Nikt nie odmawia takiego deseru. Kruche rogaliki z dżemem od lat zachwycają

Kiedy na stole pojawiają się kruche rogaliki z dżemem, chętnych do jedzenia nie brakuje. Proste połączenie składników od lat zachwyca pokolenia. To deser idealny, gdy wpaść mają goście, szukasz inspiracji na święta lub po prostu masz ochotę na coś słodkiego.

Kruche rogaliki Kruche rogaliki
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Jeśli chcesz cieszyć się smakiem kruchych rogalików jak od babci, istnieje prosty przepis, który gwarantuje sukces. Podstawowe składniki takie jak mąka, masło, cukier oraz śmietana, połączone w odpowiednich proporcjach stworzą idealne ciasteczka. Są kruche, delikatne i tak smaczne, że nie da się poprzestać tylko na jednym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kruche rogaliki z dżemem. Prosty przepis, po który warto sięgać w święta

Kruche rogaliki z dżemem

Kiedy w sklepach znaleźć można różnokolorowe ciasta i ciasteczka, a cukiernicy prześcigają się w nietypowych połączeniach, kształtach i smakach, kruche rogaliki z dżemem wciąż królują wśród ulubieńców. To ponadczasowy przepis, który wychodzi nawet amatorom. Rogaliki z dżemem to jedno z tych słodkich wypieków, które przywołują wspomnienia dzieciństwa i domowego ciepła.

Są kruche, słodkie i po prostu przepyszne. Rogaliki można wzbogacać różnorodnymi nadzieniami. Największą popularnością cieszy się dżem lub marmolada, ale możesz postawić również na czekoladę czy krem pistacjowy.

Składniki: 

  • 400 g mąki pszennej, 
  • 1 cukier wanilinowy, 
  • 50 g cukru pudru,
  • 200 g masła,
  • 2 żółtka, 
  • 2 łyżki śmietany 18 proc., 
  • 1 konfitura malinowa.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski przesyp mąkę pszenną oraz cukier puder. Dodaj cukier wanilinowy i zetrzyj masło. Obtocz je nieco w mące z cukrem, by nie rozpuszczało się w rękach podczas ścierania.

Ścieranie masła
Ścieranie masła © Pyszności

Krok 2. Następnie dodaj żółtka, śmietanę i zagnieć ciasto na gładką masę. Podziel ją na dwie części, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

Ciasto na rogaliki
Ciasto na rogaliki © Pyszności

Krok 3. Blat podsyp mąką i rozwałkuj porcję ciasta. Podziel je na trójkąty.

Kruche ciasto
Kruche ciasto © Pyszności

Krok 4. Na najszerszą część nałóż porcję dżemu i zawiń. Powstałe rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 15 minut.

Kruche rogaliki z dżemem
Kruche rogaliki z dżemem © Pyszności

Krok 5. Po wystudzeniu udekoruj rogaliki cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego!

Kruche rogaliki z dżemem
Kruche rogaliki z dżemem © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯