomieszczenie bardzo szybko napełni się aromatycznym zapachem owocowej herbatki. Kiedy woreczek całkowicie wyschnie, możemy powiesić go w łazience lub kuchni, by pochłonął nadmiar wilgoci.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości