Niemieccy badacze wykryli niebezpieczne substancje w popularnych makaronach. Skala problemu jest olbrzymia
21.03.2023 12:46, aktual.: 21.03.2023 13:31
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nie tylko Włosi i Polacy uwielbiają makarony spaghetti. W Niemczech cieszą się one równie dużą popularnością. Problem w tym, że duża część sprzedawanych tam makaronów okazują się mieć naprawdę fatalny skład.
Öko-test to niemiecka firma, która specjalizuje się w badaniu żywności. Jak czytamy na ich portalu, od 1985 roku przeprowadzili oni testy ponad 100 000 produktów i usług. W swoim "życiorysie" powtarzają, że są niezależni i nieprzekupni i wypierają się wszelkich relacji z reklamodawcami i przemysłowcami. Brzmi wiarygodnie, prawda?
Kiedy dowiedzieliśmy się o ich ostatnich wynikach badań, czujemy się wręcz zlęknieni. Co prawda przeprowadzone przez Öko-test próby dotyczyły produktów sprzedawanych w Niemczech, ale niesmak pozostaje. W końcu skoro tam makarony spaghetti mogą zawierać glisofat, to czy w Polsce on nie występuje?
Rakotwórcza substancja w kluskach
Öko-test przebadało 20 różnych makaronów spaghetti z różnych półek cenowych. Chociaż 8 sprawdzonych przez firmę marek uzyskało ocenę "bardzo dobrą", to pozostałym makaronom nie poszło już tak dobrze. Wyniki były... zatrważające.
Na stronie oekotest.de czytamy, że badania pozwoliły wykryć w niektórych kluskach między innymi toksynę pleśniową i zanieczyszczenie olejem mineralnym. Ponadto naukowcy potwierdzili, że w spaghetti części producentów obecny jest pestycyd o nazwie glisofat, który w 2015 roku został wpisany przez WHO na listę produktów rakotwórczych.
- czytamy na niemieckim portalu oekotest.de.
Makarony spaghetti cieszą się olbrzymią popularnością
Jak twierdzi portal polskiobserwator.de, specjalizujący się w sprawach naszych zachodnich sąsiadów, zainteresowanie makaronem wśród Niemców jest duże i ciągle rośnie. W samym 2022 roku konsumpcja tego wyrobu wyniosła tam aż 10 kilogramów na osobę rocznie.
Co prawda jest to wynik ciągle daleki do tego, jak prezentują się dane z Włoch (26 kg makaronu na osobę rocznie!), ale Niemcy w swoim umiłowaniu klusek biją Polaków na głowę. Według specjalistów ze strony makarony.pl, spożycie tego produktu nad Wisłą wynosi na ten moment około 4 kg na osobę rocznie.
Pytanie brzmi, czy wyniki badań Öko-test coś w tej kwestii zmieni. I czy my również powinniśmy sprawdzić to, co jemy?
Rzuć jeszcze okiem na ten przepis z naszego kanału na YouTube.