Nikt nie odmawia takiego deseru. Kruche rogaliki z dżemem od lat zachwycają

Kiedy na stole pojawiają się kruche rogaliki z dżemem, chętnych do jedzenia nie brakuje. Proste połączenie składników od lat zachwyca pokolenia. To deser idealny, gdy wpaść mają goście, szukasz inspiracji na święta lub po prostu masz ochotę na coś słodkiego.

Kruche rogaliki Kruche rogaliki
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Jeśli chcesz cieszyć się smakiem kruchych rogalików jak od babci, istnieje prosty przepis, który gwarantuje sukces. Podstawowe składniki takie jak mąka, masło, cukier oraz śmietana, połączone w odpowiednich proporcjach stworzą idealne ciasteczka. Są kruche, delikatne i tak smaczne, że nie da się poprzestać tylko na jednym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kruche rogaliki z dżemem. Prosty przepis, po który warto sięgać w święta

Kruche rogaliki z dżemem

Kiedy w sklepach znaleźć można różnokolorowe ciasta i ciasteczka, a cukiernicy prześcigają się w nietypowych połączeniach, kształtach i smakach, kruche rogaliki z dżemem wciąż królują wśród ulubieńców. To ponadczasowy przepis, który wychodzi nawet amatorom. Rogaliki z dżemem to jedno z tych słodkich wypieków, które przywołują wspomnienia dzieciństwa i domowego ciepła.

Są kruche, słodkie i po prostu przepyszne. Rogaliki można wzbogacać różnorodnymi nadzieniami. Największą popularnością cieszy się dżem lub marmolada, ale możesz postawić również na czekoladę czy krem pistacjowy.

Składniki: 

  • 400 g mąki pszennej, 
  • 1 cukier wanilinowy, 
  • 50 g cukru pudru,
  • 200 g masła,
  • 2 żółtka, 
  • 2 łyżki śmietany 18 proc., 
  • 1 konfitura malinowa.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski przesyp mąkę pszenną oraz cukier puder. Dodaj cukier wanilinowy i zetrzyj masło. Obtocz je nieco w mące z cukrem, by nie rozpuszczało się w rękach podczas ścierania.

Ścieranie masła
Ścieranie masła © Pyszności

Krok 2. Następnie dodaj żółtka, śmietanę i zagnieć ciasto na gładką masę. Podziel ją na dwie części, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

Ciasto na rogaliki
Ciasto na rogaliki © Pyszności

Krok 3. Blat podsyp mąką i rozwałkuj porcję ciasta. Podziel je na trójkąty.

Kruche ciasto
Kruche ciasto © Pyszności

Krok 4. Na najszerszą część nałóż porcję dżemu i zawiń. Powstałe rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 15 minut.

Kruche rogaliki z dżemem
Kruche rogaliki z dżemem © Pyszności

Krok 5. Po wystudzeniu udekoruj rogaliki cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego!

Kruche rogaliki z dżemem
Kruche rogaliki z dżemem © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇