Nikt nie odmawia takiego deseru. Kruche rogaliki z dżemem od lat zachwycają
Kiedy na stole pojawiają się kruche rogaliki z dżemem, chętnych do jedzenia nie brakuje. Proste połączenie składników od lat zachwyca pokolenia. To deser idealny, gdy wpaść mają goście, szukasz inspiracji na święta lub po prostu masz ochotę na coś słodkiego.
16.11.2024 | aktual.: 16.11.2024 13:37
Jeśli chcesz cieszyć się smakiem kruchych rogalików jak od babci, istnieje prosty przepis, który gwarantuje sukces. Podstawowe składniki takie jak mąka, masło, cukier oraz śmietana, połączone w odpowiednich proporcjach stworzą idealne ciasteczka. Są kruche, delikatne i tak smaczne, że nie da się poprzestać tylko na jednym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kruche rogaliki z dżemem
Kiedy w sklepach znaleźć można różnokolorowe ciasta i ciasteczka, a cukiernicy prześcigają się w nietypowych połączeniach, kształtach i smakach, kruche rogaliki z dżemem wciąż królują wśród ulubieńców. To ponadczasowy przepis, który wychodzi nawet amatorom. Rogaliki z dżemem to jedno z tych słodkich wypieków, które przywołują wspomnienia dzieciństwa i domowego ciepła.
Są kruche, słodkie i po prostu przepyszne. Rogaliki można wzbogacać różnorodnymi nadzieniami. Największą popularnością cieszy się dżem lub marmolada, ale możesz postawić również na czekoladę czy krem pistacjowy.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- 1 cukier wanilinowy,
- 50 g cukru pudru,
- 200 g masła,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki śmietany 18 proc.,
- 1 konfitura malinowa.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do miski przesyp mąkę pszenną oraz cukier puder. Dodaj cukier wanilinowy i zetrzyj masło. Obtocz je nieco w mące z cukrem, by nie rozpuszczało się w rękach podczas ścierania.
Krok 2. Następnie dodaj żółtka, śmietanę i zagnieć ciasto na gładką masę. Podziel ją na dwie części, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 3. Blat podsyp mąką i rozwałkuj porcję ciasta. Podziel je na trójkąty.
Krok 4. Na najszerszą część nałóż porcję dżemu i zawiń. Powstałe rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 15 minut.
Krok 5. Po wystudzeniu udekoruj rogaliki cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego!