W PRL-u wszyscy się nim zachwycali. Dziś ten skorupiak jest prawie zapomniany, a smaczny i zdrowy

Jest o wiele mniejszy od krewetki, więc raczej nie znajdziesz go w marketowych zamrażarkach. Jednak warto poszukać produktów, w których składzie znajduje się na 1. miejscu. Ten zapomniany skorupiak okazuje się cennym uzupełnieniem diety. Zawiera nie tylko białko i kwasy omega-3, ale także składnik, który przedłuża młodość.

Nasi rodzice smarowali nim kanapkiNasi rodzice smarowali nim kanapki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W sklepach najczęściej występuje w postaci oleju lub mączki. Kryl jest bardzo popularny w daniach kuchni azjatyckiej, ale i na polskim gruncie również cieszył się dużym zainteresowaniem w czasach deficytu mięsa. W sklepach możesz kupić pastę z kryla, która sprawdzi się nie tylko w roli smarowidła do kanapek, ale także jako główny składnik sosu, na przykład do makaronu. W aptekach jest dostępny olej z kryla.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takiego duetu jeszcze u nas nie było. Ziemniaki i krewetki w chrupiącej panierce

Powrót do przeszłości – krylowe czasy PRL-u

W PRL-u kryl, czyli drobny morski skorupiak, był jednym z bardziej poszukiwanych produktów. Z powodu ograniczonej dostępności mięsa stał się alternatywnym źródłem białka, który ochoczo wprowadzano na polskie stoły. Był dostępny w różnych formach, od konserw po mrożonki, a nawet pasty kanapkowe. Chociaż jego smak i konsystencja nie każdemu przypadały do gustu, wiele osób dostrzegało w nim bogactwo wartości odżywczych.

Co to jest kryl?

Kryl to niewielkie skorupiaki, często porównywane do krewetek, które żyją w ogromnych skupiskach w oceanach, zwłaszcza w zimnych wodach Antarktyki. Są one niezwykle istotnym elementem morskiego ekosystemu, stanowiąc pokarm dla wielu większych zwierząt, takich jak wieloryby, pingwiny czy foki.

To nie tylko cenny komponent diety, ale również składnik kosmetyków, które mają na celu zahamowanie objawów starzenia się organizmu. Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 i astaksantyny kryl pomaga utrzymać skórę w dobrej kondycji. Astaksantyna to silny przeciwutleniacz i barwnik, który odpowiada za różowy kolor skorupiaków.

Kryl w krainie kulinariów

Chociaż jest trudno dostępny w świeżej postaci poza rejonami połowu, kryl zyskuje uznanie w różnorodnych kuchniach na całym świecie. Jego delikatny, lekko słodkawy smak, często porównywany do krewetek, sprawia, że jest cenionym dodatkiem zwłaszcza w krajach azjatyckich.

Dzięki swojej wszechstronności, kryl występuje tam nie tylko jako świeży przysmak, ale również w formie mączki czy oleju. W Azji stanowi nieodłączny składnik wielu potraw, co może stanowić inspirację również dla osób, które chcą wprowadzić do swoich dań nietypowy i wartościowy składnik.

Wartości odżywcze kryli

Kryl to nie tylko kulinarny eksperyment, ale przede wszystkim bogactwo składników odżywczych. Jest doskonałym źródłem białka i tłuszczów omega-3, które wspomagają funkcjonowanie serca i mózgu. Dzięki zawartości witamin (A, D, E) i minerałów, takich jak selen i jod, kryl wspiera układ odpornościowy i może być częścią diety dla osób dbających o zdrową sylwetkę. Jego przygotowanie bywa wyzwaniem w domowej kuchni, ale dodanie przetworzonych składników kryla do potraw może okazać się wzbogaceniem diety w niecodzienne i zdrowe elementy.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione