Odwiedziliśmy bar mleczny w Zakopanem. Kolejka ogromna, a ceny?

Przy popularnym rondzie w Zakopanem stoi lokal, który od lat przyciąga tłumy turystów, górskich piechurów i mieszkańców. Tatrzański Bar Mleczny to jedno z tych miejsc, gdzie kolejka ustawia się jeszcze przed wejściem, a zapach domowego obiadu czuć już z daleka. A ile zapłacimy tam za obiad?

Tatrzański Bar Mleczny - tutaj stołują się toprowcy i turyściTatrzański Bar Mleczny - tutaj stołują się toprowcy i turyści
Źródło zdjęć: © Pyszności
Magdalena Pomorska

Położony tuż przy rondzie Jana Pawła II, w strategicznym punkcie dla wracających z Tatr, bar stał się niemal obowiązkowym przystankiem dla wszystkich głodomorów. Widać tu zarówno rodziny z dziećmi, grupy znajomych po trekkingu, jak i ratowników TOPR, którzy wpadają na szybki, sycący posiłek. To miejsce działa jak nieformalny punkt spotkań – jedni wchodzą tu po całodniowym marszu w górach, inni rozpoczynają dzień od gorącej zupy i pierogów, zanim ruszą na szlak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przyjechali do Zakopanego na konkretne danie. Nie chodzi o oscypka z żurawiną

Menu, które kusi i ceny, które zaskakują

W czasach, gdy ceny w kurortach potrafią przyprawić o zawrót głowy, Tatrzański Bar Mleczny pozostaje wierny idei taniego, solidnego jedzenia. Menu jest szerokie, a elektroniczne tablice nad ladą pomagają szybko podjąć decyzję:

Przykładowe ceny dań:

  • Placek po zbójnicku - 36 zł,
  • Kotlet schabowy w zestawie - 32 zł,
  • Ryba w zestawie - 31 zł,
  • Pierogi leniwe - 23 zł,
  • Żurek lub kwaśnica – 18,00 zł,
  • Rosół – 16,00 zł,
  • Herbata – 8,00 zł,
  • Kawa czarna – 11,00 zł.

Do tego można dokupić dodatki w niskich cenach, np. porcję ziemniaków (8 zł), kapustę zasmażaną (10 zł) czy kapustę kiszoną (8 zł).

  • Propozycje dania dnia i menu w barze mlecznym w Zakopanem
  • Propozycje dania dnia i menu w barze mlecznym w Zakopanem
  • Propozycje dania dnia i menu w barze mlecznym w Zakopanem
  • Propozycje dania dnia i menu w barze mlecznym w Zakopanem
[1/4] Propozycje dania dnia i menu w barze mlecznym w Zakopanem Źródło zdjęć: Pyszności |

Kolejka jak znak rozpoznawczy

Widok kilkudziesięcioosobowej kolejki wcale nie zniechęca – wręcz przeciwnie. Dla wielu to dowód, że warto poczekać. Kolejka porusza się sprawnie, a samo zamawianie przypomina trochę czasy szkolnych stołówek – wybierasz, co chcesz, dostajesz tacę, a potem szybko zajmujesz miejsce przy jednym z drewnianych stołów. Po posiłku klienci sami odnoszą naczynia na wyznaczony, metalowy stolik, co dodatkowo podkreśla swojski, samowystarczalny charakter lokalu.

Tatrzański Bar Mleczny
Tatrzański Bar Mleczny

Atmosfera i smak, których nie da się podrobić

Wnętrze jest proste, drewniane i przytulne, a gwar rozmów i zapach świeżo gotowanego obiadu tworzą atmosferę, której trudno się oprzeć. Nie ma tu udawanej "góralszczyzny" w wystroju – jest za to prawdziwa, domowa kuchnia i obsługa, która działa szybko i sprawnie. Menu kusi klasykami kuchni polskiej: plackami ziemniaczanymi, kotletem schabowym z ziemniakami i surówką, a także góralskim żurkiem czy kwaśnicą. Ceny? Wciąż w granicach kilkunastu złotych, co w Zakopanem jest rzadkością. Do tego herbata, kompot lub kawa – i można ruszać w dalszą drogę. Lokal zachowuje ducha dawnych barów mlecznych, a jednocześnie przyciąga nową falę miłośników taniego, swojskiego jedzenia.

  • 1

    Zestaw obiadowy z dania dnia

    Zestaw obiadowy z dania dnia

    Zestaw obiadowy z dania dnia

  • 2

    Zupa z zestawu dnia i danie z rybą

    Zupa z zestawu dnia i danie z rybą

    Zupa z zestawu dnia i danie z rybą

  • 3

    Kotlety to jedne z pewniaków z men...

    Kotlety to jedne z pewniaków z menu

    Kotlety to jedne z pewniaków z menu

  • 4

    Zestaw obiadowy w barze mlecznym

    Zestaw obiadowy w barze mlecznym

    Zestaw obiadowy w barze mlecznym

Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gdy nie mam czasu gotować wrzucam kilka produktów do piekarnika. Wychodzi najlepszy makaron
Gdy nie mam czasu gotować wrzucam kilka produktów do piekarnika. Wychodzi najlepszy makaron