NewsyNiemieccy badacze wykryli niebezpieczne substancje w popularnych makaronach. Skala problemu jest olbrzymia

Niemieccy badacze wykryli niebezpieczne substancje w popularnych makaronach. Skala problemu jest olbrzymia

Gotowanie makaronu spaghetti - Pyszności; Foto Adobe Stock
Gotowanie makaronu spaghetti - Pyszności; Foto Adobe Stock

21.03.2023 12:46, aktual.: 21.03.2023 13:31

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie tylko Włosi i Polacy uwielbiają makarony spaghetti. W Niemczech cieszą się one równie dużą popularnością. Problem w tym, że duża część sprzedawanych tam makaronów okazują się mieć naprawdę fatalny skład. 

Öko-test to niemiecka firma, która specjalizuje się w badaniu żywności. Jak czytamy na ich portalu, od 1985 roku przeprowadzili oni testy ponad 100 000 produktów i usług. W swoim "życiorysie" powtarzają, że są niezależni i nieprzekupni i wypierają się wszelkich relacji z reklamodawcami i przemysłowcami. Brzmi wiarygodnie, prawda?

Kiedy dowiedzieliśmy się o ich ostatnich wynikach badań, czujemy się wręcz zlęknieni. Co prawda przeprowadzone przez Öko-test próby dotyczyły produktów sprzedawanych w Niemczech, ale niesmak pozostaje. W końcu skoro tam makarony spaghetti mogą zawierać glisofat, to czy w Polsce on nie występuje?

Makarony spaghetti - Pyszności; foto: Canva
Makarony spaghetti - Pyszności; foto: Canva

Rakotwórcza substancja w kluskach

Öko-test przebadało 20 różnych makaronów spaghetti z różnych półek cenowych. Chociaż 8 sprawdzonych przez firmę marek uzyskało ocenę "bardzo dobrą", to pozostałym makaronom nie poszło już tak dobrze. Wyniki były... zatrważające.

Na stronie oekotest.de czytamy, że badania pozwoliły wykryć w niektórych kluskach między innymi toksynę pleśniową i zanieczyszczenie olejem mineralnym. Ponadto naukowcy potwierdzili, że w spaghetti części producentów obecny jest pestycyd o nazwie glisofat, który w 2015 roku został wpisany przez WHO na listę produktów rakotwórczych.

Od lat dyskutuje się o zakazie stosowanie glisofatu. w 2017 roku Unia Europejska ponownie przedłużyła homologację do końca 2022 roku. Łącznie z okresem przejściowym, produkty zawierające glisofat będą dozwolone do końca 2023 roku.Czy faktycznie zostaną później zakazane, to się dopiero okaże, ponieważ grupa firm złożyła wniosek o zezwolenie na okres dłuższy(...)

- czytamy na niemieckim portalu oekotest.de.

Makarony spaghetti cieszą się olbrzymią popularnością

Makarony spaghetti - Pyszności; foto: Canva
Makarony spaghetti - Pyszności; foto: Canva

Jak twierdzi portal polskiobserwator.de, specjalizujący się w sprawach naszych zachodnich sąsiadów, zainteresowanie makaronem wśród Niemców jest duże i ciągle rośnie. W samym 2022 roku konsumpcja tego wyrobu wyniosła tam aż 10 kilogramów na osobę rocznie. 

Co prawda jest to wynik ciągle daleki do tego, jak prezentują się dane z Włoch (26 kg makaronu na osobę rocznie!), ale Niemcy w swoim umiłowaniu klusek biją Polaków na głowę. Według specjalistów ze strony makarony.pl, spożycie tego produktu nad Wisłą wynosi na ten moment około 4 kg na osobę rocznie. 

Pytanie brzmi, czy wyniki badań Öko-test coś w tej kwestii zmieni. I czy my również powinniśmy sprawdzić to, co jemy?

Rzuć jeszcze okiem na ten przepis z naszego kanału na YouTube.